Δοκιμή Mercedes-Benz CLA 250 e: Savoir vivre, ώρα μηδέν

Με τη νέα plug-in hybrid CLA 250 e, η Mercedes-Benz, μεταλλάσσει τους καλούς τρόπους στην κλάση των premium compact μοντέλων, πετώντας επιδεικτικά το γάντι στον ανταγωνισμό.

  • -
  • -
Ισχύς218 PS
Ροπή450 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h7,6 sec
Κατανάλωση ενέργειας14,90 kWh/100 km
Μέση κατανάλωση (WLTP)0,8 lt/100km
Εκπομπές CO2 (WLTP)18,0 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά

Η ανανεωμένη Mercedes CLA εφοδιάζεται στην έκδοση 250 e με ένα εξελιγμένο υβριδικό σύστημα κίνησης, που προσφέρει έως 82 km ηλεκτρικής αυτονομίας αλλά και κατανάλωση καυσίμου που δε ξεπερνά τα 7,0 lt/100 km.

Θεωρητικά, η οδήγηση ενός plug-in υβριδικού μοντέλου είναι το εισιτήριο για τη μετάβαση σε ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα. Αυτοκίνητα όμως, όπως η νέα Mercedes-Benz CLA 250 e, μπορούν να σε πείσουν για το αντίθετο! Να παραμείνεις δηλαδή πιστός, στα οφέλη της υβριδικής τεχνολογίας.

Α-Class, B-Class και τώρα… CLA

Μετά την πρόσφατη ανανέωση των Mercedes A-Class και B-Class, των compact δηλαδή μοντέλων της γερμανικής φίρμας, το δρόμο της ανανέωσης ακολούθησε και το τρίτο μέλος της οικογένειας, η CLA.

Δε μιλάμε προφανώς για κάποια επανάσταση στη σχεδίαση ούτε για ρηξικέλευθές αλλαγές αλλά για στοχευμένες παρεμβάσεις οι οποίες αναβάθμισαν σημαντικά το επιτυχημένο μοντέλο των Γερμανών τόσο σε επίπεδο αισθητικής όσο και στην απόδοση του καθώς και στο τεχνολογικό του υπόβαθρο.

Λεπτές επεμβάσεις

Η CLA, ανέκαθεν εντυπωσίαζε με το αεροδυναμικό της σχήμα. Η χαμηλή οροφή και το γλυκό τελείωμα της ουράς, δίνουν τη αίσθηση στον παρατηρητή ότι αντικρίζει μια coupe  κατασκευή, αίσθηση που ενισχύεται και από τα παράθυρα των θυρών που δε διαθέτουν πλαίσιο.  

Οι παλιότεροι μάλιστα θα θυμούνται πολύ καλά ότι όταν είχε πρωτοπαρουσιαστεί η CLA το 2014, άπαντες έκαναν λόγο για μια «baby» CLS, παρότι η CLA τοποθετείται στην κλάση των μικρομεσαίων οχημάτων…

Στην ανανεωμένη πλέον (3η γενιά) του μοντέλου, συναντάμε μια νέα διαμόρφωση στην εμπρός ποδιά, ανασχεδιασμένη μάσκα με μοτίβο αστεριού αλλά και ένα νέο πίσω διαχύτη. Προσθέστε επιπλέον, τα εκσυγχρονισμένα γραφικά στους προβολείς LED High Performance, οι οποίοι για πρώτη φορά είναι στάνταρ, και τα πίσω φώτα LED και έχετε στο πιάτο μπροστά σας, τις αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση της νέας CLA.

Επίσης, στην ανανεωμένη version, η Mercedes φρόντισε να εμπλουτίσει την παλέτα των χρωμάτων του μοντέλου με νέες αποκλειστικά για τη CLA βαφές, όπως το «Hyper Βlue» και «Spectral Blue», ενώ νέα είναι και τα τρία τον αριθμό σχέδια ζαντών, σε μεγέθη από 17 έως 19’’.  Στον βασικό εξοπλισμό πάντως των νέων μοντέλων CLA Coupé και CLA Shooting Brake περιλαμβάνονται ζάντες αλουμινίου 17’’ πεντάκτινες.

Εξ’ ολοκλήρου νέο σύστημα πολυμέσων MBUX

Στο εσωτερικό της ανανεωμένης Mercedes CLA, κύριος πόλος έλξης είναι το αναβαθμισμένο σύστημα πολυμέσων MBUX. Η γερμανική φίρμα έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη των ψηφιακών παροχών όπως και της συνδεσιμότητας, με το νέο σύστημα πολυμέσων να διαθέτει ακόμα καλύτερα γραφικά, πλήθος εφαρμογών, κορυφαία ευκρίνεια και τάχιστη απόκριση… σε κάθε άγγιγμα.

Η διπλή οθόνη, που πλέον περιλαμβάνει μια 7’’ και μια δεύτερη 10,25’’ στάνταρ, δύναται προαιρετικά να εφοδιαστεί και με δύο οθόνες των 10,25’’, οι οποίες εξασφαλίζουν μια ολιστική εμπειρία υψηλής τεχνολογίας.

Οι πλέον παρατηρητικοί, θα διαπιστώσουν ότι και το τιμόνι στη νέα CLA είναι ανασχεδιασμένο και «ντύνεται» με δέρμα Nappa, ενώ αναβαθμίσεις έχουν γίνει και σε άλλα σημεία του εσωτερικού, όπως στα νέα Comfort καθίσματα που τοποθετούνται στάνταρ με συνδυασμό τεχνητού δέρματος Artico και τρισδιάστατου ανάγλυφου υφάσματος σε μαύρο χρώμα.

Η Mercedes έχει αναβαθμίσει επίσης και τον βασικό εξοπλισμό της νέας CLA. Για παράδειγμα, το παρών δίνει πλέον το σύστημα Highbeam Assist και η κάμερα οπισθοπορείας, ενώ από το επίπεδο εξοπλισμού Progressive και άνω, οι πελάτες έχουν στη διάθεσή τους επίσης τα πακέτα Parking Package και Mirror Package καθώς και πίσω πόρτα Easy-Pack (CLA Shooting Brake). Αναβαθμισμένα είναι επίσης και τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, αλλά και ο εξοπλισμός άνεσης ολοκληρώνοντας με τον πλέον ιδανικό τρόπο το premium πακέτο «παροχών» στο πλήρωμα της νέας CLA.

Δείτε ακόμα: Video-δοκιμή Mercedes-Benz A200

Σε ότι αφορά την ποιότητα, η Mercedes, κρατά τον πήχη ψηλά και στην ανανεωμένη version της CLA, με τα υλικά που χρησιμοποιούνται να είναι αφρώδη στην πλειονότητα τους, με προσεγμένο φινίρισμα και σωστή συναρμογή. Οι δε χώροι, είναι σε θέση να φιλοξενήσουν με άνεση 4 ενήλικες επιβάτες, οι οποίοι έχουν στη διάθεση τους και 395 lt αποθηκευτικού όγκου.

Μεγαλύτερη ισχύς και αυτονομία από το υβριδικό σύστημα

Σε ότι αφορά τις μονάδες κίνησης, όλοι οι βενζινοκινητήρες (υπάρχουν και ντίζελ εκδόσεις με 150 & 190 PS από δίλιτρο μοτέρ) είναι εξηλεκτρισμένοι, με τέσσερις κυλίνδρους και συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων DCT 7 ή 8 σχέσεων.

Η plug-in υβριδική έκδοση, όπως αυτή της δοκιμής μας, διατηρεί την γνωστή από το παρελθόν ονομασία «250 e». Πλέον όμως διαθέτει μια βελτιωμένη μπαταρία, ενεργειακού περιεχομένου 15,6 kW και έναν ισχυρότερο κατά 5 kW ηλεκτροκινητήρα (συνολική ισχύς 109 PS από 102 PS του πρόσφατου παρελθόντος). Συνδυαστικά, η απόδοση του συστήματος φθάνει πλέον τους 218 ίππους με 450 Nm ροπής (163 PS βενζινοκινητήρας, 109 PS ηλεκτροκινητήρας).

Ωστόσο, πέραν της αυξημένης ισχύος και ροπής, το αναβαθμισμένο υβριδικό σύστημα της CLA προσφέρει και μεγαλύτερη αυτονομία κίνησης, αμιγούς ηλεκτρικής λειτουργίας. Η CLA είναι σε θέση να κινηθεί χωρίς την εμπλοκή του βενζινοκινητήρα για έως 82 km, αθόρυβα, ηλεκτρικά, δίχως να ρυπαίνει το περιβάλλον και με ταχύτητα έως 140 km/h.

Σε ότι αφορά τη φόρτιση της μπαταρίας, λαμβάνει χώρα σε 11 kW με εναλλασσόμενο ρεύμα και έως 22 kW για φόρτιση DC. Η τελευταία, δύναται να αναπληρώσει την ενέργεια της μπαταρίας από 10% έως το 80% σε χρόνο 25’, ενώ σε μια απλή οικιακή πρίζα απαιτούνται περίπου 5 ώρες για την πλήρη φόρτιση της.

Ένας all around παίχτης

Στον δρόμο η CLA εμφανίζει ένα πολυπρόσωπο χαρακτήρα. Επιθυμείς να κινηθείς άνετα, ήσυχα και οικονομικά; Κανένα απολύτως πρόβλημα. Επιλέγεις το πρόγραμμα Electric… και καθάρισες. Ειδικά σε συνθήκες αστικού περιβάλλοντος, αυτή θα πρέπει να είναι η επιλογή του κατόχου της CLA 250 e.

Θες να συνδυάσεις ηλεκτροκινητήρα και βενζινοκινητήρα; Το mode Hybrid, θα δώσει λύση και σε αυτήν σου την ανάγκη, έχοντας πάντα στο «πίσω μέρος του μυαλού του» να «κρατήσει» σε λογικά επίπεδα την κατανάλωση βενζίνης αλλά και ενέργειας.

Μιας και το φέρε η κουβέντα περί κατανάλωσης, η μέση τιμή στα χέρια μας δε ξεπέρασε τα 7,0 lt/100 km, με την αντίστοιχη του ηλεκτρικού συστήματος να ανέρχεται σε 15,1 kWh/100 km. Οι τιμές είναι εξαιρετικές, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς, τόσο το μέγεθος όσο και το βάρος του μοντέλου που ξεπερνά τα 1.700 kg… Κλείνει η παρένθεση και συνεχίζουμε.

γλυκά
  • Οδική συμπεριφορά
  • Υβριδικό σύστημα
  • Ποιότητα
  • Κατανάλωση
  • Τεχνολογία
ξινά
  • Αίσθηση συστήματος πέδησης
  • Βάρος
  • Θόρυβος ανάρτησης σε εγκάρσιες ανωμαλίες

Η CLA διαθέτει επίσης πρόγραμμα Battery Hold και Individual, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το πρόγραμμα Sport. Ο οδηγός της CLA 250 e έχει τη δυνατότητα στο εν λόγω mode να πάρει το μέγιστο από το αυτοκίνητο του. Επίσης, μπορεί να απενεργοποιήσει το σύστημα ευστάθειας και φυσικά να δουλέψει manual το 8άρι σασμάν για μια πιο ολοκληρωμένη σπορ εμπειρία.

Επιλέγοντας λοιπόν το πρόγραμμα Sport, η CLA 250 e, μεταλλάσσεται. Νιώθεις σε κάθε πάτημα του γκαζιού τον ηλεκτροκινητήρα να προσφέρει το απαραίτητο μπουστάρισμα στο σύστημα, το τιμόνι σφίγγει προσφέροντάς ακόμα καλύτερη αίσθηση, το κιβώτιο κρατά πιο ψηλά τις στροφές και ο κινητήρας εμφανίζει μια σπιρτάδα και ένα «γλυκό» ήχο που σε προδιαθέτει να ανεβάσεις κι άλλο το ρυθμό σου.

Δείτε ακόμα: Αναλυτικά τιμές και εκδόσεις για τη νέα Mercedes-Benz CLE

Η CLA 250 e, πατάει σταθερά στο δρόμο, είναι ευέλικτη σε γρήγορες εναλλαγές πορείας και καταφέρνει να κρύψει το βάρος της με περίσσια μαεστρία. Αλλά, δεν είναι σπορ. Ειδικά σε σφιχτά κομμάτια του οδικού δικτύου με χαμηλό συντελεστή τριβής όπου νιώθεις έντονα να χάνεις σε δύναμη από την απώλεια της πρόσφυσης και το σπινιάρισμα των μπροστινών τροχών, ενώ τόσο η ανάρτηση όσο και τα φρένα εμφανίζουν σημάδια κόπωσης  έπειτα από έντονη πίεση, δείγμα του ότι «ζορίζονται» σημαντικά, υπενθυμίζοντας σου τρόπο τινά, ότι δεν είναι αυτή η ενδεδειγμένη χρήση για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Η CLA 250 e είναι ουσιαστικά ένα σύγχρονο Gran Turismo όχημα. Το οποίο θα προσφέρει υψηλού επιπέδου άνεση στο πλήρωμα του, ευχάριστη και ελαφρώς πικάντικη οδηγική αίσθηση αλλά κυρίως, κορυφαία οικονομία στη χρήση μέσω του εξελιγμένου υβριδικού της συστήματος που πραγματικά πρέπει να συμβιώσεις μαζί του για να αντιληφθείς στο μέγιστο βαθμό του λόγου το αληθές.

συμπέρασμα

Αναβαθμισμένη στην ουσία και με ένα ισχυρότερο σε απόδοση και αυτονομία ηλεκτρικό σύστημα, η νέα CLA 250 e, διατηρεί αναλλοίωτες τις αρχές που πρεσβεύει η Mercedes, προσθέτοντας σε αυτές την εξαιρετική οικονομία στη χρήση.   

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...