Δοκιμή Opel Corsa LPG: Με υγραέριο και βενζίνη

Επιλογή διπλού καυσίμου με εργοστασιακή εγκατάσταση και άκρως συμφέρουσα τιμή

  • -
  • -
Ισχύς90 PS
Ροπή123 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h13,9 sec
Κατανάλωση μ.κ.6,1 lt/100km
Εκπομπές CO2139 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά
Το πάντα δημοφιλές Corsa στην πιο οικονομική – από πλευράς κατανάλωσης - και  «ανεξάρτητη» - από πλευράς αυτονομίας - έκδοση του. Το εργοστασιακό κιτ υγραερίου συνοδεύεται από αξιοπιστία αλλά και την εγγύηση του κατασκευαστή.


Χιλιάδες ιδιοκτήτες κάθε χρόνο αναζητούν έναν αξιόπιστο συνεργείο για να μετατρέψουν το… αδηφάγο βενζινοκίνητο όχημά τους σε υγραεριοκίνητο. Η Opel προσφέρει το δημοφιλές Corsa με κιτ LPG που έρχεται απευθείας από το εργοστάσιο, χωρίς καμία μετατροπή μετά την αγορά του αυτοκινήτου. Και σε τιμή που είναι κατά μόλις 700 ευρώ ακριβότερη από την αντίστοιχη βενζινοκίνητη έκδοση.

Το Corsa LPG είναι διαθέσιμο με τον ατμοσφαιρικό 1.4, ισχύος 90 ίππων. Ο κινητήρας  καταναλώνει τόσο βενζίνη όσο και υγραέριο. Το ρεζερβουάρ βενζίνης δεν έχει υποστεί καμία αλλαγή, ενώ έχει τοποθετηθεί κάτω από το χώρο αποσκευών μία δεξαμενή υγραερίου. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα που δίνεται στον οδηγό να επιλέξει πότε θέλει να καταναλώσει βενζίνη και πότε υγραέριο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει για την εναλλαγή καυσίμου είναι να πατήσει το σχετικό κουμπί, πάνω στην κεντρική κονσόλα. Μπορείς δηλαδή να επιλέξεις τη χρήση υγραερίου για μέσα στην πόλη, εκεί όπου η εξοικονόμηση είναι μεγαλύτερη.

Εδώ το ζητούμενο είναι η οικονομία, όχι οι επιδόσεις. Μην περιμένετε δηλαδή κάτι περισσότερο απ’ό,τι προσφέρει και το κλασσικό Corsa με τον ατμοσφαιρικό 1.4 βενζίνης των 90 ίππων και των 130 Nm ροπής (υποχωρεί στα 123 Nm με τη χρήση υγραερίου). Μάλιστα όταν επιλέγεις το υγραέριο αισθάνεσαι την ελαφρά υστέρηση του κινητήρα στο πάτημα του γκαζιού. Οι επιταχύνσεις τόσο από στάση (0-100 km/h σε 13,9 sec) όσο και εν κινήσει (20,9 sec για το 80-120 km/h) υστερούν από αυτές τόσο της συμβατικής έκδοσης, όσο και των περισσοτέρων ανταγωνιστών του Corsa.

γλυκά
  • Κατανάλωση
  • Αυτονομία
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Κιτ υγραεριοκίνησης με εργοστασιακή εγγύηση
  • Οδική συμπεριφορά
  • Άνεση
  • Εξοπλισμός
  • Τιμή
ξινά
  • Επιδόσεις
  • Χώρος αποσκευών
  • Μοντέλο με αρκετά χρόνια στην πλάτη του

Αναμφίβολα, δεν είναι γρήγορο, ούτε στημένο με σπορ προσανατολισμό. Τα προτερήματα του Corsa LPG βρίσκονται αλλού. Στη λειτουργία της ανάρτησης που συνδυάζει την άνεση με την καλή οδική συμπεριφορά, στην ποιότητα κατασκευής, στην ηχομόνωση και στον εξοπλισμό. Η μέση κατανάλωση με χρήση βενζίνης είναι γύρω στα 7,5 lt/100 km και με υγραέριο κατά περίπου 1 lt/100 km υψηλότερη. Όμως η χαμηλή τιμή του LPG αφήνει πιο… γεμάτη την τσέπη του ιδιοκτήτη του. Οδηγώντας οικονομικά το Corsa LPG, είναι εφικτή η συνδυαστική αυτονομία 800 km με ένα γέμισμα, σε αμόλυβδη και LPG. 

Η τιμή του αρχίζει από τα 13.780 ευρώ για την επετειακή έκδοση 120 Edition (μόλις 700 ευρώ επιπλέον της συμβατικής έκδοσης του Corsa με τον 1.4 90 PS), η οποία περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – στάνταρ δερμάτινο τιμόνι με χειριστήρια για το σύστημα πολυμέσων IntelliLink, έγχρωμη οθόνη αφής 7”, ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών, προβολείς ομίχλης, cruise control, αυτόματο κλιματισμό και λεπτομέρειες για την επετειακή έκδοση. Η πλούσια έκδοση Innovation διατίθεται προς 15.080€, ενώ το τρίθυρο μοντέλο είναι κατά 400 ευρώ φθηνότερο από τις 5θυρες εκδόσεις.

συμπέρασμα

Ακόμη και τώρα που η πέμπτη γενιά του Corsa βρίσκεται στη «δύση» της, οι πωλήσεις του σουπερμίνι της Opel το κατατάσσουν στο Top 3 της κατηγορίας του. Με την πρακτικότητα του διπλού καυσίμου και τη σούπερ τιμή, το Corsa LPG τα… βάζει με αρκετά νεότερους ανταγωνιστές του.


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...