Τι σημαίνουν τα σύμβολα και τα νούμερα στα λιπαντικά;

Ποια λάδια να επιλέξεις για το αυτοκίνητό σου;

  • -
  • -

Η λίπανση του κινητήρα είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία του. Πρέπει να γίνεται τακτικά, ανάλογα με τις καθορισμένα από τον κατασκευαστή χρονικά διαστήματα και οπωσδήποτε σωστά. Η επιλογή του σωστού λαδιού παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του κινητήρα και τη μείωση της φθοράς του.

Τα λάδια διαχωρίζονται ανάλογα με την πυκνότητά τους σε λεπτόρρευστα και παχύρευστα και έτσι καθορίζεται ο δείκτης ιξώδους του καθενός. Αναλυτικότερα το ιξώδες ενός ρευστού είναι ένα μέτρο της αντίστασης που αυτό παρουσιάζει στη σταδιακή παραμόρφωσή του κατά την καταπόνηση.

Έτσι, όσο πιο πυκνό είναι ένα λάδι τόσο μεγαλύτερο ιξώδες έχει, ενώ τα πιο λεπτόρρευστα έχουν χαμηλότερο και καλύτερη ροή. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η θερμοκρασία ή η πίεση μειώνουν το ιξώδες ενός λιπαντικού.

Ο αριθμός που αναγράφουν τα δοχεία λαδιού, για παράδειγμα 10W40, αντιπροσωπεύει το δυναμικό ιξώδες του λιπαντικού. Ο πρώτος αριθμός μας δείχνει το ιξώδες του λαδιού στις χαμηλές θερμοκρασίες και ο μεγάλος στις υψηλές. Όσο πιο χαμηλά είναι τα νούμερα, τόσο πιο λεπτόρρευστο είναι το λάδι. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή που θα βρείτε στο βιβλίο του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσετε το σωστό λιπαντικό.