Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Παράταση στη δωρεάν στάθμευση – Πώς εκδίδω το ειδικό σήμα;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρκάρουν ελεύθερα και δωρεάν παντού, ακόμα και αν στο σημείο λειτουργεί σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Τώρα η παροχή αυτή παίρνει παράταση.

  • -
  • -

Παράταση σε ένα σημαντικό προνόμιο που απολαμβάνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δίνει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των κινήτρων για την προώθηση των αυτοκινήτων που δε μολύνουν.

Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το μέτρο, είχε αναφερθεί ότι θα έχει ισχύ μέχρι και 31/12/2022. Ωστόσο, τώρα δόθηκε παράταση η οποία μάλιστα είναι για άλλα δύο χρόνια. Έτσι, κάθε κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα μπορεί να συνεχίσει να παρκάρει ελεύθερα όπου θέλει, χωρίς να ανησυχεί αν υπάρχει σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης ή όχι.

Μόνη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι ο οδηγός να έχει μαζί του ένα ειδικό σήμα που εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας gov.gr.

dwrean-stathmefsi

Πώς εκδίδω σήμα δωρεάν στάθμευσης για ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και ξεκινάει με την μετάβαση στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr, εδώ. Από εκεί και πέρα πατώντας στο μεγάλο πράσινο κουμπί με την ένδειξη «Ξεκινήστε εδώ», το σύστημα θα ζητήσει κάποια στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση του ειδικού σήματος.

Πρόκειται για τους κωδικούς του TaxisNet και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Επιπλέον, το σύστημα απαιτεί να γίνει έλεγχος εγκυρότητας, για τον οποίο θα χρειαστείτε είτε τον σύνδεσμο επιβεβαίωσης της προσωρινής άδειας, είτε τον κωδικό επιβεβαίωσης, είτε το QR code.

sima-dwrean-stathmefsis-ilektrokinitou-oximatos

Μόλις ολοκληρωθούν τα παραπάνω εκδίδεται το ειδικό σήμα. Πλέον το μόνο που απομένει είναι να το εκτυπώσετε. Από εκεί και μετά, κάθε φορά που παρκάρετε σε περιοχή με σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης απλά το αφήνετε πάνω στο ταμπλό, ώστε τα αρμόδια όργανα να το δουν κατά τη διάρκεια του σχετικού ελέγχου.

Καλό θα ήταν να κάνετε και μια πλαστικοποίηση ώστε να μη φθείρεται όσο περνάει ο καιρός.

Ποια είναι η άποψή σας; Συμφωνείτε με την ελεύθερη στάθμευση των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών ή το θεωρείτε άδικο για τους κατόχους θερμικών αυτοκινήτων;