Πότε παραγράφονται οι κλήσεις της Τροχαίας;

Τι ισχύει με την παραγραφή προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Υπάρχει περίπτωση να γλυτώσει κάποιος το πρόστιμο αν δεν το πληρώσει;

  • -
  • -

Τα κλιμάκια της Τροχαίας βεβαιώνουν καθημερινά εκατοντάδες ή και χιλιάδες παραβάσεις του ΚΟΚ. Το χρηματικό πρόστιμο που αναγράφεται στην κλήση, προφανώς, ποικίλει ανάλογα την επικινδυνότητα της παράβασης. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η διάρκεια πληρωμής του προστίμου παραμένει στους δύο μήνες, χωρίς να υπάρχει κάποια μείωση του διοικητικού προστίμου εφόσον το πληρώσει εντός 10 ημερών, όπως ίσχυε παλαιότερα.

klisi

Από τις κλήσεις που βεβαιώνονται, κάποιες δεν εξοφλούνται. Αυτό, συμβαίνει συνήθως, διότι ο οφειλέτης έχει ξεχάσει το συμβάν. Φυσικά, υπάρχουν και ορισμένοι που δεν το πληρώνουν εν γνώση τους, θεωρώντας πως θα γλυτώσουν. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί. Όποιος δεν εξοφλήσει το ποσό που του έχει επιβληθεί, για οποιονδήποτε λόγο, λαμβάνει μεγάλο ρίσκο.

Τελικά υπάρχει παραγραφή στις κλήσεις;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι απαιτήσεις για την είσπραξη των προστίμων του ΚΟΚ παραγράφονται με την παρέλευση 20 ετών από την ταμειακή βεβαίωσή τους. Εδώ, όμως, υπάρχει μια μεγάλη «παγίδα» που πρέπει να λάβουν υπόψη οι οφειλέτες.

klisi

Διαβάστε επίσης: Η παράβαση που κάνουμε σχεδόν όλοι και έχει πρόστιμο 700 €

Αν δεν πληρώσει κάποιος την κλήση, με βάση το Άρθρο 104 στην παράγραφο 5, τα πρόστιμα από τις διοικητικές παραβάσεις του ΚΟΚ, που δεν καταβλήθηκαν εντός της αναφερόμενης προθεσμίας, βεβαιώνονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του παραβάτη. Αυτό σημαίνει, πως εκτός από το πρόστιμο, ο οφειλέτης θα κληθεί να πληρώσει και τις σχετικές προσαυξήσεις από την καθυστέρηση καταβολής του. Επιπλέον, δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε έκδοση της φορολογικής ενημερότητας, αφού στο σύστημα της εφορίας θα υπάρχει οφειλή.