Αυτά είναι τα 11 φάρμακα που σε κάνουν χειρότερο οδηγό

Αυτές οι 11 κατηγορίες φαρμάκων που σας παρουσιάζουμε, αποδεδειγμένα βλάπτουν σοβαρά… τις οδηγικές σας ικανότητες.

  • -
  • -

Καμιά φορά ακόμα και τα θεωρητικά πιο «αθώα» φάρμακα ή έστω αυτά που δεν απαιτούν συνταγή γιατρού, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν στο χρήστη είναι πολλές: Κόπωση, ζάλη και υπνηλία, είναι από τις συνηθέστερες. Σε άλλες περιπτώσεις, οι παρενέργειες είναι ακόμα πιο ισχυρές και επικίνδυνες.

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην αμερικανική αγορά, πιστοποιούν ότι πολλά τροχαία ατυχήματα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν οι οδηγοί τους δεν είχαν κάνει χρήση αυτών των φαρμάκων! Δείτε τη λίστα που ακολουθεί με τις 11 αυτές κατηγορίες και προσέξτε διπλά την επόμενη φορά που θα πιάσετε τιμόνι, εάν έχετε καταναλώσει κάποιο από αυτά.

Αντισταμινικά

Τα αντιισταμινικά ή αντισταμινικά φάρμακα αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα στην αντιμετώπιση παθήσεων, όπου η ισταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο. Τέτοια νοσήματα είναι συχνά -αλλά όχι πάντοτε- τα αλλεργικά. Χρησιμοποιούνται όμως και για την καταπολέμηση του βρογχικού άσματος, τη ρινική καταρροή κ.α. Αυτά τα χάπια χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής για τους οδηγούς, καθότι μειώνουν την πνευματική ικανότητα και προκαλούν υπνηλία.

Αντιεμετικά

Μια κατηγορία ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων κατά της ναυτίας και του εμετού είναι τα αντιεμετικά. Οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούν στη σύσταση τους όπως η Aprepitant, η Cinnarizine και η Dolasetron, μπορεί να προκαλέσουν μεταξύ άλλων υπνηλία και αδυναμία συγκέντρωσης.

Αντιυπερτασικά

Λαμβάνονται από ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αρτηριακής υπέρτασης. Τα συγκεκριμένα φάρμακα μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και κατά 16% τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς υποφέρουν από παρενέργειες όπως ιλίγγους, λιποθυμία, υπνηλία και κόπωση, οπότε χρειάζεται τεράστια προσοχή κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Αντιψυχωσικά

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα, γνωστά και ως νευροληπτικά, ανήκουν στην κατηγορία των  ψυχοτρόπων φαρμάκων και χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διαχείριση της ψύχωσης (συμπεριλαμβανομένων των παραληρημάτων, των ψευδαισθήσεων, της παράνοιας ή της διαταραγμένης σκέψης ), κυρίως στη σχιζοφρένεια αλλά και σε μια σειρά από άλλες ψυχωσικές διαταραχές. Έχουν άμεση επίδραση στην ικανότητα οδήγησης και επιφέρουν κόπωση, καταστολή ή διέγερση, μείωση ικανότητας αντίδρασης, υπνηλία και ιλίγγους.

Αντιεπιληπτικά

Σκοπός αυτών των φαρμάκων είναι ο έλεγχος των επιληπτικών κρίσεων (που ούτως ή άλλως επηρεάζει την οδήγηση). H ημερήσια ποσότητα των αντιεπιληπτικών φαρμάκων πρέπει να χορηγείται σε όσο το δυνατόν λιγότερες δόσεις, ώστε να είναι πιο εύκολο για τον ασθενή να εφαρμόζει το θεραπευτικό σχήμα. Σε περίπτωση εμφάνισης επιληπτικής κρίσης, η οδήγηση πρέπει να διακόπτεται άμεσα, έως ότου μέχρι το επιτρέψει και πάλι ο θεράπων ιατρός.

Αναισθητικά

Προφανώς για να έχετε λάβει μια τέτοια θεραπεία, έχετε μάλλον υποβληθεί σε κάποια επέμβαση. Όπως θα σας ενημερώσει τόσο ο αναισθησιολόγος όσο και ο θεράπων ιατρός σας, είναι φρόνιμο να αποφύγετέ να οδηγήσετε για τουλάχιστον 48 ώρες διότι η κόπωση, η υπνηλία αλλά και η απώλεια «δύναμης» στο οργανισμό σας, θεωρείται δεδομένη.

Μυοχαλαρωτικά

Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μυϊκών προβλημάτων. Συγκεκριμένα, συνιστώνται για τους σπασμούς καθώς και για τη σπαστικότητα. Πολλοί βέβαια προχωρούν στην κατανάλωση μυοχαλαρωτικών χαπιών ακόμα και για ένα απλό «σφίξιμο» σε κάποιο μυ του σώματος του. Μέγα λάθος. Τα μυοχαλαρωτικά χάπια φέρνουν έντονη υπνηλία, πολλές φορές ζάλη ακόμα και απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Σε περίπτωση δε που ο γιατρός, σας χορηγήσει ενέσιμα μυοχαλαρωτικά, απαγορεύεται δια ροπάλου να πιάσετε μετά τιμόνι!

Αντιπαρκινσονικά

Τα εν λόγω φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του Πάρκινσον, που σημαίνει πως η συγκεκριμένη πάθηση δυσκολεύει ούτως ή άλλως την ικανότητα οδήγησης. Τα αντιπαρκινσονικά μπορεί να προκαλέσουν στο χρήστη φωτοευαισθησία και διαταραχές προσαρμογής, ιδιαίτερα σημαντικές παρενέργειες ειδικά εάν εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της οδήγηση.

Δείτε ακόμα: Συμβουλές ασφαλούς οδήγησης για εγκύους

Υπνωτικά

Tα υπνωτικά δεν πρέπει να χορηγούνται ανεξέλεγκτα, αλλά σύμφωνα τις ανάγκες του ατόμου και κυρίως σε έντονη αϋπνία και για βραχείες περιόδους. Δεν πρέπει να αναγράφονται σε μεγάλες ποσότητες, αλλά μόνο για 1-2 εβδομάδες θεραπείας. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα εν λόγω φάρμακα απαγορεύεται δια ροπάλου να συνδυαστούν με την οδήγηση. Ωστόσο, κάποια είναι κατάλληλα υπό προϋποθέσεις, εφόσον πρωτίστως επικοινωνήσετε και ενημερώσετε τον ιατρό σας.

Οφθαμολογικά

Τα φάρμακα οφθαλμικών παθήσεων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα μυωτικά και τα μυδριατικά, με την χρήση των οποίων απαγορεύεται ρητά η οδήγηση. Αμφότερα βέβαια μπορεί να επιφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες στον χρήστη όπως ζάλη, εμετούς, εφίδρωση, αϋπνίες, ταχυκαρδία αλλά και ελάττωση της οπτικής οξύτητας και της όρασης στο σκοτάδι, ιδιαίτερα σημαντικό διότι η πιθανότητα εμπλοκής σε ένα τροχαίο ατύχημα αυξάνεται τις νυκτερινές ώρες.

Φάρμακα κατά της Ακμής

Τα φάρμακα κατά της ακμής μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στα μάτια, στομαχικές διαταραχές (ανάλογα με τη δοσολογία και την «ισχύ» του σκευάσματος) και να περιορίσουν σημαντικά την νυχτερινή όραση.

Προφανώς, κάθε άνθρωπος και κάθε οργανισμός δεν αντιδρά το ίδιο στη χρήση των φαρμάκων. Σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία, το φύλο, η σωματική διάπλαση, το βάρος, τυχόν συνυπάρχουσες παθήσεις, η δοσολογία κ.α. Θα πρέπει πάντα να διαβάζετε προσεκτικά τις ανεπιθύμητες ενέργειες που συνοδεύουν κάθε σκεύασμα, να τηρείται κατά γράμμα τη συνιστώμενη δοσολογία ή τις οδηγίες που έχετε λάβει από τον ιατρό σας και φυσικά, να αποφεύγετε την ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων και κυρίως, το συνδυασμό τους με αλκοόλ.