Προετοιμασία ταξιδιού

Το γνωστό ρητό αναφέρει ότι σημασία δεν έχει η αφετηρία, ούτε ο προορισμός, αλλά η διαδρομή και το ταξίδι προς αυτόν!

  • -
  • -

Διαφορετικά, αν θέλεις να απολαύσεις τον προορισμό σου αναγκαστικά θα υποστείς και το ταξίδι, οπότε γιατί να μην το απολαύσεις και αυτό. Υπάρχει βέβαια και η παρορμητική λογική που λέει όρεξη και διάθεση να υπάρχει και όλα γίνονται, όμως όταν στραβώνει το ταξίδι για x λόγους, τότε να δεις πώς αλλάζει και η διάθεση. Σε απλά ελληνικά, η προνοητικότητα και η σωστή προετοιμασία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι δαπανηρή. Μπορεί να σε βγάλει από ανόητες περιπέτειες που ίσως στην καλύτερη περίπτωση να προκαλέσουν κούραση, εκνευρισμό και γενικότερα ταλαιπωρία. Άλλες φορές μάλιστα το ταξίδι όχι απλά καθυστερεί αλλά ούτε καν ολοκληρώνεται και μην βάζετε στο μυαλό μακάβριες καταστάσεις. Φυσικά όσο δεν έχεις καεί με τον χυλό μπορεί όλα αυτά να σου φαίνονται σαχλαμάρες, όμως μέχρι πότε θα ξεκινάς χύμα στο κύμα; Ξεκίνα λοιπόν με το βασικότερο. Πλύσιμο μέσα έξω και κάνε μια εκκαθάριση του εσωτερικού από όλα τα άχρηστα. Στις θήκες από τις πόρτες κατοικοεδρεύουν από στοίβες διοδίων έως άδεια πακέτα τσιγάρων, ενώ κάτω από τα καθίσματα όλο και κάποιο ξεχασμένο μπουκαλάκι νερού θα ξαποσταίνει. Το πίσω κάθισμα μπορεί να έχει μετατραπεί από παιδότοπο έως βεστιάριο, ενώ στον χώρο αποσκευών συναντάς συνήθως καταχείμωνο βατραχοπέδιλα και κατακαλόκαιρο αλυσίδες χιονιού! Ξεφορτώστε επιτέλους τα περιττά βάρη, εκμεταλλευτείτε τους διαθέσιμους χώρους και απολαύστε ποιότητα φρεσκάδας στον χώρο που θα περάσετε την υπόλοιπη μέρα σας ή ημέρες σας!

 

Μολύβι και χαρτί

Πρώτο βήμα η καταγραφή προσωπικών αντικειμένων που πραγματικά θα χρειαστούμε. Συνήθως φορτωνόμαστε για ένα Σαββατοκύριακο ένα σκασμό πράγματα, για δε το δεκαήμερο τον διακοπών, το βίος μας ολόκληρο. Βάλτε τα κάτω, σκεφτείτε ρεαλιστικά και επιλέξτε τα χρήσιμα. Αν έχεις μικρό αυτοκίνητο η λύση αυτή είναι μονόδρομος, ενώ οι έχοντες χώρους δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαντλήσουν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Ακόμα και αν πρέπει όμως σώνει και καλά να εκμεταλλευτούν το κάθε τετραγωνικό εκατοστό του αυτοκίνητου, καλό είναι να γνωρίζουν ότι τα ογκώδη και βαριά αντικείμενα πάνε όσο πιο κάτω γίνεται στον χώρο αποσκευών(δάπεδο). Κάτι που εφαρμόζεται και για λόγους σταθερότητας, αλλά και για να διατηρηθεί το κέντρο βάρος του αυτοκινήτου μας σε φυσιολογικά επίπεδα και να μην ψηλώσει. Για τους μη γνωρίζοντες ,όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο επηρεάζεται αρνητικά η οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου και αναλόγως της κατασκευής και της διαδρομής που θα κινηθούμε μπορείς να φλερτάρεις ακόμα και με ανατροπή(π.χ υπερυψωμένο και άναρχα φορτωμένο 4x4 υπό πλάγια κλίση). Θυμηθείτε επίσης ότι εκτός του τυπικού ελέγχου για καμένες λάμπες, καλό είναι αν δεν είναι αυτορυθμιζόμενα να ρυθμίσετε και τα φώτα σας, γιατί το αυξημένο βάρος θα τα κάνει να σημαδεύουν περισσότερο τα μάτια του αντίθετα ερχόμενου οδηγού και λιγότερο τον δρόμο.

 

Τα βασικά της φροντίδας

Είναι αυτονόητο ότι ο σχολαστικός έλεγχος από πριν, θα περιορίσει την πιθανότητα βλάβης και ακινητοποίησης. Αν κοντεύει ο καιρός του service μην το αφήνετε για μετά. Εννοείται ότι αν έχουν παρατηρηθεί δυσλειτουργίες και προβλήματα σε συστήματα λειτουργίας όπως η τρόμπα καυσίμου και νερού, καλύτερα μην ξεκινήσετε πριν αποκατασταθεί η βλάβη. Ένας τυπικός έλεγχος σε λάδια, φίλτρα, παραφλού, ιμάντες, μπουζί, ουσιαστικά φρεσκάρει την διάθεση και το φιλότιμο του αυτοκινήτου ώστε να δουλεύει αγόγγυστα. Επιπροσθέτως μια ματιά στην άρτια λειτουργία των φώτων, στην αποτελεσματικότητα των μάκτρων και στην πληρότητα του συστήματος πλύσης του παρμπρίζ, θα εξασφαλίσουν το ευχάριστο ταξίδι. Φυσικά ένας έλεγχος στην ρεζέρβα, τροχό ανάγκης ή κιτ επισκευής ελαστικού είναι πάντα ευπρόσδεκτος για να μην μείνετε άπραγοι με τον γρύλο στα χέρια. Θεωρητικά και τα ελαστικά πρέπει να είναι σε μια άλφα κατάσταση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα τρέξουμε για αντικατάσταση. Καλό βέβαια είναι αν έχουμε προγραμματίσει ένα μεγάλο ταξίδι να έχουμε κάνει ήδη τον προγραμματισμό μας για αντικατάσταση των φθαρμένων, πολυκαιρισμένων, με σκισίματα στο πέλμα και στα πλαϊνά και προβληματικών συνολικά ελαστικών. Ελαστικά που έχουν ξεπεράσει τα δυο χρόνια χρήσης, ασχέτως χιλιομέτρων που έχουν διανύσει, έχουν αρχίσει να δείχνουν σημάδια γήρανσης ακόμα και αν δεν υπάρχει ορατή ένδειξη. Χτυπημένα ή όσα έχουν υποστεί ζημιά στον σκελετό τους, θα το διαπιστώσετε από το βυζί που πετιέται στο προφίλ τους, είναι ήδη επικίνδυνα και πρέπει να αντικατασταθούν. Θεωρείται αυτονόητος ο έλεγχος της πίεσης τους και εφόσον το αυτοκίνητο θα είναι φορτωμένο επιλέξτε τις ανάλογες τιμές που προτείνει ο κατασκευαστής και θα βρείτε είτε στο βιβλίο του κατασκευαστή ή σε ταμπελάκια στην πόρτα του οδηγού ή στην τάπα της βενζίνης. Σωστή πίεση στα ελαστικά σημαίνει ασφάλεια, οικονομία καυσίμου και μεγαλύτερη χιλιομετρική απόδοση. Όφελος για την απόδοση αλλά και την τσέπη.

 

Οδηγίες προς ναυτιλομένους

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται υπερβολές, τότε φροντίστε τουλάχιστον να έχετε μια καλή οδική βοήθεια! Περισσότερες πιθανότητες έχετε να βρεθείτε στην άκρη του δρόμου και να τα βάζετε με την τύχη σας, που εσείς την προκαλείτε με την αδιαφορία σας. Εννοείται ότι πριν το ταξίδι πρέπει να είστε ξεκούραστος και όχι ξενύχτης, ενώ φροντίστε στις στάσεις να γευματίζετε ελαφρά και όχι σαν πύθωνας. Καλή η μπυρίτσα και το κρασάκι με το φαγητό, όμως αφήστε τα για τον τελικό προορισμό σας. Ρυθμίστε το κάθισμα σε μια λογική θέση που ούτε σκαρφαλωμένος στο τιμόνι θα είστε ούτε ξάπλα και δεν είναι ανάγκη να ακούτε τα αγαπημένα σας κομμάτια στην διαπασών, γιατί η συγκέντρωσή σας πάει περίπατο. Το ίδιο συμβαίνει όταν κολατσίζεται την ώρα της οδήγησης σοκολάτες και σάντουιτς με λιπαρές ουσίες που μπορεί να λερώσουν εσάς και το σαλόνι. Προτιμίστε μπισκότα, κρακεράκια γενικώς ξηρά τροφή και πίνετε κυρίως νερό. Οι στάσεις είναι επιβεβλημένες και αναζωογονητικές ανα δίωρο τρίωρο όπου θα απολαύσετε τον καφέ σας, θα ξεμουδιάσετε και θα πάρετε τον καθαρό σας αέρα. Ρυθμίστε την ταχύτητά σας σε βαθμό που να απολαμβάνετε την διαδρομή και να μην παίζετε το διπλωμά σας κορώνα γράμματα και δείξτε σεβασμό στους επιβαίνοντες, όπως το ίδιο θα απαιτείτε και εσείς απο αυτούς! Τέλος, καλού κακού έχετε μαζί σας και τα δεύτερα κλειδιά γιατί είναι κρίμα να κλειδωθείτε στην μέση του πουθενά. Καλό σας ταξίδι!