Καλώδια μπαταρίας: Τι επιλογές έχω, τι τύποι υπάρχουν, τι να επιλέξω;

Το κλειδί στη μίζα γυρνάει αλλά ο κινητήρας έχει παραδώσει…πνεύμα. Προφανώς οφείλεται στην μπαταρία. Ένα σετ καλωδίων εκκίνησης ή ακόμη καλύτερα ένα jumpstarter είναι η λύση. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα. Τι όμως πρέπει να προσέξω;

  • -
  • -

Το να μείνω από μπαταρία στον δρόμο δεν είναι ασυνήθιστο. Αν το αυτοκίνητο παρέμεινε για αρκετό καιρό σε ακινησία, αν ξέχασα τα φώτα στην πλαφονιέρα ανοικτά ή η μπαταρία έχει αποφορτιστεί λόγω χρόνιας χρήσης, τότε λογικό είναι να μην δίνει ενέργεια για την εκκίνηση του κινητήρα.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν τρεις επιλογές. Η να πάρεις την οδική βοήθεια προκειμένου να εκκινήσει το αυτοκίνητο ή να χρησιμοποιήσεις καλώδια ή το jumpstarter.

Τι να προσέξω με τα καλώδια σύνδεσης μπαταριών;

Στο εμπόριο κυκλοφορούν καλώδια σε ποικιλία πάχους και μήκους. Επιλέγω να τα αγοράσω από μια εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών αυτοκινήτου και όχι από οποιοδήποτε κατάστημα διότι εκεί είναι πιο φθηνό. Τα καλώδια που κοστίζουν 5 και 10 ευρώ, προφανώς δεν έχουν την ίδια ποιότητα με αυτά που κοστίζουν 30-40 ευρώ.

Τα εξειδικευμένα καταστήματα ειδών οχημάτων εμπορεύονται καλώδια με διατομή 6 mm2, 10 mm2, 16 mm2 και 25 mm2. Το μήκος τους ποικίλει, αλλά ο μέσος όρος είναι περίπου 3,5 μέτρα. Στην περίπτωση της διατομής, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς.

cable

Τα καλώδια με διατομή 6 mm2 μεταφέρουν μικρότερη ισχύ, οπότε απευθύνονται σε μικρού κυβισμού οχήματα. Για ένα 1.600άρι για παράδειγμα, αυτά με διατομή 10 mm2 κάνουν καλή δουλειά. Αν έχω κάποιο SUV 2.0 lt. και πάνω θα επιλέξω καλώδια διατομής 16 mm2, ενώ αν είναι πάνω από 3.0 lt. προτείνονται καλώδια 25 mm2.  

Παράλληλα με τη διατομή, ρόλο στην μεταφορά της ισχύος παίζει και το μήκος των καλωδίων. Αυτά με μήκος 4 μέτρων μπορεί να φαντάζουν ως πιο πρακτικά, αλλά τα μικρότερα σε μήκος είναι πιο αποτελεσματικά όσον αφορά στην ισχύ.

Διαβάστε επίσης: Έμεινα από μπαταρία - Πώς ξεκινάω το αυτοκίνητο

Επίσης, κατά την αγορά κοιτάω τα καλώδια που θα επιλέξω να είναι κατασκευασμένα από χαλκό. Η διαφορά ηλεκτρικής αγωγιμότητας μεταξύ των καλωδίων καθαρού χαλκού και των καλωδίων αλουμινίου με χάλκινη θωράκιση είναι σημαντική.

Τι είναι ο εκκινητής ή jumpstarter

Πρόκειται την καλύτερη επιλογή. Με τον εκκινητή ή jumpstarter φορτίζω γρήγορα, με ασφάλεια και κυρίως χωρίς να εξαρτώμαι από άλλον, όπως ισχύει με τα καλώδια. Ο φορητός φορτιστής μπαταρίας είναι μικρός σε διαστάσεις αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικός.

Δεν πιάνει χώρο στο πορτμπαγκάζ και η διαδικασία λειτουργίας δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις. Απλώς συνδέω το κόκκινο καλώδιο του φορτιστή στο θετικό πόλο της μπαταρίας και το μαύρο καλώδιο στο αρνητικό πόλο και ακολουθώ τη οδηγίες του φορτιστή. Αν το jumpstarter διαθέτει και κουμπί εκκίνησης, ακόμη καλύτερα.

cable

Βέβαια, για να λειτουργήσει πρέπει να τον έχω πάντα φορτισμένο στο αυτοκίνητο. Όσο για την τιμή, σε σχέση με τα καλώδια είναι προφανώς ακριβότερο. Το κόστος για έναν καλό εκκινητή με τάση 12V, ο οποίος είναι ιδανικός για όλα τα αυτοκίνητα ξεκινά περίπου από 60-70 ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές πριν χρειαστεί επαναφόρτιση.

Οι εκκινητές 24V απευθύνονται σε φορτηγά, λεωφορεία, γεωργικά μηχανήματα και γενικά βαριά επαγγελματικά οχήματα. Είναι απίστευτα ισχυροί και φυσικά αρκετά ακριβοί.