Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Πώς υπολογίζω το ποσό της επιδότησης;

Ο τρόπος για να μάθετε με πόσα χρήματα ακριβώς επιδοτείται το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει, είναι πολύ πιο απλός από ό,τι νομίζετε.

  • -
  • -

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος επιδότησης Κινούμαι Ηλεκτρικά ξεκίνησε και επίσημα την πορεία του. Με αυτό, ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προωθήσει την ηλεκτροκίνηση και να καταστήσει πιο εύκολη την αγορά ενός φιλικού προς το περιβάλλον αυτοκινήτου που δεν εκπέμπει καυσαέρια εντός των επιβαρυμένων αστικών κέντρων.

Σε σύγκριση με τον πρώτο κύκλο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ο δεύτερος έχει να επιδείξει ακόμη πιο μεγάλα ποσά επιδότησης, καθιστώντας κάποια ηλεκτροκίνητα μοντέλα ακόμη και φθηνότερα από αντίστοιχων προδιαγραφών αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ποιο είναι το ποσό επιδότησης του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»;

Στο νέο πρόγραμμα, η επιδότηση για την αγορά νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων ισούται με το 30% της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) και έως 8.000 €. Ποια είναι όμως η «ΛΤΠΦ», και πώς μπορείτε να την υπολογίσετε αν γνωρίζετε μόνο την τελική τιμή του αυτοκινήτου;

Τα ηλεκτρικά μοντέλα, πέραν του ΦΠΑ, δεν επιβαρύνονται με άλλο φόρο στην τιμή αγοράς τους, όπως είναι το Τέλος Ταξινόμησης στα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Οπότε, η τελική τιμή προκύπτει από τη ΛΤΠΦ συν 24% για το ΦΠΑ. Για να βρείτε τη ΛΤΠΦ του αυτοκινήτου που σας ενδιαφέρει, θα διαιρέσετε την τιμή του με το 1,24. Το επόμενο βήμα είναι να πολλαπλασιάσετε το νούμερο που βρήκατε (την ΛΤΠΦ) με το 30 και κατόπιν, να διαιρέσετε με το 100 για να βρείτε το ποσό της επιδότησης (έως 8.000 €).

Παραδείγματα αγοράς με το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»

Ας πούμε, ότι σας ενδιαφέρει το Smart ForTwo Coupe EQ με τιμή 25.990 €. Διαιρώντας με το 1,24 βρίσκουμε τη ΛΤΠΦ, στις 20.960 €. Το νούμερο αυτό, αν το πολλαπλασιάσουμε με το 30 και μετά, το διαιρέσουμε με το 100, τότε προκύπτει ο αριθμός 6.288. Τόση ακριβώς είναι και η επιδότηση που δικαιούται σε ευρώ.

Για να πάρουμε ως παράδειγμα και ένα πιο ακριβό μοντέλο, πάμε στην περίπτωση της Mercedes-Benz EQB 300 4MATIC. Το ηλεκτρικό SUV της Mercedes κοστίζει 61.850 €. Η ΛΤΠΦ του (διαίρεση με 1,24) είναι 49.879 €. Ακολουθούμε τη γνωστή διαδικασία (πολλαπλασιασμός με το 30 και ύστερα, διαίρεση με το 100) και βρίσκουμε τον αριθμό 14.964.

Εδώ όμως, η επιδότηση δεν είναι 14.964 €, αλλά 8.000 €, αφού αυτό είναι το όριο του προγράμματος επιδότησης. Για να σας το κάνουμε ακόμη πιο εύκολο, όποιο αυτοκίνητο έχει ΛΤΠΦ πάνω από 26.666 €, παίρνει επιδότηση 8.000 €. Από το ποσό των 26.666 € και κάτω, η επιδότηση ισούται με το 30%.

Δείτε πόσο κοστίζουν με επιδότηση 10 από τα καλύτερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Υπάρχει όριο τιμής στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»;

Ένα ερώτημα που συχνά έχουν οι αγοραστές είναι αν δικαιούνται όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της αγοράς επιδότηση, ακόμη και τα πιο ακριβά. Η απάντηση είναι ναι. Όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα εντάσσονται στο πρόγραμμα. Μια Porsche Taycan Turbo S που κοστίζει 198.000 €, παίρνει την επιδότηση των 8.000 € και η τιμή της διαμορφώνεται στις 190.000 €.