Τι είναι αυτό το λαμπάκι στον πίνακα οργάνων; Και τι κάνω όταν ανάψει;

Η βλάβη μπορεί να είναι μικρή, αλλά οι συνέπειες τεράστιες σε κόστος ή και καταστροφικές

  • -
  • -

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα ο πίνακας οργάνων κατακλύζεται από λαμπάκια και ενδείξεις που μας πληροφορούν είτε για διάφορες λειτουργίες του οχήματος, είτε για κάποιο πρόβλημα. Ένα από τα λαμπάκια είναι και το εικονιζόμενο.

Πρόκειται για την ένδειξη θερμοκρασίας και ουσιαστικά μας ενημερώνει για τη θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα. Στα αυτοκίνητα που έχουν μετρητή θερμοκρασίας, το λαμπάκι ανάβει μόνο κόκκινο όταν η θερμοκρασία περάσει το ανώτατο όριο, που σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα.

Υπάρχουν όμως και αυτοκίνητα χωρίς όργανο μέτρησης, στα οποία όταν εκκινεί ο κινητήρας και είναι κρύος το λαμπάκι ανάβει μπλε και στη συνέχεια, όταν ο κινητήρας φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία λειτουργίας, το λαμπάκι σβήνει. Αυτή είναι η φυσιολογική διαδικασία.

Όταν όμως κι εδώ η θερμοκρασία του μοτέρ περάσει το ανώτατο επιθυμητό όριο, τότε το λαμπάκι ανάβει κόκκινο.

Τι πρέπει να κάνω όταν ανάψει η ένδειξη θερμοκρασίας
Σε περίπτωση που ανάψει το λαμπάκι της θερμοκρασίας πρέπει να σταματήσετε κατευθείαν το αυτοκίνητο. Η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές, ακόμη και να φέρει πρόωρο τέλος στη ζωή του κινητήρα. Περιμένετε πέντε λεπτά για να μη ζεματιστείτε και ελέγξτε προσεκτικά το δοχείο διαστολής του ψυκτικού που βρίσκεται στον χώρο του κινητήρα (συμβουλευτείτε το βιβλίο οδηγιών του κατασκευαστή). Αν το δοχείο είναι άδειο ή έχει πολύ χαμηλή στάθμη υγρού, συμπληρώστε με νερό ή ψυκτικό υγρό (παραφλού). Αν η στάθμη του υγρού στο δοχείο είναι μέσα στα επιθυμητά όρια, μπορείτε να ξεκινήσετε αλλά θα πρέπει να κοιτάτε συνέχεια το δείκτη ή το λαμπάκι της θερμοκρασίας.

Έχεις άγνωστη λέξη; Ψάξε την στο γλωσσάρι του GOCAR πατώντας εδώ

Αν η θερμοκρασία ανεβαίνει πάλι, το καλύτερο είναι να σταματήσετε και να καλέσετε οδική βοήθεια. Μπορεί η ζημιά να είναι φτηνή και να αφορά κάποιο σκισμένο κολάρο, χαλασμένο θερμοστάτη ή βεντιλατέρ. Ίσως όμως το πρόβλημα να είναι πιο σοβαρό, όπως καμένη φλάντζα κεφαλής. Σε κάθε περίπτωση, αν ο κινητήρας υπερθερμανθεί μπορεί να πάθει σημαντική ζημιά, ακόμη και να καταστραφεί.

Αν βρίσκεστε σε απομακρυσμένη περιοχή και δεν είναι εύκολο να περιμένετε την οδική βοήθεια, μπορείτε να δοκιμάστε το εξής: ανοίξτε το καλοριφέρ στο τέρμα ζεστό και κατευθύνοντας τους αεραγωγούς έξω από τα ανοιχτά παράθυρα. Με αυτό τον τρόπο αποβάλλεται θερμότητα από τον κινητήρα. Αν το λαμπάκι δεν ανάβει πια, συνεχίστε μέχρι το πλησιέστερο συνεργείο. Αν συνεχίσει να ανάβει, ακινητοποιήστε το αυτοκίνητο και καλέστε οπωσδήποτε βοήθεια.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα λαμπάκια του αυτοκινήτου σας

Έχετε οποιαδήποτε απορία; Στείλτε μήνυμα στο editors@gocar.gr και θα σας απαντήσουμε.