Χαλάει ο καιρός με βροχές, κρύο και χιόνια - Τι προσέχω στο αυτοκίνητο;

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ξαφνική αλλαγή του καιρού με το σκηνικό να αλλάζει πλήρως, λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Τι πρέπει να προσέξουμε στο αυτοκίνητό μας;

  • -
  • -

Φέτος, ο χειμώνας έχει αργήσει να κάνει την εμφάνισή του. Αν και βρισκόμαστε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, σε αρκετές ημέρες με ηλιοφάνεια μπορείς να κυκλοφορήσεις ακόμη και με… κοντομάνικο, χάρη στις θερμοκρασίες που φτάνουν κοντά στους 20 βαθμούς Κελσίου. Όπως γίνεται συνήθως όμως, το σκηνικό θα αλλάξει και μάλιστα, απότομα. Η ΕΜΥ προβλέπει ότι σύντομα θα έχουμε κρύα, βροχές και χιόνια στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, φαινόμενα που θα διαρκέσουν αρκετά. Τι πρέπει να έχουν υπόψη τους οι οδηγοί ώστε να έχουν σωστά προετοιμασμένα τα αυτοκίνητά τους;

1) Έλεγχος των ελαστικών

Τα ελαστικά του αυτοκινήτου πρέπει να είναι πάντα σε καλή κατάσταση, όμως τον χειμώνα, η ανάγκη αυτή… πολλαπλασιάζεται. Οι ολισθηρές συνθήκες στο οδόστρωμα (συχνότερες βροχές, περιστασιακές χιονοπτώσεις, υγρασία ή και πάγος) βάζουν δύσκολες δοκιμασίες σε οδηγούς και αυτοκίνητα, οπότε όσο καλύτερο είναι το λάστιχο, τόσο πιο ασφαλείς είμαστε. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας δεν είναι αναγκαία η χρήση χειμερινών ελαστικών, ωστόσο αν οι συνθήκες του τόπου διαμονής το επιβάλλουν, μη διστάσετε να αγοράσετε ένα σετ.

2) Αγορά αναγκαίων ειδών

Τα τελευταία χρόνια οι χιονοπτώσεις είναι συνηθισμένες ακόμη και στην Αττική. Πιο παλιά ήταν λίγοι οι χειμώνες με χιόνια και πάγους, πλέον όμως το σκηνικό δείχνει να έχει αλλάξει, οπότε όλοι θα πρέπει να έχουν ένα ζευγάρι αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου. Άλλωστε, είναι πλέον υποχρεωτικό από τον νόμο. Φυσικά, ακόμη σημαντικότερη είναι η «προπόνηση» τοποθέτησης των ειδών αυτών σε καλό καιρό, ώστε να ξέρει τι να κάνει ο οδηγός αν παραστεί η ανάγκη χρήσης τους.

Δείτε ακόμη: Χειμερινά ελαστικά - Ποια εταιρεία αναδείχθηκε κορυφαίος κατασκευαστής;

3) Καλή λειτουργία υαλοκαθαριστήρων

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δουλεύουν σπάνια, όμως τον χειμώνα συχνά καλούνται να εργαστούν… υπερωρίες. Ο λόγος για τους υαλοκαθαριστήρες, τους πολυτιμότερους συμμάχους του οδηγού όταν ο καιρός είναι βροχερός. Πριν έρθουν οι βροχές για τα καλά, είναι σημαντικό να γίνει ένας έλεγχος των υαλοκαθαριστήρων, ότι σκουπίζουν σωστά το παρμπρίζ και δεν δημιουργούν γραμμές, θαμπάδες ή περίεργους ήχους κατά τη σάρωση. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η αντικατάσταση επιβάλλεται.

4) Έλεγχος των φωτιστικών σωμάτων

Εκτός των υαλοκαθαριστήρων, αλλά και των ελαστικών, ένα ακόμη κομμάτι του αυτοκινήτου που βοηθάει στην ασφάλειά μας σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και βροχές, είναι τα φώτα. Δεν χρησιμεύουν μόνο το βράδυ, αλλά και σε καταστάσεις ομίχλης, συννεφιάς και βροχής, όπου η ορατότητα είναι από περιορισμένη, έως και πολύ δύσκολη. Πριν χαλάσει ο καιρός, τσεκάρετε αν λειτουργούν τα φώτα εμπρός πίσω, τα φώτα των στοπ, τα φλας (και αλάρμ), τα φώτα της πινακίδας, όπως και τα ομίχλης. Ακόμη κι αν το όχημα διαθέτει σύστημα προειδοποίησης για καμένη λάμπα!

5) Σωστή οδική συμπεριφορά

Το σωστά προετοιμασμένο για τον χειμώνα αυτοκίνητο δεν λέει τίποτα αν δεν συνοδεύεται και από σωστή οδική συμπεριφορά. Ο οδηγός θα πρέπει να έχει στο μυαλό του τον μειωμένο συντελεστή πρόσφυσης και να οδηγεί προνοητικά, αφήνοντας μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο και διατηρώντας χαμηλότερη ταχύτητα, ενώ θα πρέπει να προσέχει και την υδρολίσθηση, αν οδηγεί στη βροχή. Επίσης, τις ημέρες που ανακοινώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, μην οδηγείτε ποτέ με άδειο ρεζερβουάρ. Θυμηθείτε τον αποκλεισμό χιλιάδων αυτοκινήτων στην Αττική Οδό… Κανείς δεν θέλει να βρίσκεται χωρίς θέρμανση σε τέτοιες συνθήκες!