5 φθηνά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα έως 10.000 €

Αυτοκίνητα βενζίνη ή diesel με χαμηλή κατανάλωση, επαρκείς χώρους, χωρίς να κοστίζουν πολλά και ηλικίας ως 10 ετών; Κι όμως, υπάρχουν επιλογές σε supermini, οικογενειακά και SUV.

  • -
  • -

Αν και το βιώνουμε εδώ και καιρό, το κύμα ακρίβειας παραμένει μια από τις πιο επίκαιρες συζητήσεις. Οι ανατιμήσεις (προς τα επάνω) έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και στα αυτοκίνητα, ενώ το ίδιο παρατηρούμε και στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που παραδοσιακά κοιτάζουν όσοι θέλουν να αποκτήσουν ένα όχημα με μικρότερο κόστος. Όποιος ψάχνει σήμερα για φθηνά μεταχειρισμένα, γρήγορα θα διαπιστώσει ότι τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες. Και ακόμη πιο δυσεύρετες είναι οι πραγματικά καλές ευκαιρίες, με «καθαρά» ως προς το ιστορικό τους αυτοκίνητα, χωρίς απατεωνιές, γυρισμένα χιλιόμετρα και επισκευασμένα τρακαρίσματα.

Για αυτό, ψάξαμε και βρήκαμε 5 προσιτά αυτοκίνητα που στην αγορά μεταχειρισμένων πωλούνται έως 10.000 €, ένα ποσό το οποίο μπορεί να μας εξασφαλίσει ένα τίμιο όχημα σχετικά σύγχρονης τεχνολογίας που θα καίει λίγο και θα ανταποκρίνεται αξιόπιστα στην καθημερινότητά μας. Τα περισσότερα ανήκουν στην κατηγορία των μοντέλων πόλης, όμως διευρύναμε λίγο τους όρους αναζήτησης και βρήκαμε και δύο μεγαλύτερες προτάσεις, ένα κλασικό οικογενειακό και ένα SUV, κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες παραχωρήσεις σε χρονολογία, εξοπλισμό, χιλιόμετρα και λοιπά χαρακτηριστικά. Ακολουθούν παρακάτω, σε αλφαβητική σειρά!

Ford Focus 2017

Η πρόταση της Ford στα μικρομεσαία οικογενειακά διακρίνεται για την ποιότητα, την οδική συμπεριφορά και την ασφάλειά της. Στην αγορά μεταχειρισμένων μπορεί κάποιος να βρει το δημοφιλές Focus ακόμη και κοντά στην τιμή των 10.000 €, σε συγκεκριμένες εκδόσεις εξοπλισμού. Κυρίως με τον βενζινοκινητήρα 1.0 EcoBoost των 100 ή 125 ίππων και τον diesel 1.5 με τους 95 ίππους. Ωστόσο, η ύπαρξη πολλών station wagon μοντέλων δείχνει ότι αρκετά από τα συγκεκριμένα Focus έχουν εισαχθεί ως μεταχειρισμένα από το εξωτερικό, οπότε χρειάζεται… διπλή προσοχή. Κατά τα λοιπά, πρόκειται για ένα πολύ καλό οικογενειακό, με μοναδικό μελανό σημείο κάποιες βλάβες που ακούγονται για τον τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα, σε αυτές τις χρονολογίες.

Hyundai i20 2017

Το Hyundai i20 είναι το supermini με το οποίο η μάρκα επαναπροσδιόρισε τη θέση της στην αγορά, προσφέροντας μια άκρως ανταγωνιστική πρόταση σε δελεαστικές τιμές. Στη συγκεκριμένη γενιά του γνώρισε επιτυχία στην ελληνική αγορά, ενώ η μεταπωλητική του αξία δείχνει να κρατάει καλά, αφού υπάρχει αρκετή ζήτηση από τους υποψήφιους αγοραστές. Η πλειοψηφία των μεταχειρισμένων μοντέλων σε αυτά τα χρήματα αφορά την έκδοση με τον πετρελαιοκινητήρα 1.1 CRDI των 75 ίππων, μοτέρ που δεν διακρίνεται για τις επιδόσεις που προσφέρει, όμως έχει σημαντικά χαμηλή κατανάλωση. Επιπλέον, λόγω της ροπής του diesel, έχει ευχάριστο τράβηγμα στις μεσαίες στροφές, καθιστώντας εφικτό το ταξίδι εκτός πόλης.

Peugeot 208 2015

Η πρώτη γενιά του Peugeot 208 έκανε ένα αρκετά μεγάλο άλμα από τον προκάτοχό της (207) και οι πωλήσεις στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικές. Το γαλλικό supermini κρατάει τιμές, περισσότερο από άλλα μοντέλα του ομίλου σε αντίστοιχη χρονολογία (όπως το Citroen C3) ενώ εφοδιάζεται και με τον επίσης επιτυχημένο τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα 1.6 BlueHDi. Το συγκεκριμένο diesel μοτέρ αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτικό, με ένα από τα λίγα σημεία που «πονάει» να είναι το δοχείο AdBlue που έχει αντικατασταθεί στα περισσότερα αυτοκίνητα με τον εν λόγω κινητήρα. Κατά τα λοιπά, είναι αποδοτικός, άκρως οικονομικός σε κατανάλωση, αλλά και ελαφρώς… θορυβώδης, όπως οι περισσότεροι diesel αυτής της κατηγορίας.

Peugeot 2008 2015

Εκτός από το 208, ένα ακόμη Peugeot που βάζουμε στη λίστα μας είναι το SUV της μάρκας, το 2008. Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι τα περισσότερα Peugeot 2008 στοιχίζουν περισσότερο (κοντά στις 12.000 €) και κάποια συγκεκριμένα αυτοκίνητα, συνήθως με περισσότερα χιλιόμετρα ή σε βασικότερες εκδόσεις εξοπλισμού, έχουν τιμή κοντά στο όριο των 10.000 € που θέτουμε. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθεί ένα αξιόλογο αυτοκίνητο που καλύπτει τις ανάγκες των περισσότερων αγοραστών, σε προσιτή τιμή. Τα περισσότερα μοντέλα στις αγγελίες είναι με τον τρικύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα 1.2 PureTech, στην έκδοση των 110 ίππων και με το χειροκίνητο κιβώτιο των έξι σχέσεων. Τα αυτόματα, στοιχίζουν ακριβότερα.

Δείτε ακόμη: 5 μεταχειρισμένα SUV με 10.000 €

Renault Clio 2017

Το Renault Clio τέταρτης γενιάς εξελίχθηκε σε πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία, όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά σε όλη την Ευρώπη. Ποιοτικότερο, με μεγαλύτερους χώρους και οδική συμπεριφορά που θυμίζει μεγαλύτερο αυτοκίνητο, έπεισε το «δύσκολο» κοινό της supermini κατηγορίας. Αντίστοιχα δημοφιλές είναι και ως μεταχειρισμένο. Το γαλλικό μοντέλο διατηρεί ψηλά την μετοχή του στην αγορά από «δεύτερο χέρι», με απόδειξη την αυξημένη ζήτηση! Ο κινητήρας με τον οποίο πουλήθηκε περισσότερο ήταν ο diesel 1.5 dCi, σε εκδοχή 75 ή 90 ίππων. Η δεύτερη είναι αρκετά πιο «ζωηρή» σε επιδόσεις, ενώ η κατανάλωση καυσίμου δεν επιβαρύνεται σχεδόν καθόλου. Με 10.000 € ή και λιγότερα, βρίσκεις αρκετά Clio 1.5 dCi 90 PS, ακόμη και facelift.