Οδηγούμε το νέο Kia Stonic 1.2 στην Αθήνα

Με εντυπωσιακό design και δελεαστικές τιμές, η Kia μπαίνει με στόφα πρωταγωνιστή στην ανερχόμενη κλάση των μικρών SUV

  • -
  • -
με μια ματιά

H Kia ανοίγει την πύλη των Β-Crossover και βάζει υποψηφιότητα για επιτυχία στη δημοφιλή ανερχόμενη κλάση. 

Το Stonic είναι το σημαντικότερο νέο μοντέλο της Kia. Εισερχόμενο σε μια κατηγορία με μεγάλη δυναμική ανάπτυξης, δεν θα φέρει μόνο τα πολυπόθητα θετικά αποτελέσματα στον στίβο των πωλήσεων, αλλά θα ενισχύσει και το γόητρο της μάρκας. Και αυτό επειδή έχει τα όπλα που χρειάζεται για να πρωταγωνιστήσει στην ελληνική αγορά.

Πρώτα απ’ όλα, ξεχωρίζει με τη δυναμική του αισθητική. Η χαρακτηριστική για Kia μάσκα εμπρός, οι κοντοί πρόβολοι, το έντονο ανάγλυφο στο πλάι και η χαμηλή γραμμή οροφής προσδίδουν μια ιδιαίτερα σπορ υπόσταση στο κορεατικό crossover, ενώ οι τονισμένοι ώμοι, οι ποδιές και τα προστατευτικά άβαφα πλαστικά σε θόλους και μασπιέ δίνουν το σύνθημα της light περιπέτειας. Φυσικά οι δυνατότητες εξατομίκευσης ξεκινούν από το εξωτερικό, με 9 χρώματα αμαξώματος και άλλα 5 για την οροφή να ανεβάζουν τους συνολικούς συνδυασμούς στους 20. Αξιοσημείωτη σχεδιαστική πινελιά που τονίζεται περεταίρω στις εκδόσεις με διχρωμία, το ενιαίο τμήμα των πίσω κολώνων με το πίσω μέρος της οροφής που δίνει στυλ targa.



Με μήκος 4.140 mm, πλάτος 1.760 mm και ύψος 1.520 mm, το Stonic υπόσχεται ευελιξία στις αστικές μετακινήσεις, ενώ το μεταξόνιο των 2.580 mm εξασφαλίζει άνετους χώρους επιβατών. Τέσσερις ενήλικες ευρωπαϊκού σωματότυπου θα βολευτούν στην ευρύχωρη καμπίνα, ενώ για τις αποσκευές απλώς ικανοποιούν τα 352 λίτρα του χώρου αποσκευών, που πάντως αν χρειαστεί φτάνουν στα 1.155 λίτρα με την ανάκληση του πίσω καθίσματος. Σχεδιαστικά, όπως και το εξωτερικό, η καμπίνα του Stonic έχει έντονες ευρωπαϊκές επιρροές με νεανικό και μοντέρνο στυλ και δυνατότητες εξατομίκευσης. Στον στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνονται μαύρες υφασμάτινες επενδύσεις, ενώ τα πακέτα Grey, Orange και Green έχουν καθίσματα με συνδυασμό υφάσματος - συνθετικού δέρματος και διχρωμία με σκούρο και ανοιχτό γκρι και στο Bronze πακέτο το σαλόνι είναι από διάτρητο συνθετικό μαύρο δέρμα. Σε κάθε περίπτωση, τα υλικά είναι σκληρά αλλά ποιοτικά και καλοσυναρμολογημένα, ενώ και η εργονομία είναι αψεγάδιαστη.

Για ψυχαγωγία, ενημέρωση και συνδεσιμότητα με smartphones φροντίζει η έγχρωμη οθόνη 7’’ στο ταμπλό με τεχνολογίες Apple CarPlay (για iPhone 5 ή νεότερο) και Android Auto. Έτσι, μπορείς να χρησιμοποιείς πλοήγηση μέσω Apple Maps ή Google Maps, διάφορες εφαρμογές εν κινήσει ή να ακούς τη μουσική σου. Ο έλεγχος της οθόνης γίνεται είτε με κινήσεις pinch-και-swipe όπως σε ένα tablet, είτε μέσω του Siri και των φωνητικών εντολών, είτε μέσω του φωνητικού ελέγχου ‘OK Google’, ενώ προαιρετικά μπορεί να εξοπλιστεί με σύστημα πλοήγησης και DAB ψηφιακό ραδιόφωνο.



Η γκάμα του Stonic περιλαμβάνει τρεις κινητήρες βενζίνης, δύο ατμοσφαιρικούς στα 1,2 και 1.4 λίτρα και έναν 1.000άρη turbo, με απόδοση 84, 100 και 120 ίππους αντίστοιχα, κι έναν 1.600άρη diesel με 110 ίππους. Στην πρώτη μας γνωριμία επί ελληνικού εδάφους επιλέξαμε επί τούτου τον 1.2 MPI, ο οποίος αποδείχτηκε ένα μικρό διαμάντι! Αποδίδει 84 ίππους και 122 Nm ροπής και κινεί το Stonic με μεγαλύτερη προθυμία απ’ όσο προϊδεάζουν τα επίσημα νούμερα επιδόσεων: 0-100 km/h σε 13,2’’ και τελική ταχύτητα 165 km/h. Βοηθά βέβαια και το σφικτό πλαίσιο που σου επιτρέπει να οδηγείς επιθετικά και να διατηρείς την ταχύτητά σου μέσα στη στροφή. Συνολικά, το Stonic είναι απολαυστικό και αποτελεσματικό σε κάθε είδους διαδρομή, με καλή και άμεση συμπεριφορά που θυμίζει μικρό σπορ χάτσμπακ.

Για την ασφάλεια φροντίζει η ηλεκτρονική προίκα του μικρού crossover της Kia που εκτός από σύστημα ευστάθειας ESC περιλαμβάνει μια σειρά συστημάτων όπως τα: Vehicle Stability Management (VSM), Forward Collision-avoidance Assist (FCA) με αναγνώριση πεζού, Blind-spot Collision Warning (BCW) με Rear Cross-traffic Collision Warning (RCCW) και Lane Departure Warning (LDW). Εκτός δρόμου τέλος, όντας αποκλειστικά προσθιοκίνητο, το βασικό του όπλο είναι η απόσταση από το έδαφος (165 mm με τροχούς 15’’ και 183 mm με 17’’).

συμπέρασμα

Το Stonic βάζει με αξιώσεις την Kia στο παιχνίδι των κόμπακτ Crossover με μοντέρνο στυλ, πλούσιο τεχνολογικό καλάθι ασφάλειας και ανέσεων, αποδοτικούς κινητήρες, δραστήρια οδική συμπεριφορά, εργοστασιακή εγγύηση 7 χρόνων, αλλά και εξαιρετικά δελεαστικές τιμές που ξεκινούν από 13.990 ευρώ μόλις. 


 

VIDEOS

Kia Stonic - Live Every Moment

Kia Stonic - confident stylish and innovative

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...