Γιατί το αυτοκίνητο «βουίζει» όταν κάνεις όπισθεν;

Οι περισσότεροι οδηγοί θα έχουν παρατηρήσει ότι κατά την κίνηση με όπισθεν, το κιβώτιο παράγει έναν μακρόσυρτο ήχο, σαν βουητό. Από πού προέρχεται, όμως;

  • -
  • -

Η καθημερινή συμβίωση με το προσωπικό μας αυτοκίνητο, σημαίνει ότι με τον καιρό, έχουμε μάθει όλους του τους «ήχους». Αν ξαφνικά συνειδητοποιήσουμε ότι ένας καινούργιος ήχος έχει κάνει την εμφάνισή του, αμέσως θεωρούμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Εδώ που τα λέμε, δεν χρειάζεται να είσαι μηχανικός αυτοκινήτων για να καταλάβεις αν ένας ήχος που ακούς είναι φυσιολογικός ή έχει προκληθεί από κάποιο πρόβλημα του αυτοκινήτου. Υπάρχουν όμως και κάποιοι ήχοι που αν και δεν τους ακούμε συχνά, είναι απολύτως φυσιολογικοί.

Βουητό στην όπισθεν; Από αυτό προέρχεται!

Δοκιμάστε κάποια στιγμή να επιλέξετε την όπισθεν και να κινηθείτε μερικά μέτρα προς τα πίσω. Θα ακούσετε έναν συνεχόμενο, μακρόσυρτο ήχο σαν βουητό, ο οποίος θα γίνεται ακόμη πιο έντονος όσο αυξάνεται η ταχύτητα. Στις συνηθισμένες μανούβρες παρκαρίσματος ίσως να μην τον προσέξει κάποιος, καθώς παράγεται σε πολύ χαμηλότερη ένταση. Από τι προκαλείται, όμως; Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι απολύτως φυσιολογικός και το αυτοκίνητο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, ούτε με τον κινητήρα, ούτε με τη μετάδοση (σασμάν, διαφορικό).

Δείτε ακόμη: Οπισθοπορεία: Γιατί εξετάστηκες σε μια... παράνομη κίνηση;

Οι σχέσεις του κιβωτίου που προορίζονται για κίνηση προς τα εμπρός, έχουν τα γρανάζια υπό κλίση, τα λεγόμενα ελικοειδή, με συγχρονιζέ μεταξύ τους που εξασφαλίζει ομαλή μετάβαση από σχέση σε σχέση. Η συγκεκριμένη διαμόρφωση, εξαφανίζει και το βουητό. Στην όπισθεν ωστόσο, το αντίστοιχο γρανάζι είναι οδοντωτό, δηλαδή ίσιο και αυτό, προκαλεί τον χαρακτηριστικό ήχο. Οι μυημένοι στα αγωνιστικά αυτοκίνητα, που φέρουν ισιογράναζο σασμάν χωρίς συγχρονιζέ σε όλες τις σχέσεις, γνωρίζουν τη συγκεκριμένη ορολογία ως "dog".