Σου έκανε σήμα η Αστυνομία και δεν σταμάτησες; Δες τι σε περιμένει

Σε περίπτωση που κάποιος αστυνομικός σου κάνει σήμα να ακινητοποιήσεις το όχημά σου, κάντο δίχως δεύτερη σκέψη. Ειδάλλως, σε περιμένουν σοβαρές ποινές.

  • -
  • -

Τα λεγόμενα μπλόκα της Τροχαίας είναι συνηθισμένα. Κλιμάκια της Αστυνομίας, περιπολούν τους δρόμους ανά την επικράτεια προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν παραβατικές συμπεριφορές και να διασφαλίσουν την οδική ασφάλεια. Οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να συμμορφώνονται με τους νόμους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των οδηγών, ακόμη κι αν προχωρήσει σε επικίνδυνη παράβαση, συμμορφώνεται άμεσα στην υπόδειξη του αστυνομικού που τον εντόπισε και διακόπτει την πορεία του. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο οδηγός επιχειρεί να διαφύγει, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα γλυτώσει το πρόστιμο και την ποινή. Η νομοθεσία όμως, έχει μεριμνήσει και γι΄αυτό.

bloko

Πρόστιμο και φυλακή αν δεν σταματήσεις σε μπλόκο  

Όπως αναφέρεται στο Άρθρο 46 του ΚΟΚ, τα αστυνομικά όργανα έχουν την αρμοδιότητα για να προχωρήσουν στην ακινητοποίηση του οχήματος. Ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να επιβάλουν ακινητοποίηση οποιαδήποτε στιγμή, και κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και μέσα στις κατοικημένες περιοχές αν από τη λειτουργία του οχήματος προκαλούνται υπερβολικοί θόρυβοι.

Διαβάστε επίσης: Τι ισχύει στο παλλόμενο πορτοκαλί φανάρι – Ποιος έχει προτεραιότητα

Ο οδηγός που αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του αστυνομικού οργάνου για την ακινητοποίηση του οχήματός του ή εκείνος, ο οποίος κινεί όχημα του οποίου διατάχθηκε η ακινητοποίηση τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 1 έτους και με χρηματική ποινή τουλάχιστον 200 ευρώ, ως και με αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για χρονικό διάστημα 1 έως 3 μηνών, η οποία επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο.