Θερινά, 4 εποχών ή χειμερινά λάστιχα: Πώς επιλέγω τα πιο κατάλληλα για το αυτοκίνητο μου

Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο επαφής του αυτοκινήτου με το δρόμο. Βρες εδώ ποια κατηγορία ελαστικών ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες.

  • -
  • -

Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο επαφής του αυτοκινήτου με τον δρόμο. Άρα, αναπόφευκτα αποτελούν στοιχείο υψίστης σημασίας, και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε τομείς όπως η άνεση και η ασφάλειά μας στον δρόμο. Εκτός από την κατάστασή τους, που φυσικά θα πρέπει να είναι καλή, σημασία έχει και το είδος τους. Είναι όλα τα λάστιχα κατάλληλα για όλους τους οδηγούς; Πώς επιλέγουμε την κατηγορία που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μας;

Οι βασικές επιλογές που συναντάμε στην αγορά είναι τα θερινά και χειμερινά ελαστικά, ενώ μια επιλογή που καλύπτει την πλειονότητα των αναγκών του αγοραστή που θέλει να συνδυάσει τα χαρακτηριστικά των δύο κατηγοριών, είναι τα λάστιχα 4 εποχών. Είναι ξεκάθαρο ότι ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός απορρέει από τις συνθήκες για τις οποίες προορίζεται ο κάθε τύπος ξεχωριστά. Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ελαστικών φροντίζουν να προσφέρουν επιλογές σε κάθε κατηγορία, κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εταιρείας με πλήρη γκάμα που αποτελείται από εξαιρετικές προτάσεις είναι η Kumho.

Kumho

Η γκάμα ελαστικών της Kumho έχει δημιουργηθεί για να σας μεταφέρει με ασφάλεια στον προορισμό σας, ανεξάρτητα από τις οδηγικές συνήθειες ή τον τύπο του οχήματος. Συνδυάζει την καινοτομία με τις αυστηρές δοκιμές, συμβαδίζοντας με τις τελευταίες τεχνολογίες για κάθε αυτοκίνητο.

Είτε μιλάμε για μικρό μοντέλο πόλης, είτε για σπορ υψηλών επιδόσεων ή οτιδήποτε άλλο ενδιάμεσο, υπάρχει ένα ελαστικό Kumho που ταιριάζει στις προδιαγραφές τόσο του οχήματος σας, όσο και τις δικές σας. Πώς θα επιλέξετε όμως το ιδανικό ελαστικό για εσάς; Ας δούμε ποια κατηγορία σας ταιριάζει καλύτερα, σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες.

Θερινά ελαστικά

Μπορεί η ονομασία τους να παραπέμπει σε χρήση μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην ουσία πρόκειται για ελαστικά που αποτελούν την πιο ενδεδειγμένη λύση όταν ο καιρός είναι καλός και οι θερμοκρασίες διατηρούνται από 7 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Η απόδοσή τους είναι η βέλτιστη σε στεγνή άσφαλτο, αλλά είναι πολύ καλή και στο βρεγμένο, εφ’ όσον η θερμοκρασία είναι μέσα στο παράθυρο λειτουργίας τους. Αντίθετα, σε πολύ ψυχρές συνθήκες τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται δεν αποδίδουν το μέγιστο που μπορούν.

Παραδείγματα θερινών ελαστικών με κορυφαία απόδοση είναι το Kumho Ecowing KH27, με έμφαση στην οικονομία καυσίμου, ή το Kumho Ecsta PS71, με έμφαση στις επιδόσεις.

Kumho

Χειμερινά ελαστικά

Τα μέρη με θερμοκρασία η οποία πέφτει κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου, αποτελούν το πεδίο δράσης των χειμερινών ελαστικών. Ο συγκεκριμένος τύπος αποδίδει ικανοποιητικά στη στεγνή άσφαλτο, και ακόμα πιο εντυπωσιακά στην περίπτωση που το αυτοκίνητο πατά συνεχώς πάνω σε χιόνι ή πάγο. Η διαφορά τους σε σχέση με τα θερινά ελαστικά έγκειται στο υλικό κατασκευής, το οποίο δεν σκληραίνει στις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και στη χάραξη του πέλματος. Αυτή περιλαμβάνει μεγάλα αυλάκια και πολλές μικρές εγκοπές, οι οποίες έχουν στόχο την απομάκρυνση του νερού και την καλύτερη ελκτική πρόσφυση στο χιόνι. Έτσι μεγιστοποιείται η επιφάνεια επαφής του ελαστικού με την άσφαλτο και μαζί της και η διαθέσιμη πρόσφυση.

Αντίθετα, τα χειμερινά ελαστικά σε ζεστό κλίμα δεν αποδίδουν όπως πρέπει και φθείρονται πρόωρα. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα μόνο οι χειμερινοί μήνες είναιο κατάλληλοι για χρήση χειμερινών ελαστικών. Οπότε όσοι τα επιλέγουν θα πρέπει να έχουν και ένα άλλο σετ, για τους περισσότερους μήνες του χρόνου, που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. 

Kumho-adv-4

Λάστιχα 4 εποχών ή All Season

Αυτή είναι η κατηγορία ελαστικών που γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στις δύο προηγούμενες. Με χαρακτηριστικά που ευνοούν την απόδοση τόσο στο στεγνό και στη ζέστη, όσο και στο χιόνι και στο κρύο, στόχος τους είναι να προσφέρουν επαρκή απόδοση και ασφάλεια σε όλες τις περιπτώσεις. Έτσι, αποτελούν ιδανική λύση για όσους ψάχνουν πολύ καλή απόδοση σε όλες τις συνθήκες, χωρίς να χρειάζεται να αλλάζουν λάστιχα δύο φορές το χρόνο. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα ελαστικού 4 εποχών, ιδανικό για τα σύγχρονα SUV, είναι το Kumho Crugen HP71.

Kumho

Για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, είναι σαφές ότι τα συμβατικά, θερινά ελαστικά καλύπτουν την πλειονότητα των οδηγών. Όσοι κινούνται συχνά και σε ορεινές περιοχές, ή θέλουν να είναι ασφαλείς σε κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο του χειμώνα, χωρίς να χρειαστούν αλυσίδες ή κουβέρτες, μπορούν να επιλέξουν λάστιχα 4 εποχών. Και να απολαμβάνουν ασφαλείς μετακινήσεις όλο τον χρόνο, χωρίς τις αλλαγές που απαιτεί η τοποθέτηση ενός εξειδικευμένου σετ χειμερινών ελαστικών.

Kumho Tire logo

Βρείτε τα ιδανικά λάστιχα για το δικό σας αυτοκίνητο στην γκάμα της Kumho.