Πήγες από το χωριό στην Αθήνα; Γιατί κινδυνεύεις με πρόστιμο 100 ευρώ;

Εκτός από τους κατοίκους των Αθηνών, όλοι οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν πως για να κυκλοφορούν με το αυτοκίνητο στο κέντρο της πρωτεύουσας, πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες.

  • -
  • -

Με αφορμή μια παράβαση και βεβαίωσης κλήσης από την Τροχαία Αττικής σε επισκέπτη των Αθηνών, ας θυμηθούμε τι ισχύει με την κίνηση στο κέντρο της πόλης. Στην πρωτεύουσα, από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 ισχύουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων.

daktilios

Ο δακτύλιος με την εκ περιτροπής κυκλοφορία ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07:00 – 20:00 και την Παρασκευή από 07:00-15:00. Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν. Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0,2,4,6,8 και τις περιττές (μονές) τα αυτοκίνητα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Ποια οχήματα κυκλοφορούν ελεύθερα

Σύμφωνα με την απόφαση από τους περιορισμούς εξαιρούνται και μπαίνουν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας:

  • Τα, εκ κατασκευής, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.
  • Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης-New European Driving Cycle /NEDC), τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31/12/2020.
  • Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων – Worldwide Light Test Procedure/WLTP), τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01/01/2021 και εφεξής.

Πόσο είναι το πρόστιμο για τον Δακτύλιο

Με απλά λόγια, αν δεν τηρείς κάποια από τις παραπάνω προδιαγραφές και κυκλοφορήσεις στο κέντρο της Αθήνας, τότε κινδυνεύεις με πρόστιμο. Ειδικότερα, όποιος εντοπιστεί να παραβαίνει τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα, τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).

Δείτε ακόμη: Πού βγάζω σήμα για τον Δακτύλιο - Πόσο είναι το πρόστιμο

daktilios

Αν λοιπόν εισέλθεις στα όρια του δακτυλίου, είτε είσαι κάτοικος Αθηνών, είτε επισκέπτης από άλλη περιφέρεια, πρέπει να τηρείς τους παραπάνω κανόνες. Ειδάλλως, θα λάβεις την ανάλογη κλήση.

Τα όρια του Δακτυλίου

Τα όρια του Δακτυλίου της Αθήνας ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλία Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.