Δοκιμή Opel Combo Life 1.5 diesel – Η επιτομή της πρακτικότητας

Το πολυμορφικό μοντέλο της Opel «βάζει τα γυαλιά» στη δημοφιλέστερη κατηγορία, χαρίζοντας άφθονους χώρους και πολλούς τρόπους διαμόρφωσής τους

  • -
  • -
με μια ματιά
Η «μικρή» έκδοση του Opel Combo Life με τον πετρελαιοκινητήρα 1.5 των 100 ίππων είναι μια από τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, εφόσον αναζητάς κάτι άνετο για όλη την οικογένεια.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχεις όταν πρόκειται να μετακινηθείς ή ακόμα και να ταξιδέψεις με αυτοκίνητο είναι ο διαθέσιμος-εκμεταλλεύσιμος χώρος που διαθέτεις. Πρέπει να παραδεχτείς ότι κάποιες φορές το άγχος σού χτυπάει την πόρτα και ο λόγος είναι για το αν χωρέσουν μέσα στο αυτοκίνητο όλα αυτά που θέλεις να πάρεις μαζί σου. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και αυτοκινητοβιομηχανίες που κατανοούν τέτοιου είδους προβλήματα, όπως η Opel. Η λύση από την γερμανική φίρμα και η διαφορετική πρόταση απέναντι στην τάση των SUV είναι το Combo Life.

 

γλυκά
  • Πρακτικότητα
  • Χώρους
  • Θέσεις για μικροαντικείμενα
  • Χώρο για 3 παιδικά καθίσματα
  • Λειτουργία κινητήρα
  • Ασφάλεια

Το Opel Combo Life αποτελεί την επιβατική έκδοση του γνώριμου van. Είναι μικρότερο σε σχέση με το Grandland X παρόλο που βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα. Όπως καταλάβατε και από την εισαγωγή, το μεγάλο ατού του Combo Life είναι οι άφθονοι χώροι, αλλά και το πώς

ξινά
  • Κατανάλωση
  • Ελαφρύ τιμόνι

τους εκμεταλλεύεται με τις ειδικές δυνατότητες διαμόρφωσής τους. Το σίγουρο είναι ότι πολλές οικογένειες (και όχι μόνο) θα το αγαπήσουν, μιας και είναι από τα ελάχιστα επιβατικά αυτοκίνητα που η δεύτερη σειρά καθισμάτων μπορεί να φιλοξενήσει 3 παιδικά καρεκλάκια (με βάσεις ISOFIX). Στην περίπτωσή μας, το μήκους 4,4 m Combo Life (υπάρχει και έκδοση με μήκος αμαξώματος 4,75 m) αφήνει πλήρως εκμεταλλεύσιμα 597 λίτρα. Αν πάλι θέλετε περισσότερο χώρο, τότε κατά την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων η παραπάνω τιμή εκτοξεύεται στα 2.126 λίτρα. Παράλληλα, το κάθισμα του συνοδηγού μπορεί να αναδιπλωθεί, ώστε να είναι εφικτή η μεταφορά μιας σανίδας του σερφ ή άλλων μακριών αντικειμένων. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι προαιρετικά υπάρχει δυνατότητα επιλογής (αφαιρούμενης) τρίτης σειράς καθισμάτων, φιλοξενώντας ακόμα δύο άτομα, μειώνοντας παράλληλα τον χώρο αποσκευών.

Εκτός όμως από τους βασικούς χώρους αποθήκευσης, υπάρχουν και αρκετές θήκες για μικροπράγματα, οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες και πρακτικές. Τόσο το τεράστιο ντουλαπάκι του συνοδηγού, όσο και ο μεγάλος χώρος στην κεντρική κονσόλα ανάμεσα από τα εμπρός καθίσματα, το Combo Life δεν αφήνει στιγμή να μην επιδεικνύει τις δυνατότητές του στην αποθήκευση. Επιπλέον, μία ηλεκτρική πρίζα 230V στην περιοχή των ποδιών μπροστά, επιτρέπει ακόμα και τη σύνδεση ενός laptop, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε ένα αποσπώμενο τραπεζάκι που βρίσκεται πίσω από τα εμπρός καθίσματα. Μάλιστα, η λίστα δεν τελειώνει με το πολυμορφικό μοντέλο να σημειώνει συνολικά 28 έξυπνες λύσεις αποθήκευσης. Το ταμπλό είναι στιβαρό και οι μηχανικοί έχουν χρησιμοποιήσει καλής ποιότητας υλικά, προσέχοντας -με επιτυχία- να μην υπάρξει εργονομικό λάθος. Από πλευράς ψυχαγωγίας, το σύστημα infotainment αποτελείται από μια οθόνη αφής 8 ιντσών και θύρες USB (εμπρός και πίσω). Το ηχοσύστημα είναι συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto, ενώ το λειτουργικό είναι εύχρηστο και εύκολο στο να βρεις αυτό που θέλεις.


Ξεκινήσαμε από το «δυνατό χαρτί» του Combo Life, που είναι οι χώροι, ωστόσο η εξωτερική του εμφάνιση δεν θα σε κάνει να το ερωτευτείς παράφορα. Το εμπρός τμήμα έχει αρκετά χαρακτηριστικά από την οικογένεια Χ της Opel, αλλά το ανάστημα των 1,84 m και η ευθεία γραμμή της οροφής είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν το 5ης γενιάς Combo Life. Συγκεκριμένα, η εταιρεία θυσίασε την ελκυστική σιλουέτα ενός SUV για χάρη της πρακτικότητας. Ενδιαφέρον έχουν οι πίσω πόρτες που ανοίγουν συρταρωτά, επιτρέποντας την εύκολη επιβίβαση/αποβίβαση των επιβατών, ωστόσο τα μεγάλα παράθυρα περιορίζουν την ορατότητα στην περίπτωση οπισθοπορείας (ειδικά αν δεν διατίθενται αισθητήρες παρκαρίσματος). Στο πίσω τμήμα ξεχωρίζουν τα κάθετα φώτα τεχνολογίας 3D και η πόρτα του χώρο αποσκευών που ανοίγει τόσο ολόκληρη όσο και μόνο ένα μέρος της (το παρμπρίζ) προαιρετικά.

Η Opel προσφέρει το Combo Life με αρκετούς αποδοτικούς κινητήρες, αλλά εμείς είχαμε στα χέρια μας την έκδοση πετρελαίου 1.5 των 100 ίππων και 250 Nm ροπής. Ο εν λόγω κινητήρας πληροί το πρότυπο Euro 6d-TEMP και συνδυάζεται με το χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων. Αν και diesel, δεν έχει ενοχλητικό κροτάλισμα, ωστόσο -αναπόφευκτα- παρατηρείς τον θόρυβο. Η μέση κατανάλωση που ανακοινώνει η εταιρεία είναι 5,3 lt./100 km, τιμή που δεν φτάσαμε κατά την περίοδο της δοκιμής μας. Ο υπολογιστής ταξιδίου μάς ενημέρωσε ότι χρειάστηκαν 6,7 lt. καύσιμο για κάθε 100 km που διανύαμε, τιμή αρκετά λογική αν αναλογιστείς ότι το Combo Life έχει βάρος σχεδόν 1.400 κιλά και η αεροδυναμική του… δεν συγκαταλέγεται στα φόρτε του.


Σίγουρα στον δρόμο δεν πρόκειται να εντυπωσιάσει για τις επιδόσεις του. Η προτεραιότητά του είναι άλλωστε η άνεση τόσο στους χώρους όσο και οδηγικά. Στην τελευταία περίπτωση, το Combo Life πρόκειται να γύρει υπό πίεση, χωρίς όμως να επηρεάζουν την ασφάλεια των επιβαινόντων. Πατάει σταθερά στο οδόστρωμα, θυμίζοντας αυτοκίνητα του ίδιου μήκους, ενώ μείναμε έκπληκτοι με τη συμπεριφορά του σε ριπές πλαϊνών ανέμων, παρά το μεγάλο του ύψος. Ακόμα, το τιμόνι έχει ελαφριά αίσθηση και προσφέρει όλη τη χρήσιμη πληροφορία στον οδηγό, ο οποίος σίγουρα θα πηγαίνει συνετά. Αν βέβαια θέλει να οδηγήσει και σε πιο δύσκολα τερέν, τότε η επιλογή του συστήματος IntelliGrip (επιπλέον χρέωση) είναι αναγκαία. Αυτό θα βοηθήσει να περάσει με ασφάλεια από άμμο, χώμα, χιόνι ή λάσπη.

Αν αυτό που αναζητάς είναι ευρυχωρία και πρακτικότητα, τότε το Combo Life σου καλύπτει το 110% των «θέλω» σου. Συνεπώς, το Opel Combo Life έχει τα φόντα να «κλέψει» κάποιους αναποφάσιστους αγοραστές από τη δημοφιλή κατηγορία των SUV. Εκεί όμως θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις, όπως είναι στην εμφάνιση και στις επιδόσεις. Έτσι είναι όμως η ζωή, δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε ένα!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...