Αξίζει να πουλήσεις το μεταχειρισμένο σου αυτοκίνητο σε έμπορο; Τι σε συμφέρει

Αν έχεις σκοπό να πουλήσεις το παλιό σου αυτοκίνητο και να αποκτήσεις ένα νέο, ίσως μπεις στον πειρασμό να το πουλήσεις σε «μάντρα». Συμφέρει όμως κάτι τέτοιο;

  • -
  • -

Ο περισσότερος κόσμος, αν και οδηγεί καθημερινά ένα αυτοκίνητο, δεν έχει εμπειρία σχετικά με τις πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ακόμη κι αν κάποιος έχει πραγματοποιήσει τη διαδικασία μερικές φορές στη ζωή του. Η πιο εύκολη επιλογή για να «ξεφορτωθείς» γρήγορα το μεταχειρισμένο σου και να πάρεις τα λεφτά στο χέρι, είναι να το πουλήσεις σε έναν έμπορο αυτοκινήτων ή αλλιώς, σε μια… μάντρα. Η συγκεκριμένη επιλογή έχει υπέρ και κατά, που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Οπότε, ας τα αναλύσουμε για να δούμε τι σε συμφέρει καλύτερα!

Τι κερδίζω αν πουλήσω το μεταχειρισμένο μου σε έμπορο;

Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά. Η ταχύτητα της διαδικασίας, είναι το πιο δελεαστικό κομμάτι στο να δώσεις το μεταχειρισμένο σου αυτοκίνητο σε έναν έμπορο. Ειδικά αν έχεις στην κατοχή σου ένα όχι και τόσο εμπορικό μοντέλο που ενδέχεται να χρειαστεί ακόμη και μήνες για να πουληθεί. Η επιχείρηση θα αξιολογήσει το αυτοκίνητο και θα σου δώσει μια προσφορά, την οποία αν αποδεχτείς, το όχημα θα αλλάξει άμεσα χέρια και θα πάρεις τα χρήματα. Επίσης, σε γλιτώνει και από την πώληση, μια διαδικασία που οι περισσότεροι ιδιώτες δεν θέλουν να «μπλέξουν» καθώς δεν ξέρουν πως να τη διαχειριστούν, αλλά και πως να την εντάξουν στο συνήθως βαρύ πρόγραμμά τους. Οι περισσότεροι αγοραστές ζητούν ραντεβού για να δουν το αυτοκίνητο, να το πάνε σε συνεργείο κλπ, που είναι απολύτως λογικά, αλλά απαιτούν κάμποσες ώρες ελεύθερου χρόνου.

Τι χάνω αν πουλήσω το μεταχειρισμένο μου σε έμπορο;

Τώρα, ας περάσουμε στο «ναι μεν, αλλά». Η γρήγορη και χωρίς… τρέξιμο διαδικασία πώλησης, αντισταθμίζεται από τις συνήθως χαμηλότερες προσφορές που θα δώσει ένας έμπορος. Και αυτό είναι επίσης πολύ φυσιολογικό. Για παράδειγμα, αν ένα αυτοκίνητο κοστίζει σήμερα στην αγορά περίπου 10.000 €, δεν μπορεί να σου δώσει εσένα αυτό το ποσό, καθώς θα πρέπει και αυτός να βγάλει κέρδος. Με «αντάλλαγμα» την ευκολία, θα πάρεις περίπου 8.000 € (εντελώς ενδεικτικά τα ποσά), ώστε όταν βρει εκείνος άλλον αγοραστή, να το πουλήσει σε υψηλότερη τιμή. Αυτό είναι και το νόημα της δουλειάς του. Φυσικά, δεν λείπουν και οι έμποροι που προσφέρουν εξευτελιστικά χαμηλές τιμές για να σου αγοράσουν το αυτοκίνητο, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν κορόιδα. Και αν «τους κάτσει», έχει καλώς.

Οι έμποροι πληρώνουν τα μεταχειρισμένα μετρητοίς;

Εννοείται ότι για να δώσεις το αυτοκίνητό σου σε έναν έμπορο, θα πρέπει να συμφωνήσεις να λάβεις όλο το ποσό απευθείας στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Πολλοί δίνουν απλώς μια προκαταβολή και σου λένε ότι τα υπόλοιπα, θα στα βάλουν όταν πουληθεί το αυτοκίνητο, κάτι που εσένα δεν σε συμφέρει. Εσύ υποτίθεται ότι ψάχνεις έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να δώσεις το αυτοκίνητό σου. Δεν θα μοιραστείς με τον έμπορο το ρίσκο που αυτός θα πάρει, επειδή μπορεί να αργήσει να πουληθεί. Στο κάτω-κάτω, όλες οι επιχειρήσεις παίρνουν κάποια ρίσκα. Επίσης, άλλοι έμποροι (συνήθως αυτοί που δεν έχουν τόσο μεγάλη αγοραστική δύναμη ή δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το αυτοκίνητό σου) δεν σε πληρώνουν καν για το αυτοκίνητο.

Δείτε ακόμη: Πήρες μεταχειρισμένο αυτοκίνητο; 3 πράγματα που θα πληρώσεις μετά

Σου λένε να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι το όχημα θα βρίσκεται στον χώρο σου και θα πληρωθείς όταν αυτό πουληθεί. Χρησιμοποιούν σαν δέλεαρ ότι θα ασχοληθούν εκείνοι με την πώληση του αυτοκινήτου και εσύ δεν θα κάνεις τίποτα, ενώ θεωρητικά, θα το πουλήσουν και πιο γρήγορα, επειδή ένας έμπορος συνήθως «διώχνει» ταχύτερα ένα όχημα συγκριτικά με τον ιδιώτη. Μεγάλη ευθύνη για το τελευταίο, έχει και το γεγονός ότι πολλοί αγοραστές ζητούν δυνατότητα πληρωμής μέσω τραπεζικών δόσεων, κάτι που υποστηρίζεται από τις περισσότερες επιχειρήσεις του είδους. Στους εμπόρους που ζητούν το αυτοκίνητο στον χώρο τους χωρίς να το πληρώσουν ίσως καταφέρεις να πάρεις λίγα περισσότερα χρήματα, όμως η δική μας συμβουλή είναι είτε να πας κάπου που θα το αγοράσουν και θα φύγεις, είτε να το πουλήσεις μόνος σου, αν θες τα περισσότερα λεφτά.

Υπάρχει πιθανότητα να πάρω περισσότερα χρήματα σε έμπορο;

Συνήθως, οι έμποροι μεταχειρισμένων έχουν συγκεκριμένα ποσά χρημάτων που προσφέρουν ανάλογα με το αυτοκίνητο που έχεις και μερικές φορές, προσαρμόζονται προς τα κάτω ή ελάχιστα προς τα πάνω, αν βρίσκεται σε κακή ή καλή κατάσταση, αντίστοιχα. Πολύ δύσκολα θα «παζαρέψεις» τον έμπορο να σου δώσει περισσότερα χρήματα από αυτά που υπολογίζει, εκτός αν για κάποιο λόγο θέλει πολύ ένα αυτοκίνητο σαν το δικό σου. Μοναδική περίπτωση να «στο πάρει» σε χρήματα πολύ κοντά στην πραγματική του αξία, είναι αν το κάνεις ανταλλαγή με ένα άλλο μοντέλο που πουλάει. Υπάρχει η πιθανότητα να έχει αγοράσει σε πολύ καλό ποσό αυτό που ενδιαφέρεσαι να αποκτήσεις και να έχει περιθώριο να σου κάνει εσένα μια καλύτερη τιμή αγοράς, αντισταθμίζοντας αυτά που θα χάσει από το δικό σου με αυτά που έβγαλε από το άλλο που θα αγοράσεις.

Τι κάνω πριν πουλήσω το μεταχειρισμένο μου σε έμπορο

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, αν κρίνεις ότι θέλεις να πουλήσεις το αυτοκίνητό σου σε έναν έμπορο, θα πρέπει να κάνεις κάποια πράγματα. Για αρχή, ψάξε να δεις πόσο πωλούνται αυτοκίνητα σαν και το δικό σου σε δημοφιλείς πλατφόρμες πώλησης μεταχειρισμένων. Βρες την ίδια έκδοση, παρόμοια χιλιόμετρα και πάνω κάτω, ίδιο εξοπλισμό, για να πάρεις μια εικόνα σχετικά με το πόσα «πιάνει» το αυτοκίνητό σου. Στη συνέχεια πήγαινε στον μηχανικό σου και ζήτα να κάνει μια γενική διάγνωση στο αυτοκίνητο για να ξέρεις αν έχει κάποιο πρόβλημα, ώστε ο κάθε έμπορος να μην «επινοεί» ζημιές για να σου κατεβάσει την τιμή. Μετά, κάνε μια «βόλτα» σε κάμποσες επιχειρήσεις του είδους και πάρε αρκετές προσφορές για να διαλέξεις την καλύτερη. Η δική μας συμβουλή είναι να διαβάσεις πως φτιάχνεται μια σωστή αγγελία στο internet και να ανεβάσεις μόνος σου το αυτοκίνητο για ένα διάστημα, για να δεις αν υπάρχει ενδιαφέρον και αν θα σε παίρνουν τηλέφωνα. Στη συνέχεια, αν η προσπάθεια αποδειχθεί μάταιη και δεις ότι δεν «φεύγει», προχωράς στο επόμενο σχέδιο που είναι να το πουλήσεις σε «μάντρα».