Mitsubishi Colt 1.3 5d Invite Clear-Tec

Πρώτο πλάνο η οικονομία

  • -
  • -
Ισχύς95 PS
Ροπή125 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h11,1 sec
Κατανάλωση μ.κ.5,0 lt/100km
Εκπομπές CO2119 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά

Με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης, η Mitsubishi δημιούργησε την έκδοση ClearTec στη γκάμα του πεντάπορτου Colt, η οποία χρησιμοποιώντας κατά βάση το σύστημα start & stop για τον έλεγχο του κινητήρα έχει λιγότερες εκπομπές CO2 κατά 13,3%.

γλυκά
  • Μειωμένη κατανάλωση
  • Λιγότερα τέλη κυκλοφορίας
  • Macho εμφάνιση
  • Ευρύχωρο εσωτερικό
ξυνά
  • Μικρό πορτμπαγκάζ
  • Ταμπούρα στα πίσω φρένα
  • Απουσία συστήματος ESP
απόψεις

Η πιο green έκδοση του Colt επωφελείται από το νέο τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας και μαζί με τις υπόλοιπες αλλαγές του πακέτου ClearTec παίζει άριστα το παιχνίδι της οικονομίας, με το σύστημα Stop & Go να δίνει το ρυθμό για τη μείωση της κατανάλωσης. Οι οικολογικές ανησυχίες έχουν ταιριάξει απόλυτα με το κάρμα ενός σημερινού supermini, το οποίο μπορεί σε κάποιους τομείς να φανερώνει τα χρόνια του, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα εξαιρετικό και ειδικά στη συγκεκριμένη έκδοση επίκαιρο εργαλείο για αστική και όχι μόνο χρήση.

Δημήτρης Παππάς

Η Mitsubishi διεύρυνε τη γκάμα του Colt προσθέτοντας μόνο σε αυτά με πεντάπορτο αμάξωμα, την έκδοση Clear-Tec. Στόχος της είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης και των ρύπων για όσους οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι σε προτεραιότητα κατά την επιλογή αυτοκινήτου και όχι μόνο.

 

Λόγοι οικονομίας

Η είδηση για το supermini της Mitsubishi είναι ένα μικρό κουμπάκι στην αριστερή πλευρά του ταμπλό που ενεργοποιεί το σύστημα stop&go με το οποίο σβήνει ο κινητήρας όταν το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί και ξαναπαίρνει εμπρός με το πάτημα του συμπλέκτη.

Με την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας όπου πλέον τα τέλη κυκλοφορίας είναι σε συνάρτηση με τις εκπομπές CO2, η έκδοση Clear-Tec έχει σημαντικό λόγο ύπαρξης. Η έκδοση 1.3 5d Invite πληρώνει τέλη 138 ευρώ ενώ η green εκδοχή της πληρώνει μόνο 95 ευρώ. Η διαφορά αυτή των τελών κάθε χρόνο αλλά και η οικονομικότερη λειτουργία που εξασφαλίζει το σύστημα Auto Stop & Go, επιτρέπει την άμεση απόσβεση των 400 ευρώ που κοστίζει επιπλέον η έκδοση Clear-Tec έναντι της απλής Invite.

Με τη γλώσσα των αριθμών, η έκδοση Clear-Tec έχει μικτή κατανάλωση 5,0l/100 km και σε αστικό κύκλο 6,3l/100 km. Η αντίστοιχη έκδοση χωρίς το σύστημα αυτό καταναλώνει  7,4 l/100km εντός πόλης και 5,8/100km σε μικτές συνθήκες. Αν αναλογιστούμε ότι ο αυτοκινητικός βίος του Colt θα έχει περισσότερα αστικά χιλιόμετρα και με την τιμής της αμόλυβδης να έχει αγγίξει τα 1,7 ευρώ ανά λίτρο, η απόσβεση των υπόλοιπων 357 ευρώ είναι θέμα μερικών δεκάδων φουλαρισμάτων του ρεζερβουάρ μέσα σε μια διετία.

 

Και η τεχνολογία αυτού

Το σύστημα Auto Stop & Go ελέγχει επτά συνολικά παραμέτρους από άλλα συστήματα του αυτοκινήτου πριν αποφασίσει να θέσει για λόγους οικονομίας τον κινητήρα εκτός λειτουργίας.

Το σύστημα μεταξύ άλλων ελέγχει τη θερμοκρασία του κινητήρα, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αλλά και επιλογές του οδηγού που αλλάζουν το ηλεκτρικό φορτίο της μπαταρίας. Αν για παράδειγμα έχει ενεργοποιηθεί το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ ή αν το τιμόνι είναι γυρισμένο και βρίσκεται κοντά σε κάποια ακραία θέση απαιτείται περισσότερη ισχύ από την ηλεκτρική υποβοήθηση, έτσι ο κινητήρας δεν σβήνει για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην απόδοση.

Κατά τη χρήση στο μποτιλιάρισμα εντός πόλης, το σύστημα Stop & Go δεν ενοχλεί στην οδήγηση όσο συχνά κι αν παρεμβαίνει καθώς η επανεκκίνηση του κινητήρα γίνεται άμεσα όμως η μίζα κρατά λίγο χρόνο παραπάνω από ότι έχουμε δει σε αυτοκίνητα του ανταγωνισμού που χρησιμοποιούν παρόμοιας τεχνολογίας σύστημα.

Εκτός του συστήματος Start & Stop η έκδοση Clear-Tec έχει μακρύτερη τελική σχέση μετάδοσης 4,158 αντί 3,853 που έχει το κανονικό διαφορικό του Colt, πράγμα που διασφαλίζει ότι σε συνθήκες ταξιδίου οι στροφές του κινητήρα θα είναι πιο χαμηλά, άρα θα υπάρχει μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου. Κατά τα άλλα ο κινητήρας που κινεί την έκδοση που δοκιμάζουμε είναι ο τυπικός 1.332 κ.εκ.της Mitsubishi στον οποίο έχει τοποθετηθεί πιο ισχυρό δυναμό, ενώ για μειωθούν οι εσωτερικές τριβές έχει χρησιμοποιηθεί λιπαντικό με χαμηλότερο ιξώδες. Το συγκεκριμένο μοτέρ δεν είναι και το πιο προικισμένο της αγοράς αλλά με τους 95 ίππους μπορεί να κινήσει αξιοπρεπώς το αμάξωμα χωρίς θυσίες σχετικές με την ενεργητική ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά τα λοιπά μηχανικά του μέρη, η οικολογική αυτή έκδοση συμπληρώνεται από σύστημα ανάκτησης της ενέργειας κατά την πέδηση και ελαστικά χαμηλής τριβής κύλισης που έχουν σας αποτέλεσμα μείωση κατά 13,3% των εκπομπών CO2 ανά χιλιόμετρο σε σχέση με το συμβατικό Colt 1.3 5d.

 

Ταμείο

Είναι απορίας άξιο γιατί το σύστημα Clear-Tec αποτελεί στοιχείο εξοπλισμού συγκεκριμένης έκδοσης και δεν τοποθετείται στο σύνολο της γκάμας. Ο λογικός υποψήφιος πελάτης της Mitsubishi θα επιλέξει τη συγκεκριμένη έκδοση χωρίς να σκεφτεί την οικονομική επιβάρυνση αφού τα κίνητρα που προσφέρει είναι ικανά να αποσβέσουν το επιπλέον τίμημα. Αφού οι επιδόσεις και η συνολική συμπεριφορά δεν διαφέρουν από τη συμβατική έκδοση δεν υπάρχει καν θέμα οικολογικής συνείδησης για να μην σκεφτεί κανείς το αυτονόητο.

 

συμπέρασμα

Τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας λόγω των μικρότερων εκπομπών CO2 εξοικονομούν ένα μέρος της οικονομικής διαφοράς που χωρίζουν την έκδοση Clear-Tec από την αντίστοιχα εξοπλιστικά έκδοση. Το υπόλοιπο ποσό της διαφοράς χρημάτων ισοσκελίζεται μέσα σε δύο χρόνια από τη διαφορά κατανάλωσης αν ο οδηγός κάνει μέχρι και 12.000 χιλιόμετρα ετησίως. Με απλά μαθηματικά λοιπόν, είναι μονόδρομος η αγορά της συγκεκριμένης έκδοσης από τον υποψήφιο αγοραστή Colt.

VIDEOS

Mitsubishi Colt 1.3 5d ClearTec

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...