Τι είναι αυτό το λαμπάκι στον πίνακα οργάνων και τι πρέπει να προσέξω;

Το λαμπάκι του check engine προκαλεί πανικό με την εμφάνισή του. Είναι έτσι όμως;

  • -
  • -

Αυτή η ένδειξη στον πίνακα οργάνων ανάβει όταν βάλεις το κλειδί στη μίζα. Αφού γίνει ο έλεγχος κανονικά θα πρέπει να σβήσει. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο τότε πρέπει να αναζητήσετε το πρόβλημα, το οποίο συνήθως δεν είναι απλό.

Ανάλογα με το μοντέλο και με τη βλάβη, το λαμπάκι αυτό μπορεί να αναβοσβήνει ή να μένει αναμμένο. Μπορεί η αιτία να βρίσκεται στην ηλεκτρονική διαχείριση (εγκέφαλο) του κινητήρα ή στις σχετικές ηλεκτρικές επαφές.

Ανώμαλη λειτουργία του κινητήρα, σκορτσαρίσματα και πτώση της απόδοσης είναι συνήθη συμπτώματα. Επιπλέον σε μοντέλα με αυτόματο κιβώτιο, μπορεί να ειδοποιεί για δυσλειτουργία και στις αλλαγές των σχέσεων.

 

Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να ακινητοποιήσετε το αυτοκίνητο, χωρίς πανικό. Η βλάβη δεν προσδιορίζεται χωρίς ειδικό έλεγχο γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να είσαστε επιφυλακτικοί και να μην ριψοκινδυνεύσετε να κινηθείτε με το check engine αναμμένο. Καλό είναι να μεταφέρετε το αυτοκίνητο σε κάποιο συνεργείο με κατάλληλο μηχάνημα διαγνωστικού ελέγχου του κινητήρα σας, προκειμένου να γίνει η σωστή διάγνωση και επισκευή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα λαμπάκια του αυτοκινήτου σας

Έχετε άγνωστη λέξη; Ψάξτε την στο γλωσσάρι του GOCAR πατώντας εδώ

Έχετε οποιαδήποτε απορία; Στείλτε μήνυμα στο editors@gocar.gr και θα σας απαντήσουμε.