Δωρεάν διόδια στην Ελλάδα - Ποιοι περνάνε χωρίς να πληρώσουν;

Είναι πολλοί οι σταθμοί διοδίων στην Ελλάδα που σταματάμε να πληρώσουμε, όμως ορισμένοι δικαιούνται να περνάνε δωρεάν από αυτά. Δες ποιοι και ποιες έχουν αυτό το προνόμιο.

  • -
  • -

Η διέλευση από τα διόδια μπορεί να αποτελέσει σημαντικό οικονομικό βάρος για όσους τα χρησιμοποιούν συχνά. Ωστόσο, υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται δωρεάν διέλευση, ύστερα από την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Η κυβέρνηση έχει ειδικό site στο οποίο ενημερώνει ποιοι είναι οι δικαιούχοι της δωρεάν διέλευσης. Έτσι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, προκειμένου να επωφεληθούν αυτής της δυνατότητας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/473860b9f780f41285c5adc9686a6c52.jpg

Οι Δήμοι που οι κάτοικοι δικαιούνται δωρεάν διέλευση από τα διόδια της περιοχής τους

Στο ειδικό site που έχει το Υπουργείο Μεταφορών αναγράφονται οι Δήμοι των οποίων οι κάτοικοι δικαιούνται δωρεάν διέλευσης από τα διόδια της περιοχής τους. Πρόκειται για τους δήμους Αβδήρων, Αμυνταίου, Αλεξανδρούπολης, Αργους Ορεστικού, Αρριανών, Διδυμοτείχου, Ηγουμενίτσας, Ιάσμου, Καστοριάς, Κομοτηνής, Μαρωνείας - Σαπών, Μετσόβου, Νεστορίου, Μύκης, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Παγγαίου, Πρεσπών, Σαμοθράκης, Σουλίου, Σουφλίου, Τοπείρου, Φιλιατών και Φλώρινας.

Δείτε ακόμα: Άνοιξε ο νέος δρόμος της Ελλάδας - Και δεν έχει διόδια

Για να περνάνε δωρεάν από τα διόδια της περιοχής τους, οι κάτοικοι των παραπάνω Δήμων πρέπει να εγγραφούν στη σχετική πλατφόρμα, χρησιμοποιώντας τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του προσώπου που θα εγγραφεί στον κατάλογο ως μόνιμος κάτοικος
  • Αντίγραφο πρόσφατου Εκκαθαριστικού Εφορίας
  • Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή των οχημάτων για τα οποία ζητείται η διέλευση από τα διόδια ως όχημα μόνιμου κατοίκου

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7c8a9f60a84047d95c058ae98d794225.jpg

Δωρεάν διόδια και για άνεργους - ΑμεΑ

Εκτός των παραπάνω, δωρεάν διέλευση από τα διόδια δικαιούνται τα οχήματα που ανήκουν σε ανέργους, όταν οδηγούνται από τους ίδιους. Για να περάσουν δωρεάν, πρέπει να επιδείξουν την κάρτα ανεργίας, η οποία πρέπει να είναι σε ισχύ.

Χωρίς πληρωμή περνάνε από τα διόδια και τα οχήματα που ανήκουν σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ), είτε οδηγούνται από τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, είτε εξυπηρετούνται από τρίτους για τη μεταφορά τους. Για να περνάνε ελεύθερα από τα διόδια, πρέπει να υπάρχει το Δελτίο Στάθμευσης Οχημάτων των Ατόμων με Αναπηρίες το οποίο χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων και στο οποίο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του κατόχου και ο αριθμός μητρώου του Δελτίου Στάθμευσης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/81b6dd4a417c0f35096a047e1cff299a.jpg

Άλλες κατηγορίες δικαιούχων δωρεάν διέλευσης

Κάποιες ακόμα κατηγορίες συμπολιτών που δικαιούνται δωρεάν διέλευση από τα διόδια είναι οι ανάπηροι πολέμου βαρείας αναπηρίας, κατόπιν γνωμοδότησης της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του Στρατού, τα οχήματα των εταιρειών συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων αλλά και εκείνα που ανήκουν σε εταιρείες οδικής βοήθειας, καθώς και τα οχήματα των σωμάτων ασφαλείας όπως Αστυνομία, Λιμενικό, Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και ΕΚΑΒ.

Παρά το νομικό πλαίσιο, αν θέλετε να κάνετε χρήση της δωρεάν διέλευσης από κάποιον αυτοκινητόδρομο καλό είναι να προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία, ειδικά αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ξανά τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο ή έχει περάσει πολύς καιρός.

Βρείτε το σχετικό site του υπουργείου μεταφορών, πατώντας εδώ.