Αλυσίδες χιονιού: Τι λέει ο νόμος - Πόσο είναι το πρόστιμο

Οι αλυσίδες έχουν γίνει υποχρεωτικές σε όλα τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με υπουργική απόφαση από την 1η Οκτωβρίου έως και τον Απρίλιο κάθε έτους. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο… «αλλά».

  • -
  • -

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών, έχουν αυξήσει την ανάγκη για νέα μέτρα προστασίας. Τις επόμενες μέρες, αναμένονται χιόνια στη χώρα μας, όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας. Η ερώτηση λοιπόν του ενός εκατομμυρίου είναι η εξής: Απαιτεί ο νόμος να έχουμε αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες στο αυτοκίνητό μας;

Υποχρεωτικές βάσει νόμο από το 2022

Με βάση τη σχετική Απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του με την ένδειξη M+S).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η τήρηση των ανωτέρω αντιολισθητικών μέσων καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).

Τι προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. για τις αλυσίδες;

Το άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ορίζει ότι οι οδηγοί θα πρέπει όταν επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα να εφοδιάζουν τα αυτοκίνητά τους με αντιολισθητικά μέσα, να γνωρίζουν πώς να τα τοποθετούν σωστά, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή τους χρήση και να οδηγούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές των αυτοκινήτων και των αντιολισθητικών μέσων.

Συνεπώς, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

Δείτε ακόμα: Πάγωσαν τα τζάμια του αυτοκινήτου: Πώς θα φύγει ο πάγος;

Σε κάθε περίπτωση πάντως, άπαντες οφείλουν να γνωρίζουν το σωστό τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσων προκειμένου, να αποφευχθούν… τα χειρότερα.

  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.
  • Σε περίπτωση που το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.
  • Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα
  • Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.
  • Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
  • Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

Τι ορίζει ο νόμος για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Ορίζεται ότι στην περίπτωση ενοικίασης αυτοκινήτου, εφόσον ζητηθεί από τον μισθωτή η προμήθεια αντιολισθητικών μέσων και αναγραφεί το αίτημά του στο μισθωτήριο συμβόλαιο, η εκμισθώτρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παράσχει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον δεν ζητηθεί, η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται.

Το πρόστιμο

Το πρόστιμο σε όσους οδηγούς δεν διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα, είναι 80 ευρώ.