Ουπς! Τι λαμπάκι είναι αυτό και τι κάνω αν ανάψει στο ταμπλό;

Χρειάζεται προσοχή! Η ένδειξη των φρένων μπορεί να αφορά κάποιο μικρό αλλά και κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο σύστημα πέδησης

  • -
  • -

Το συγκεκριμένο λαμπάκι είναι η ένδειξη των φρένων και ενεργοποιείται όταν πέσει η στάθμη του υγρού στο δοχείο του υδραυλικού συστήματος πέδησης. Η πτώση της στάθμης μπορεί να οφείλεται στα τακάκια που είναι φθαρμένα, ή σε διαρροή στο κύκλωμα. Η δεύτερη περίπτωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς υπάρχει πιθανότητα να πατήσετε το πεντάλ, αυτό να φτάσει μέχρι το πάτωμα και το αυτοκίνητο να μην φρενάρει.

Έχετε άγνωστη λέξη; Ψάξτε την στο γλωσσάρι του GOCAR πατώντας εδώ

Τι πρέπει να κάνω αν ανάψει η ένδειξη των φρένων;
Σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη για να βρείτε την αιτία του προβλήματος. Ελέγξτε τη στάθμη στο δοχείο υγρών, μέσα στο χώρο του κινητήρα (δείτε πού βρίσκεται αυτό, στο βιβλίο οδηγιών). Αν η στάθμη είναι πολύ χαμηλή, μη συνεχίσετε. Τσεκάρετε για τυχόν διαρροές στα σωληνάκια που φεύγουν από το δοχείο και καταλήγουν στην τρόμπα φρένων. Αν δείτε ύποπτα υγρά σημεία, καλέστε οδική βοήθεια.

Αν η στάθμη είναι χαμηλά αλλά μέσα στα όρια και δεν έχετε αλλάξει τακάκια για κάποιες δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα (η διάρκεια ζωής τους ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης), σίγουρα αυτά έχουν φθαρεί σημαντικά, οπότε συνεχίστε με πιο χαμηλό ρυθμό και προσοχή μέχρι το συνεργείο και αντικαταστήστε τα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα λαμπάκια του αυτοκινήτου σας

Έχετε οποιαδήποτε απορία; Στείλτε μήνυμα στο editors@gocar.gr και θα σας απαντήσουμε.