Αστυνομία - Πότε μπορεί να σου πάρει το δίπλωμα για 10 χρόνια

Ο ΚΟΚ ρυθμίζει την κυκλοφορία αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, ποδηλάτων, πεζών και κάθε άλλου χρήστη του δρόμου. Φυσικά προβλέπει και ποινές.

  • -
  • -

O KOK έχει πολλές διατάξεις, ώστε να ρυθμίζεται κάθε πιθανό και απίθανο ζήτημα που αφορά την κυκλοφορία στον δρόμο. Εννοείται ότι προκειμένου να επιβληθούν αυτοί οι κανόνες, ο νομοθέτης έχει προβλέψει και την ύπαρξη ποινών, οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος.

Οι ποινές που επιβάλλονται περιλαμβάνουν πρόστιμα, αφαίρεση των πινακίδων και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης, αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας, κατάσχεση του αυτοκινήτου ενώ για τα πιο σημαντικά περιστατικά προβλέπεται ακόμα και φυλάκιση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/0e8ee84301718160ad8ee04fcf190bb5.jpg

Για πόσο σου παίρνει η Αστυνομία το δίπλωμα;

Εστιάζοντας στην αφαίρεση διπλώματος, συνήθως η διάρκεια της ποινής είναι περιορισμένη και κυμαίνεται από μερικές ημέρες, μέχρι και κάποιους μήνες. Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις υπάρχει η πρόβλεψη της αφαίρεσης για μερικά χρόνια.

Δείτε ακόμα: Αποκλειστικό video: Το φανάρι της Αθήνας που όλοι περνάνε με κόκκινο

Ένα από τα μεγαλύτερα διαστήματα που προβλέπει ο ΚΟΚ την αφαίρεση του διπλώματος, φτάνει τα 10 χρόνια. Αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στην Παράγραφο 1 του Άρθρου 98, στον νόμο 2696 του 1999. Αυτός ο νόμος είναι εκείνος που αποκαλούμε ΚΟΚ, φυσικά με διάφορες αλλαγές και επικαιροποιήσεις μέσα στα χρόνια.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/773c7bb2ac8db16542f32f853e1f7cb1.png

Τι πρέπει να κάνεις ώστε να χάσεις το δίπλωμα για 10 χρόνια;

Για να σου πάρει η αστυνομία το δίπλωμα για 10 χρόνια θα πρέπει να έχεις διαπράξει κακούργημα ή πλημμέλημα με δόλο, χρησιμοποιώντας κάποιο όχημα για την τέλεση της παράνομης πράξης, αλλά και να σου επιβληθεί ποινή τουλάχιστον 3 μηνών.

Συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει τα παρακάτω:

Αν για τη διάπραξη κακουργήματος ή εκ δόλου πλημμελήματος χρησιμοποιήθηκε οδικό όχημα σαν μέτρο για την τέλεση αυτού, αφαιρούνται, με απόφαση δικαστηρίου, η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος, καθώς επίσης και η άδεια οδήγησης του οδηγού που οδηγούσε το πιο πάνω όχημα, για χρονικό διάστημα ενός (1) μέχρι δέκα (10) ετών, εφόσον η επιβαλλόμενη ποινή είναι διάρκειας τουλάχιστον τριών (3) μηνών φυλάκισης.