Μπορώ να οδηγήσω στην Ελλάδα με αλβανικό δίπλωμα;

Κάποιος έχει βγάλει δίπλωμα οδήγησης στην Αλβανία και θέλει να οδηγήσει στην Ελλάδα. Μπορεί να το κάνει ή πρέπει να μετατρέψει το δίπλωμά του σε ελληνικό; Τι λέει ο ΚΟΚ;

  • -
  • -

Με δεδομένες τις επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, είναι πολλοί οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να οδηγήσουν στη χώρα μας, όμως έχουν αλβανικό δίπλωμα οδήγησης. Τι περιθώρια δίνει ο ΚΟΚ; Πρέπει να προχωρήσουν σε μετατροπή ή όχι;

Αν και υπάρχει διαδικασία για να μετατρέψει κάποιος το δίπλωμά του από αλβανικό σε ελληνικό, συναντάμε πολλές περιπτώσεις στις οποίες ο οδηγός δεν θέλει ή δεν μπορεί να προβεί σε τέτοια κίνηση. Τι γίνεται, λοιπόν; Μπορεί να οδηγήσει νόμιμα στους ελληνικούς δρόμους;

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f67b4ddb47d2f533ae0df4bfa0ab3728.jpg

Η διάταξη που καθορίζει αν μπορεί κάποιος να οδηγήσει στην Ελλάδα με αλβανικό δίπλωμα

Η τελευταία ενημέρωση του νομικού πλαισίου σχετικά με αυτό το θέμα έγινε μέσα στο 2023. Συγκεκριμένα, στις 9 Ιανουαρίου του 2023 δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Μεταφορών μία εγκύκλιος με Αριθμό Πρωτοκόλλου Δ30/Α3/5599.

Δείτε ακόμα: Έχω αλβανικό δίπλωμα οδήγησης; Πώς βγάζω ελληνικό και πόσο κοστίζει;

Η εν λόγω εγκύκλιος αποσαφηνίζει πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της οδήγησης στην Ελλάδα για τους κατόχους αλβανικού διπλώματος οδήγησης. Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην εγκύκλιο, ο κάτοχος αλβανικού διπλώματος οδήγησης μπορεί να κινηθεί κανονικά στους ελληνικούς δρόμους, όσο η μόνιμη κατοικία του δεν είναι στην Ελλάδα. Όταν η συνήθης διαμονή μεταφερθεί στη χώρα μας, τότε είναι υποχρεωτική η μετατροπή του διπλώματος σε ελληνικό.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/cc7fee3d6e51ec26930b4edb79451e2b.jpg

Το κείμενο της εγκυκλίου - Δεν αφορά μόνο την Αλβανία

Πιο αναλυτικά, η εγκύκλιος γράφει τα παρακάτω: Δικαίωμα οδήγησης με ξένη εθνική άδεια έχουν οι κάτοχοι ισχύουσας άδειας οδήγησης που έχει εκδοθεί από την Αλβανία και ισχύει ως έχει επί του ελληνικού εδάφους έως ότου οι κάτοχοι της αποκτήσουν τη συνήθη διαμονή στην Ελλάδα. Μετά την απόκτηση της συνήθους διαμονής στην Ελλάδα οι κάτοχοί της, εφόσον επιθυμούν να οδηγούν στην Ελλάδα, οφείλουν να τις μετατρέψουν σε ελληνικές σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υ.α. 50984/7947/2013 (Β΄3056).

Για να το πούμε με απλά λόγια, ο κάτοχος αλβανικού διπλώματος που μένει στην Αλβανία και θέλει να έρχεται περιστασιακά στην Ελλάδα, μπορεί να το κάνει χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν μετακομίσει στην Ελλάδα και δηλώνει ελληνική διεύθυνση κατοικίας, θα πρέπει τότε θα πρέπει να μετατρέψει το δίπλωμα σε ελληνικό.

Οι διατάξεις που αφορούν την Αλβανία ισχύουν χωρίς καμία αλλαγή και για δύο ακόμα χώρες, την Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό σημαίνει πως ο οδηγός που έχει εκδώσει άδεια οδήγησης σε μία από αυτές τις δύο χώρες, μπορεί να οδηγήσει νόμιμα στην Ελλάδα, μέχρι να μεταφέρει εδώ τη συνήθη διαμονή του.