Πλύσιμο φροντίδα αυτοκινήτου

Λίγο νοικοκυριό ποτέ δεν βλάπτει και ο ακούραστος τετράτροχος σύντροφος αναζητά κάποιες στιγμές «μποτέ», για να αναδείξει την θετική αύρα του.

  • -
  • -

Σαφώς και ένα καθαρό και καλογυαλισμένο αυτοκίνητο είναι ελκυστικότερο από ένα παραμελημένο στο έλεος του καιρού. Σκόνες λάσπες, κουτσουλιές και λοιπές ακαθαρσίες καμουφλάρουν την γοητεία του όμως δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, αλλά κυρίως θέμα υγιεινής. Πέρα από το γεγονός ότι ένα βρομερό και τρισάθλιο αυτοκίνητο σε απωθεί για δεύτερη ματιά, φανταστείτε την ίδια εικόνα όταν επικρατεί και στο σαλόνι του. Όχι μόνο δεν θέλεις να μπεις, αλλά αν αναγκαστικά βρεθείς μέσα δεν βλέπεις την ώρα να πάρεις δρόμο από το ανθυγιεινό περιβάλλον του. Και επειδή η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά και η άλλη μισή η συμπεριφορά, συμπεριφερθείτε του με στοργή και δεν θα το μετανιώσετε.

 

Πλυντήριο και γρήγορα…

Ακόμα και παρκαρισμένο ένα αυτοκίνητο συγκεντρώνει αρκετή βρομιά επάνω του για να αναζητήσει πλύσιμο. Συνήθως όλο και κάποιο πτηνό θα το στολίσει, ενώ τα φύλλα από τα δέντρα συγκεντρώνονται στα ποιο απίθανα σημεία(σχάρα κάτω από τους υαλοκαθαριστήρες) και σαπίζουν. Οι τυχεροί με χώρο και ένα καλό φορητό, προσιτό, πλυστικό μηχάνημα, μπορούν να κάνουν μόνοι τους την βρόμικη δουλειά. Το καλό με το πλυστικό είναι ότι δεν σπαταλά ασύστολα νερό και η πίεση διώχνει σε χρόνο dt και τις πιο δύσκολες ακαθαρσίες. Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό σαμπουάν για αυτοκίνητα και όχι το απορρυπαντικό πιάτων που ναι μεν θα κάνει την δουλειά, αλλά μελλοντικά θα βλάψει το χρώμα. Στο εμπόριο θα βρείτε ειδικά σπρέϊ για την απομάκρυνση λεκέδων από έντομα, ρετσίνια κ.α. Η εύκολη λύση είναι ένα πλυντήριο αυτοκινήτων της εμπιστοσύνης σας που αν έχει βούρτσα ελέγξτε να είναι σύγχρονη με μαλακό υλικό ώστε να μην γδέρνει. Λίγο παραπάνω επιμονή στον χώρο των θόλων αλλά και στους τροχούς θα απομακρύνει την μαυρίλα και τους κάνει να λάμψουν. Τέλος το στέγνωμα είναι προτιμότερο στην σκιά και με ένα πετσί να απομακρύνεται κάθε ίχνος σταγόνας που στεγνώνοντας θα αφήσει το στίγμα της. Αν με τον καιρό τα πλαστικά φανάρια σας έχουν κιτρινίσει και θαμπώσει, το πλύσιμο όσο καλό και αν γίνει δεν αρκεί. Ο πολυμερισμός των φαναριών είναι σύνηθες φαινόμενο και αν το αφήσετε να επεκταθεί μειώνει παραπάνω από 50% την φωτιστική ικανότητα τους. Μια ειδική κρέμα γυαλίσματος για φανάρια και μεθοδικό τρίψιμο με στεγνό και καθαρό πανί, θα τα επαναφέρει στην αρχική τους μορφή και επιτέλους θα έχετε φώτα! Μεταλλικές και μόνο νίκελ ή χρωμιωμένες επιφάνειες οι οποίες εμφανίζουν συμπτώματα λεκέδων, ψωρίασης μπορεί να ξαναγίνουν καινούργιες «χαϊδεύοντάς» τες με κοινό ατσαλόμαλο που θα βρείτε στα ήδη κουζίνας σε σούπερ μάρκετ. Αν θέλετε ένα απαστράπτον χρώμα κυκλοφορεί ευρεία γκάμα στην αγορά, όμως πριν την αλόγιστη χρήση διαβάστε τις οδηγίες και κάντε μια δοκιμή σε μη εμφανές σημείο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν λεκέδες και ανομοιομορφίες στο χρώμα του αυτοκινήτου. Σε περιπτώσεις που δεν έχει «σπάσει» το χρώμα από την παρατεταμένη ηλιοφάνεια, ένα απλό κέρωμα αρκεί τόσο στην αισθητική όσο και στην προστασία. Για την φροντίδα των ελαστικών χρησιμοποιήστε ειδικό αφρό τον οποίο θα ψεκάσετε σε λογική ποσότητα και μόνο στο προφίλ τους. Διαφορετικά εκτός από καθαριότητα και γυάλισμα θα κερδίσουν και γλίστρημα!

 

Έξω καλά, αλλά μέσα…

Ο χώρος που περνάτε τις περισσότερες ώρες οφείλει να είναι καθαρός και νοικοκυρεμένος. Πέρα από το τι φαίνεται υπάρχουν και οι αόρατες απειλές όπως βακτήρια τα οποία ζουν και αναπτύσσονται στις υφασμάτινες και μη επιφάνειες. Είναι γεγονός ότι τα βακτήρια έχουν την δυνατότητα να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν( διπλασιάζονται ανα 20λεπτο), υπό ευνοϊκές συνθήκες και το εσωτερικό σύντομα να έχει μετατραπεί σε μια αποικία ποικιλόμορφων απειλών. Το σαλόνι, τα πατάκια, οι μοκέτες, οι επενδύσεις σε πόρτες και ουρανό, ακόμα και οι αεραγωγοί στο ταμπλό και στην κονσόλα είναι τα σημεία που μπορούν να ευδοκιμήσουν μικρόβια ιώσεων και γρίπης. Για να αποφύγετε λοιπόν τις μολύνσεις, η λύση έρχεται μόνο με ένα βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος σίγουρα έχει τσιμπημένο κοστολόγιο όμως τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Για παράδειγμα σε ένα αυτοκίνητο όπου στο εσωτερικό υπάρχουν αλάτια θάλασσας, πλαστελίνες, σκόνη που έχει εισχωρήσει στους πόρους των πλαστικών, χώμα, άμμος, κολλημένες τσίχλες, τρίχες ή πρωταγωνιστούν οι δυσάρεστες μυρωδιές, κατοικίδιων ζώων, τσιγάρου, εμετού, τυροκομικών και ειδών αλιείας, το απλό πέρασμα από την σκούπα του βενζινάδικου και το καμουφλάρισμα με το πιο βαρύ αρωματικό καμπίνας δεν κάνει τίποτα. Μονόδρομος η λύση του βιολογικού καθαρισμού με ατμό και ειδικά φάρμακα ή χρήση όζοντος όπου εξαφανίζει οποιαδήποτε κακοσμία σκοτώνοντας ολοκληρωτικά τα βακτήρια. Κοστίζουν βέβαια από 50-150 ευρώ, όμως το αποτέλεσμα είναι ένα καινούργιο, υγιές και με άρωμα φρεσκάδας σαλόνι, που λίγο νωρίτερα απλά ήθελες να το στείλεις για πέταμα μαζί με το αυτοκίνητό σου! Αν δεν έχει φτάσει η ώρα για βιολογικό καθαρισμό(που καλό είναι να γίνεται τουλάχιστον μια φορά ανα διετία), μια δυνατή ηλεκτρική σκούπα, ένα υγρό απορρυπαντικό και μια βούρτσα για να πλύνετε τα πατάκια(στέγνωμα σε ήλιο), ένα μαλακό πανί και μια σειρά καθαρισμού-περιποίησης για τις πλαστικές επιφάνειες του ταμπλό θα επαναφέρουν το σαλόνι σας σε κόσμια κατάσταση. Παράλληλα ένα ειδικό σπρέϊ για την απολύμανση των αεραγωγών θα εξολοθρεύσει μύκητες και βακτήρια που αναπτύσσονται εκεί και συνήθως προκαλούν αυτή τη δυσάρεστη μυρωδιά κλεισούρας κατά την λειτουργία του κλιματισμού ή του καλοριφέρ. Επίσης, εκτός από τον παραπάνω καθαρισμό, οφείλουμε να αλλάζουμε το φίλτρο καμπίνας του αυτοκινήτου μας, ώστε να έχουμε αποδοτική κατακράτηση της γύρης, ιδιαίτερα την περίοδο της άνοιξης που υπάρχει έξαρση. Για τις  γυάλινες επιφάνειες, ένα απλό καθαριστικό για τζάμια θα τα κάνει να λάμψουν και να απομακρύνουν την εσωτερικό φιλμ που επικάθεται με τον καιρό. Ένα θάμπωμα που προκαλείται από τον καπνό του τσιγάρου, αλλά και από την λειτουργία του κλιματισμού. Το γυάλισμα του ταμπλό είναι το τελευταίο που θα κάνετε με κάποιο ειδικό προϊόν φρεσκαρίσματος που ταυτόχρονα προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Καλορίζικο!