Μηχανές στα διόδια: Επιτρέπεται να προσπερνούν στην ουρά; Υπάρχει πρόστιμο;

Το θέμα με τους μοτοσυκλετιστές που προσπερνούν αδιάκριτα τα οχήματα για να βρεθούν πρώτοι στην ουρά απασχολεί πολλούς. Επιτρέπεται ή όχι να το κάνουν;

  • -
  • -

Οι μοτοσυκλέτες στην Ελλάδα είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Η πλειονότητα των αναβατών σέβεται τους νόμους και φυσικά τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, κινούμενοι με υπευθυνότητα στους δρόμους. Μερίδα μοτοσικλετιστών ωστόσο, έχει εντοπιστεί να αδιαφορεί, ειδικά κατά την προσέγγιση στους σταθμούς διοδίων.

Το φαινόμενο να προσπερνούν τα οχήματα που περιμένουν στην ουρά για πληρώσουν τα διόδια, ώστε να βρεθούν πρώτοι στο ταμείο, είναι δυστυχώς καθημερινό στη χώρα μας. Ορισμένοι μοτοσυκλετιστές, όταν παρατηρούν μεγάλο όγκο ακινητοποιημένων αυτοκινήτων εμπρός, προσεγγίζουν από το πλάι, παρακάμπτουν τον στοίχο και με περίσσιο θράσος βρίσκονται σε δευτερόλεπτα στην πρώτη θέση.

diodia

Κάποιοι οδηγοί από πίσω κορνάρουν και άλλοι ζητούν τον λόγο, καθώς βλέπουν τον «πονηρό» μοτοσικλετιστή να τους προσπερνά, επιδεικνύοντας αγένεια και προφανώς έλλειψη οδηγικής κουλτούρας και συμπεριφοράς. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν δεν έχει έτοιμα τα χρήματα του αντιτίμου για να ανοίξει η μπάρα. Μέχρι να βγάλει τα γάντια, να ψάξει τις τσέπες για λεφτά, να πληρώσει, να πάρει τα ρέστα, να ξαναβάλει τα γάντια και να αποχωρήσει, η ουρά πίσω έχει αυξηθεί περαιτέρω. Τότε, είναι που και οι υπόλοιποι δυσανασχετούν.

Υπάρχει νόμος για το προσπέρασμα στα διόδια

Ο νόμος για τη συγκεκριμένη ακριβώς κίνηση δεν αναφέρει τίποτα σχετικό. Οι οδηγοί ωστόσο, σε κάθε χώρα και φυσικά και στην Ελλάδα, γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται και πράττουν το σωστό: να περιμένουν στην ουρά, να κινούνται με βάση τη ροή και να πληρώνουν στον σταθμό των διοδίων όταν έρθει η σειρά τους.

Διαβάστε επίσης: Μπορούν οι μοτοσυκλέτες να κινούνται ανάμεσα από τα αυτοκίνητα; (διήθηση)

Φυσικά, οι υπάλληλοι των διοδίων δεν φταίνε σε τίποτα, ούτε είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τους αστυνομικούς σε παρόμοια περιστατικά. Η δουλειά τους είναι να εξυπηρετούν τους οδηγούς. Η εκάστοτε Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων από την άλλη, όταν στέκεται δεξιά μετά τα διόδια για να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους, θα μπορούσε να κάνει συστάσεις στον μοτοσυκλετιστή που παρακάμπτει την ουρά. Γιατί, βεβαίωση παράβασης επειδή πήρε τη σειρά των άλλων ή για έλλειψη παιδείας και αγένειας, ούτε λόγος να γίνεται.