Φυσικό Αέριο: 5 λόγοι που το κάνουν ιδανική επιλογή

Η οικονομία καυσίμου είναι μόνο ένα από τα πλεονεκτήματα των αυτοκινήτων που κινούνται με CNG

  • -
  • -

Μπορεί αυτή την περίοδο οι περισσότεροι να ασχολούνται με την ηλεκτροκίνηση, η πραγματικά προσιτή λύση όμως για οικονομία στις μετακινήσεις (με δεδομένη και την σταδιακή υποχώρηση του diesel) είναι το φυσικό αέριο. Το CNG δεν προσφέρει οικονομία μόνο στα σπίτια μας, αλλά και στα αυτοκίνητα. Δεν πρέπει λοιπόν να μας εκπλήσσει το γεγονός πως στη χώρα μας αυξάνονται συνεχώς οι πωλήσεις μοντέλων που κινούνται με CNG, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου καταγράφεται σημαντική άνοδος τον τελευταίο χρόνο, σχεδόν 18%! Βέβαια, σε αυτό συμβάλλουν και οι εταιρίες που προσφέρουν αρκετές επιλογές, όπως η Skoda που διαθέτει π.χ. στη γκάμα της τo χάτσμπακ Scala G-TEC, το SUV Kamiq G-TEC αλλά και την οικογενειακή νέα Octavia G-TEC που θα είναι διαθέσιμη τέλος Οκτωβρίου.

Η μόνη σημαντική διαφορά των μοντέλων CNG σε σχέση με τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα είναι η δυνατότητα να κινούνται τόσο με φυσικό αέριο όσο και με βενζίνη. Η οδήγηση, οι χώροι επιβατών, η άνεση και η ασφάλεια, παραμένουν ίδια και απαράλλαχτα.



Η μοναδική παρατήρηση αφορά τον ελαφρώς μικρότερο χώρο αποσκευών, λόγω των έξτρα δεξαμενών CNG. Από την άλλη, το κόστος καυσίμων μπορεί να μειωθεί έως και 60%, ενώ ο συνδυασμός φυσικού αερίου και βενζίνης εκτινάσσει την αυτονομία κίνησης ακόμη και πάνω από 600 km με ένα γέμισμα.

Όσο για τα διαθέσιμα πρατήρια CNG, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας λειτουργούν ήδη 17: 8 στην Αττική, 3 στη Θεσσαλονίκη, 2 στη Λάρισα και από ένα σε Βόλο, Λαμία, Ιωάννινα και Τρίκαλα. Σύντομα θα μπει σε λειτουργία ένα νέο πρατήριο στον ΣΕΑ Ψαθόπυργου (Αχαΐα) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ αναμένεται περεταίρω ανάπτυξη του δικτύου CNG πανελλαδικά με νέους σταθμούς ανεφοδιασμού στη Θεσσαλονίκη (Σταυρούπολη), στο ΣΕΑ Ευαγγελισμού (Λάρισα), στη Χαλκίδα (στην Οδό Χαλκίδας – Καρύστου) και αλλού.
Ας δούμε όμως τους 5 λόγους που κάνουν το φυσικό Αέριο ιδανική επιλογή, σήμερα.

Χαμηλό κόστος μετακίνησης
Με την τιμή του φυσικού αερίου να είναι περίπου 0,83 €/kg, η οικονομία που απολαμβάνει ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου CNG είναι τεράστια. Στατιστικές έρευνες έχουν δείξει πως ένα αυτοκίνητο που κινείται με φυσικό αέριο επιτυγχάνει εξοικονόμηση περίπου 60% σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο ή πάνω από 30% σε σχέση με ένα diesel. Για παράδειγμα, το Skoda Scala G-TEC μπορεί να καλύψει απόσταση 100 χιλιομέτρων με κόστος μόλις 3 ευρώ!


 

Μειωμένα τέλη κυκλοφορίας
Εξοικονόμηση πετυχαίνουμε όμως και στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, οδηγώντας ένα αυτοκίνητο CNG αντί για ένα βενζίνης ή πετρελαίου. Και αυτό επειδή τα CNG έχουν χαμηλότερες εκπομπές CO2. Ενδεικτικά, το Skoda Kamiq 1.0 G-TEC έχει εκπομπές CO2 95 gr/km που αντιστοιχούν σε ετήσια τέλη κυκλοφορίας 85,50 €, έναντι 112,70 €/έτος του Kamiq 1.0 TSI που εκπέμπει 115 gr CO2/km.

 

Δοκιμασμένη τεχνολογία
Τα μοντέλα CNG που διατίθενται στην ελληνική αγορά διαθέτουν εργοστασιακά συστήματα κίνησης. Οι κινητήρες τους είναι εξελιγμένοι και παράγονται από την αρχή με τη δυνατότητα να καίνε τόσο φυσικό αέριο όσο και βενζίνη, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό σε ποιότητα και αξιοπιστία. Βασίζονται σε αποδοτικούς κινητήρες βενζίνης και καλύπτονται από την ίδια ακριβώς εργοστασιακή εγγύηση καλή λειτουργίας. Για παράδειγμα, τα Scala και Kamiq G-TEC κινούνται από μια εξελιγμένη εκδοχή του γνωστού 1.0 TSI με διαφοροποιημένα πιστόνια, νέες βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής και μικρότερο τούρμπο.

 

Αυξημένη αυτονομία
Όλα τα αυτοκίνητα CNG διαθέτουν εφεδρικό ρεζερβουάρ βενζίνης. Έτσι, ακόμη και στην περίπτωση που τελειώσουν τα αποθέματα του φυσικού αερίου, ο κινητήρας ξεκινά αυτόματα να λειτουργεί με βενζίνη δίνοντας την ευχέρεια στον οδηγό να φτάσει σε ένα πρατήριο και να ανεφοδιάσει το αυτοκίνητο με CNG. Αυτό σημαίνει φυσικά και μεγαλύτερη αυτονομία κίνησης με ένα φουλάρισμα. Ενδεικτικά, το Skoda Scala G-TEC διαθέτει τρεις δεξαμενές φυσικού αερίου που του εξασφαλίζουν αυτονομία 400 χιλιομέτρων, ενώ το έξτρα ρεζερβουάρ βενζίνης με χωρητικότητα 9 λίτρων προσθέτει 200 km επιπλέον.

 

Όφελος για το περιβάλλον
Τα μοντέλα CNG έχουν σημαντικά πιο χαμηλές εκπομπές ρύπων συγκριτικά με τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα, αλλά και με τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Ένα CNG εκπέμπει κατά μέσο όρο 25% λιγότερο CO2 από ένα βενζινοκίνητο και 15% από ένα diesel, ενώ τα Oξείδια του Αζώτου (NOx) είναι μειωμένα κατά 53% και 95% αντίστοιχα! Έτσι, δεν έχει όφελος μόνο ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου που κινείται με φυσικό αέριο, αλλά και το περιβάλλον - δηλαδή, όλοι μας.

Τώρα, τα SCALA G-TEC και ΚΑΜΙQ G-TEC της Skoda είναι διαθέσιμα σε εξαιρετικές τιμές, με σημαντικό όφελος και άτοκη χρηματοδότηση, και αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για κάποιον που θέλει να απολαμβάνει τη μέγιστη οικονομία στις μετακινήσεις του, χωρίς να συμβιβαστεί στις επιθυμίες και προσδοκίες που έχει από το καινούριο του αυτοκίνητο.