Πόσο είναι το πρόστιμο για «σφήνες» στον δρόμο;

Πρόκειται για μια κακή συνήθεια που κάνουν πολλοί οδηγοί σε καθημερινή βάση. Η παράβαση αυτή θεωρείται επικίνδυνη και τιμωρείται αυστηρά από τον νόμο.

  • -
  • -

«Σφήνα» για να μπουν μπροστά στο φανάρι, «σφήνα» για να περάσουν την ουρά χωρίς καν να βγάλουν φλας επιταχύνοντας απότομα. Δύο δυστυχώς συνηθισμένες πρακτικές στους ελληνικούς δρόμους και ειδικά σε συνθήκες έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης. Φυσικά, «σφήνα» είναι και ο επικίνδυνος ελιγμός σε λεωφόρο ή δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με στόχο την προσπέραση των άλλων οχημάτων.

Η συμπεριφορά αυτή συναντάται πολύ συχνά στους ελληνικούς δρόμους, με τους ασυνείδητους οδηγούς να θεωρούν ότι είναι οι κυρίαρχοι του οδοστρώματος και πως μπορούν να ενεργούν όπως θέλουν, αδιαφορώντας για τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου και την οδική ασφάλεια, επιδεικνύοντας παράλληλα απύθμενο θράσος και αγένεια.

Τι λέει ο ΚΟΚ για τις «σφήνες»

Όσο βιαστικός και να είναι κάποιος, ο επικίνδυνος ελιγμός απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Είτε χρησιμοποιείται φλας είτε όχι, η εκτέλεση σφήνας με οποιαδήποτε ταχύτητα, θεωρείται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά.

sfina

Στην παράγραφο 4 του Άρθρου 21 του ΚΟΚ, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Ο οδηγός που προτίθεται να εκτελέσει ελιγμό, οφείλει προηγουμένως να βεβαιωθεί ότι μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο, ή παρακώλυση των λοιπών χρηστών της οδού, οι οποίοι κινούνται πίσω, μπροστά ή πλάι του, ή ετοιμάζονται, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση, την κατεύθυνση και την ταχύτητά τους».

Διαβάστε επίσης: Η παράβαση που κάνουν οι περισσότεροι και έχει πρόστιμο 700 €

Επίσης, «πριν από κάθε ελιγμό, ο οδηγός υποχρεούται να καταστήσει έγκαιρα γνωστή την πρόθεσή του αυτή, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτόν τους δείκτες κατεύθυνσης (τα φλας)».

Όποιος προβαίνει σε επικίνδυνους ελιγμούς – τις λεγόμενες σφήνες - τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες.