Πόσα μετρητά επιτρέπεται να έχω στο αυτοκίνητο; Τι λέει ο νόμος

Οι οδηγοί μπορεί να βρεθούν σε δύσκολη θέση εάν μεταφέρουν με το ιδιωτικό τους Ι.Χ. μετρητά, που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

  • -
  • -

Στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., υπάρχουν περιορισμοί αναφορικά με τα χρήματα που μπορεί να μεταφέρει κανείς μέσα στο αυτοκίνητο του. Στόχος ουσιαστικά αυτού του μέτρου, είναι να καταπολεμηθεί… το «μαύρο χρήμα».

Έως 500 ευρώ…

Στη χώρα μας, οι συναλλαγές με μετρητά δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Οποιαδήποτε συναλλαγή ξεπερνά αυτό το χρηματικό όριο οφείλει βάσει νόμου να γίνεται ηλεκτρονικά.

Βέβαια, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους, το νομοθετικό πλαίσιο, δεν απαγορεύει σε κάποιον να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του στη χώρα μας, ποσό μεγαλύτερο των 500 ευρώ, ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές σε περίπτωση ελέγχου, έχουν το δικαίωμα να «τσεκάρουν» τον ιδιοκτήτη του αυτοκίνητου για την προέλευση των χρημάτων που έχει στην κατοχή του.

Αντίθετα, εάν σκοπεύετε να εισέλθετε ή να εξέλθετε από την Ε.Ε με ρευστά διαθέσιμα αξίας 10.000 ευρώ (ή το ισοδύναμό τους σε άλλα νομίσματα) ή να μεταφέρετε ένα ή περισσότερα από τα αγαθά που απαριθμούνται κατωτέρω (αξίας 10.000 ευρώ), πρέπει να το δηλώσετε στις τελωνειακές αρχές της χώρας της Ε.Ε στην οποία εισέρχεστε ή από την οποία εξέρχεστε, χρησιμοποιώντας το έντυπο δήλωσης ρευστών διαθεσίμων της Ε.Ε. Οι κανόνες της ΕΕ ορίζουν τα ρευστά διαθέσιμα ως εξής:

  • χαρτονομίσματα και κέρματα (συμπεριλαμβανομένων των νομισμάτων που δεν βρίσκονται πλέον σε κυκλοφορία αλλά γίνονται δεκτά σε τράπεζες)
  • διαπραγματεύσιμους τίτλους στον κομιστή (δηλαδή ταξιδιωτικές επιταγές και επιταγές, γραμμάτια ή εντολές πληρωμής με υπογραφή αλλά με παράλειψη του ονόματος του δικαιούχου)
  • κέρματα με περιεκτικότητα σε χρυσό τουλάχιστον 90 %
  • ράβδους χρυσού, όπως πλάκες, ψήγματα ή βώλοι με περιεκτικότητα σε χρυσό τουλάχιστον 99,5%.

Εάν δεν υποβάλετε δήλωση ρευστών διαθεσίμων ή εάν η δήλωση ρευστών διαθεσίμων σας είναι εσφαλμένη ή ελλιπής, θα σας επιβληθούν κυρώσεις. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τελωνειακές αρχές δύνανται να πραγματοποιούν ατομικούς ελέγχους, καθώς και ελέγχους στις αποσκευές και στο όχημά σας.

Δείτε ακόμα: Το πρόστιμο που δεν γνωρίζει κανείς οδηγός στην Ελλάδα

Οι τελωνειακές αρχές ενεργούν επίσης αν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ρευστά διαθέσιμα συνδέονται με εγκληματική δραστηριότητα, ακόμη και αν το ποσό στην κατοχή σας είναι χαμηλότερο από το κατώτατο όριο των 10.000 ευρώ.