Μείνε ξύπνιος: 8 συμβουλές για να μην κοιμηθείς στο τιμόνι

Το να κρατάς τα μάτια σου στον δρόμο είναι απαραίτητο όταν οδηγείς, αλλά είναι δύσκολο όταν συνεχώς κλείνουν. Δες τι να προσέξεις για να είσαι ασφαλής.

  • -
  • -

Το να οδηγούμε νυσταγμένοι μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνο με το να οδηγούμε σε κατάσταση μέθης, ή υπό την επήρεια απαγορευμένων ουσιών. Όταν αισθάνόμαστε υπνηλία, ο χρόνος αντίδρασης σε κάθε απρόοπτο αυξάνεται, και είναι δυσκολότερο να εστιάσετε το βλέμμα σας στον δρόμο.

Για να να μην προκύψει κίνδυνος για εσάς ή τους άλλους χρήστες του δρόμου, καλό είναι να ακολουθήσετε 8 απλούς κανόνες που εξασφαλίζουν ότι δεν θα κοιμηθείτε στο τιμόνι:

  • Κοιμηθείτε αρκετά πριν οδηγήσετε: Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτρέψετε την υπνηλία στην οδήγηση είναι να κοιμάστε αρκετά. Για βέλτιστη λειτουργία, είναι σημαντικό για τους περισσότερους ενήλικες να κοιμούνται 7-8 ώρες κάθε βράδυ. Δώστε προτεραιότητα σε επαρκή ξεκούραση πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε οδήγηση.
  • Κάντε συχνά διαλείμματα: Εάν είστε σε μεγάλο ταξίδι, κάντε διαλείμματα κάθε δύο ώρες περίπου. Βγείτε από το αυτοκίνητο, τεντώστε τα πόδια σας και πάρτε έναν σύντομο υπνάκο αν χρειαστεί.
  • Μην οδηγείτε τις ώρες που συνήθως κοιμάστε: Αν είστε φαν του ύπνου, μην προσπαθήσετε να οδηγήσετε νωρίς το πρωί. Εάν είστε πρωϊνός τύπος, αποφύγετε να οδηγείτε αργά το βράδυ. Μείνετε στο συνηθισμένο πρόγραμμα ύπνου σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Αποφύγετε βαριά γεύματα και φάρμακα: Η κατανάλωση βαριών γευμάτων και ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία.

Οδηγός νυστάζει

  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Η αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και νωθροί. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό ενώ οδηγείτε για να παραμείνετε σε εγρήγορση.
  • Πιείτε καφέ με σύνεση: Η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο προσεκτικοί, αλλά δεν υποκαθιστά τον ύπνο. Χρησιμοποιήστε την καφεΐνη με μέτρο και αποφύγετε να την καταναλώνετε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.
  • Πάρτε έναν επιβάτη: Το να έχετε κάποιον να μιλήσετε μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε σε εγρήγορση και να συγκεντρωθείτε στο δρόμο. Εάν είναι δυνατόν, φέρτε έναν επιβάτη μαζί για τη διαδρομή.
  • Αναγνωρίστε τα σημάδια της υπνηλίας στην οδήγηση: Εάν αισθάνεστε υπνηλία ή έχετε πρόβλημα να εστιάσετε στο δρόμο, αναγνωρίστε αυτά τα σημάδια και αναλάβετε δράση. Σταματήστε για ξεκούραση ή αλλάξτε οδηγό αν είναι δυνατόν.

Δείτε επίσης: Τρία πράγματα που δεν πρέπει να λείπουν από το αυτοκίνητο

Σε κάθε περίπτωση, όταν οδηγούμε πρέπει να έχουμε υπευθυνότητα και να υπολογίζουμε κάθε παράγοντα που μπορεί να καταστήσει λιγότερο ασφαλή τη διαδρομή μας. Να μη βασιζόμαστε στην πείρα μας ή... στην τύχη, για να φτάσουμε ασφαλείς στον προορισμό μας.