Αγοράζω μεταχειρισμένο ηλεκτρικό - Τι πρέπει να ελέγξω;

Όταν αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι σημαντικό να κάνετε μια ενδελεχή επιθεώρηση για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

  • -
  • -

Κάθε φορά που αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, πρέπει να κάνετε κάποιους ελέγχους ώστε να είστε όσο πιο σίγουροι γίνεται ότι είναι σε καλή κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για την αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού.

Φυσικά πριν προχωρήσετε στην απόκτηση ενός μεταχειρισμένου με ηλεκτροκινητήρα καλό είναι να προβείτε στους σχετικούς ελέγχους. Ορισμένοι από αυτούς είναι ίδιοι με ένα θερμικό μοτέρ, όπως βενζίνης ή diesel, ενώ κάποιοι άλλοι έλεγχοι διαφέρουν, καθώς αφορούν τμήματα όπως η μπαταρία και το ηλεκτρικό μοτέρ.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/08845b12f7159505bd06c5eb47739c26.jpg

Έλεγχος μπαταρίας σε μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η μπαταρία είναι το πιο ακριβό εξάρτημα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, επομένως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Αυτό φαίνεται από έναν δείκτη ο οποίος ονομάζεται State Of Health (SOH) και εκφράζεται ως ποσοστό επί τοις εκατό.

Δείτε ακόμα: 10 μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με 10.000 - 15.000 ευρώ

Αν μία μπαταρία έχει SOH 70%, σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκεύσει το 70% του ρεύματος που μπορούσε την πρώτη μέρα, άρα με μία φόρτιση προσφέρει το 70% της αυτονομίας που μπορούσε να προσφέρει στην αρχή. Για παράδειγμα, αν η αρχική αυτονομία ήταν 500 km, πέφτει στα 350 km.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ff7aa87adf703970b8ed61bef1a252cd.jpg

Ο έλεγχος του SOH της μπαταρίας γίνεται σε μία αντιπροσωπεία της μάρκας που έχει κατασκευάσει το αυτοκίνητο ή σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο που έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό.

Έλεγχος του ηλεκτροκινητήρα ή των ηλεκτροκινητήρων

Στα θερμικά αυτοκίνητα ο κινητήρας βενζίνης ή diesel είναι εκείνος που προσφέρει την απαραίτητη δύναμη για την κίνηση. Στα ηλεκτρικά την ίδια δουλειά κάνει ο ηλεκτροκινητήρας (μερικά μοντέλα έχουν δύο, τρεις ή ακόμα και τέσσερις ηλεκτροκινητήρες). Σε γενικές γραμμές οι ηλεκτροκινητήρες σπάνια βγάζουν βλάβες καθώς έχουν πολύ λίγα κινούμενα μέρη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χαλάνε ποτέ. Κατά συνέπεια, κομμάτι των ελέγχων που πρέπει να γίνουν πριν την αγορά αφορά σίγουρα τον ηλεκτροκινητήρα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2d29cc4847e4bafe733828fa354f0378.jpg

Έλεγχος φόρτισης σε μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Επιπλέον, πριν υπογράψετε και δώσετε τα χρήματα για την απόκτηση του μεταχειρισμένου ηλεκτρικού που έχετε επιλέξει, καλό είναι να ελέγξετε αν φορτίζει κανονικά και χωρίς προβλήματα, με όλους τους διαθέσιμους τρόπους, δηλαδή από απλή οικιακή πρίζα, AC Wallbox, αλλά και DC ταχυφορτιστή.

Έλεγχος συντήρησης και εγγύησης σε μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Αν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πολύ μικρότερες απαιτήσεις συντήρησης λόγω λιγότερων κινούμενων μερών, πρέπει να περνάνε περιοδικούς ελέγχους και υπάρχουν κάποια αναλώσιμα που θέλουν αλλαγή. Όλα αυτά καταγράφονται στο βιβλίο service, το οποίο θα πρέπει να τσεκάρετε ότι είναι σωστά συμπληρωμένο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/0b818fc19c4e7bd0659a7ee4b022136a.jpg

Ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου μπορεί να υπάρχει υπόλοιπο από τη συνολική εγγύηση του μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή έστω από την εγγύηση της μπαταρίας, η οποία συνήθως είναι μεγαλύτερης διάρκειας. Σε κάθε περίπτωση, ενημερωθείτε εκ των προτέρων ποιοι ήταν οι όροι της εγγύησης όταν αγοράστηκε το αυτοκίνητο καινούριο και τι υπόλοιπο εγγύησης υπάρχει την δεδομένη στιγμή (αν υπάρχει).

Τρακάρισμα, γυρισμένα χιλιόμετρα, σκουριές και άλλοι έλεγχοι

Πέρα από τους εξειδικευμένους ελέγχους που απαιτούνται για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υπάρχουν και εκείνοι που πρέπει να γίνουν σε κάθε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, ανεξαρτήτως καυσίμου. Πρόκειται για σημεία όπως τα φρένα, οι αναρτήσεις, τα ελαστικά, η μπαταρία των 12V, υποσυστήματα όπως το A/C και οι αισθητήρες παρκαρίσματος, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο εξοπλισμού, όπως η ηλιοροφή, αν φυσικά υπάρχει. Επιπλέον, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η ένδειξη των διανυθέντων χιλιομέτρων είναι αληθής, κοινώς ότι δεν έχει «γυρισμένα χιλιόμετρα», καθώς επίσης ότι δεν έχει εμπλακεί σε ατύχημα και δεν έχει σκουριές στο σασί.

Εκτός από τα παραπάνω, είναι σημαντικό να κάνετε μια έρευνα για το συγκεκριμένο μοντέλο πουν σας ενδιαφέρει και την χρονιά κατασκευής του. Διαβάστε κριτικές, συγκρίνετε τιμές και αν εντοπίσετε κάποιον (π.χ. από social media) που έχει το ίδιο ηλεκτρικό όχημα, ρωτήστε τον ορισμένα πράγματα προκειμένου να ενημερωθείτε περαιτέρω. Με λίγη έρευνα, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι κάνετε μια σοφή απόφαση αγοράς.