100% ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΑΠΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟΙ ΡΥΠΟΙ FACTORY 56 MERCEDES-EQ

Mercedes-Benz
Βιωσιμότητα

Ένας γενναίος, πράσινος κόσμος γεννιέται!


Βιωσιμότητα, προστασία του περιβάλλοντος, καθαρότερος αέρας στις πόλεις, ανακύκλωση των πρώτων υλών και προστασία του ανθρώπου και της γης.
Το ευγενές όραμα του μέλλοντος μόλις ξεκινά, και η Mercedes-Benz έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το νέο οικοσύστημα
της Mercedes-Benz

Ένα ολόκληρο καινούριο οικοσύστημα, ανεπτυγμένο με την τεχνογνωσία και τις απεριόριστες δυνατότητες έρευνας και εξέλιξής του ομίλου Daimler. Ένα «σύμπαν» όπου η κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα έχει όλο και πιο βιώσιμη χρήση υλικών και ενέργειας, τα εργοστάσια δεν θα εκπέμπουν διοξείδιο το άνθρακα, όλες οι πρώτες ύλες θα ανακυκλώνονται και θα βρίσκουν νέες χρήσεις μιας δεύτερης ζωής, και οι επιβάτες μιας Mercedes-Benz θα βιώνουν μια νέα, μοναδική εμπειρία οδήγησης και μέριμνας προς τον πλανήτη.

Εργοστάσια με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 2022

Η Daimler έθεσε για το 2022 έναν μεγαλεπίβολο στόχο, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα: την επίτευξη μηδενικής εκπομπής CO2 στα εργοστάσιά της στην Ευρώπη. Η σπουδαιότητα του στόχου αυτού βρίσκεται στον πυρήνα του προβλήματος των ρύπων: στην παραγωγή -ειδικά- των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία εκπέμπουν περισσότερο CO2 για την κατασκευή κυρίως των μπαταριών τους, σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Τα εργοστάσια της Mercedes-Benz θα χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό που παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή, η υδροηλεκτρική, και σε ορισμένες περιπτώσεις και η γεωθερμική. Η Daimler είναι η πρώτη μεγάλη βιομηχανία που επενδύει στα αιολικά πάρκα της Γερμανίας, ενώ οι οροφές των εργοστασίων θα έχουν μεγάλες επιφάνειες φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Η προσέγγιση, όμως, της Mercedes-Benz στην βιωσιμότητα της παραγωγής δεν σταματά εκεί, στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο Factory 56 στο Sindelfingen ή στην καινούρια μονάδα παραγωγής μπαταριών της Daimler στο Kamenz της Σαξονίας - την αντικρύζει από μια ολιστική οπτική γωνία. Σε συνεργασία με τους προμηθευτές της, ερευνά την εκπομπή ρύπων σε όλη την αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας κάθε εξαρτήματος ενός αυτοκινήτου, όπως με την Farasis Energy (Ganzhou) Co., η οποία προμηθεύει μπαταρίες κατασκευασμένες αποκλειστικά με τη χρήση αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Βασικό μέλημα της Mercedes-Benz, βάσει των καθαρών στόχων που έχει θέσει για το 2030, είναι να μειώσει στη γραμμή παραγωγής των αυτοκινήτων της κατά:

Καθ' οδόν προς την κινητικότητα με ουδέτερο ισοζύγιο CO2.

Ο δεύτερος πυλώνας του οράματος της Mercedes-Benz, που εκτείνεται σε ορίζοντα τριών δεκαετιών, ως το 2050, είναι εξίσου σημαντικός: η επίτευξη του μεγάλου στόχου της μηδενικής εκπομπής ρύπων με κάθε νέο αυτοκίνητο Mercedes-Benz στις πόλεις και τις οδικές αρτηρίες του πλανήτη.

Το όραμα αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος, της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα και του βιοτικού επιπέδου, περιλαμβάνει την εκ βάθρων αναθεώρηση όλων των οχημάτων της Mercedes-Benz (επιβατικών αυτοκινήτων, vans, φορτηγών και λεωφορείων) και επιφυλάσσει σε όλη τη διαδρομή του, φυσικά, πολλές ενδιάμεσες φιλοδοξίες.

Η πρώτη έχει ως ορόσημο το 2030 και αφορά στο πλάνο να είναι υβριδικά ή ηλεκτρικά τα μισά μοντέλα της γκάμας, με συνεπακόλουθη βλέψη τη μείωση εκπομπών CO2 κατά 40%. Έπειτα, για το 2039 η Daimler έχει θέσει στόχο την παραγωγή και διάθεση αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές CO2 (ηλεκτρικών ή με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου), με το βλέμμα στους μηδενικούς ρύπους του 2050.

Βραχυπρόθεσμα, τα πρώτα βήματα του οράματος περιλαμβάνουν τη διαρκή έρευνα και εξέλιξη των τελευταίας γενιάς θερμικών κινητήρων βενζίνης και diesel (ειδικά για τους τελευταίους η Daimler επενδύει 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξέλιξη και τη μείωση εκπομπής NOX και μικροσωματιδίων), των υβριδικών συστημάτων ηλεκτροκινητήρων και μπαταριών, των τεχνολογιών κυψελών καυσίμου με καύσιμο το υδρογόνο (αρχικά με την καινοτομική Mercedes-Benz GLC F-CELL), αλλά ακόμα και τη συμβολή στην έρευνα για τα βιοκαύσιμα (e-fuels).

Σημαντική πτυχή, σε αυτό το όραμα, έχει και η ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης στην Ευρώπη - και μετέπειτα του δικτύου ανεφοδιασμού υδρογόνου. Σε πρώτο χρόνο, η εταιρεία της Στουτγάρδης έχει αναπτύξει το πρόγραμμα Mercedes me Charge, για εύκολη και τάχιστη φόρτιση των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών Mercedes-Benz σε περισσότερους από 300 σταθμούς φόρτισης σε πόλεις, αυτοκινητόδρομους και εμπορικά κέντρα της Ευρώπης.

Factory 56. Το εργοστάσιο του μέλλοντος.

Το εργοστάσιο Factory 56 είναι το blueprint όλων των εργοστασίων του μέλλοντος - και κατασκευάζεται από τη Daimler στο Sindelfingen της Γερμανίας. Αναμφίβολα ένα από τα πλέον προηγμένα του πλανήτη, εκτός από τη χρήση αποκλειστικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα εισάγει και νέες, πρωτόγνωρες τεχνολογίες στη γραμμή παραγωγής, με ασύλληπτα οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις εργασιακές συνθήκες.

Πρόκειται, στην ουσία, για ένα «ψηφιακό» εργοστάσιο, στο οποίο η παραδοσιακή γραμμή παραγωγής αντικαθίσταται από ένα ολοκαίνουριο concept μεταφοράς και συναρμολόγησης των επιμέρους εξαρτημάτων του αυτοκινήτου - το οποίο δεν προϋποθέτει τη διαρκή κινητικότητα του αμαξώματος πάνω στη γραμμή συναρμολόγησης.

Αντίθετα, με την ψηφιακή διασύνδεση όλων των μηχανημάτων και των νέων αυτόματων συστημάτων της γραμμής παραγωγής (τα οποία η Daimler ονομάζει «TecLines») μέσω και του δικτύου 5G, θα εξασφαλίζεται πρωτοφανής συνδυασμένη λειτουργία τους για τη συναρμολόγηση με πολύ μικρότερη χρήση ενέργειας, καθώς και μεγαλύτερη και ταχύτερη προσαρμοστικότητα της γραμμής στις εναλλαγές της παραγωγής.

Το νέο Factory 56 φυσικά δεν προϋποθέτει σε κανένα στάδιο της παραγωγής τη χρήση χαρτιού, μιας και οι εργαζόμενοι θα κάνουν τα πάντα μέσω οθονών και των ψηφιακών Personal Digital Assistants (PDA), ενώ η διαδικασία της παραγωγής θα βελτιστοποιείται διαρκώς με την ψηφιακή ανάλυση δεδομένων και την αποφυγή δυσλειτουργιών με προληπτική συντήρηση.

Ψηφιακά, επίσης, θα γίνεται και η διαχείριση όλων των εξαρτημάτων των προμηθευτών, με λεπτομερή ανάλυση του προγραμματισμού μεταφορών και καλύτερη αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Η οροφή του εργοστασίου θα καλύπτεται σε ποσοστό 40% από πυκνή βλάστηση, για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του εσωτερικού με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και για καλύτερη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, ενώ θα αξιοποιείται καλύτερα ο ηλιακός φωτισμός για πιο ευχάριστο περιβάλλον και περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας.

Η πλήρως ψηφιακή λειτουργία του Factory 56, επίσης, θα επιτρέψει την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των υπαλλήλων της μονάδας του Sindelfingen. Πλέον θα μπορεί να γίνεται πολύ αποδοτικότερη διαχείριση των βαρδιών, που θα επιτρέπει τον καθορισμό τους με περισσότερη προσαρμοστικότητα στις προσωπικές ανάγκες των εργαζόμενων - με τελικό στόχο της Daimler να επιλέγει ο εργαζόμενος τη βάρδια του μέσω ειδικής εφαρμογής στο smartphone του, για την καλύτερη ισορροπία της επαγγελματικής και της προσωπικής του ζωής.

Mercedes-EQ x Βιωσιμότητα

Τα τελευταία χρόνια, η Mercedes-Benz έχει προβεί στον εξηλεκτρισμό της γκάμας της με υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Η γκάμα των αμιγώς ηλεκτρικών Mercedes-Benz περιλαμβάνει ήδη αρκετές επιλογές: EQA, EQB, EQC, EQS, EQV. Η αρχή έγινε με την EQC. Το προηγμένο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV της νέας εποχής αποτελεί το σύμβολο όλης της βιώσιμης πολυτέλειας, της εξέλιξης, της τεχνογνωσίας και του οράματος που επιφυλάσσει για το μέλλον η εταιρεία της Στουτγάρδης.

Κατασκευασμένο σε μεγάλο ποσοστό από ανανεώσιμες πρώτες ύλες, όπως ανακυκλωμένο πλαστικό, έχει περισσότερα από 100 «βιώσιμα» μέρη και εκατοντάδες μικρότερα εξαρτήματα (συνολικού βάρους 55,7 κιλών). Η Mercedes-Benz EQC, έτσι, αποτελεί το πρώτο βήμα της Daimler να μειώσει κατά 40% τη χρήση συμβατικών πρώτων υλών στις μονάδες ισχύος και στις μπαταρίες ως το 2030, και να αντικαταστήσει τα υπόλοιπα με ανανεώσιμα υλικά.

Παράλληλα, με τις τελευταίες γενιές του ηλεκτροκινητήρα και των μπαταριών του (που κατασκευάζονται στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Daimler στο Kamenz της Σαξονίας) αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα προς τον μεγάλο στόχο της γκάμας μηδενικών ρύπων της Mercedes-Benz το 2039. Και, στο πλαίσιο αυτό, έχει λάβει την έγκριση περιβαλλοντικού ελέγχου της TÜV Süd, που αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλο τον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου - από την εξόρυξη των πρώτων υλών μέχρι την παραγωγή, τη χρήση και την απόρριψη.

Η Mercedes-Benz προχωρά σε ανάλυση του αποτυπώματος CO2 κάθε αυτοκινήτου της στον συνολικό κύκλο ζωής του, από το 2005. Μελετώντας τον κύκλο ζωής της ΕQC για 200.000 χιλιόμετρα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αναλόγως της πηγής ενέργειας στη φόρτιση, τα ηλεκτρικά οχήματα υπερκαλύπτουν την εκπομπή CO2 που απαιτεί η παραγωγή τους. Αν, μάλιστα, κινούνται με ηλεκτρισμό που προέρχεται μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι εκπομπές CO2 είναι 70% λιγότερες σε όλο τον κύκλο ζωής.

Η παραγωγή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου εκπέμπει κατά μέσο όρο 16,4 τόνους CO2, και στη διάρκεια του κύκλου ζωής του εκπέμπει ακόμα 16 τόνους αν φορτίζεται από ένα συμβατικό δίκτυο ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Όμως, αν η ενέργεια της φόρτισης παράγεται από ΑΠΕ, στον κύκλο ζωής του συνολικά εκπέμπει μόνο 0,7 τόνους CO2 παραπάνω - με αποτέλεσμα ένα ηλεκτρικό στον κύκλο ζωής του, χρησιμοποιώντας 34% λιγότερη ενέργεια από ένα συμβατικό αυτοκίνητο με θερμικό κινητήρα, να εκπέμπει ως και 70% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Εξ ου και η σημαντική συμβολή της Daimler AG στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το πιο σημαντικό βήμα όμως στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι αναμφίβολα η EQA. Εδώ, οι αρετές της ηλεκτροκίνησης συναντούν την απαράμιλλη πολυτέλεια σε ένα ιδανικό από πλευράς μεγέθους, ύφους και πρεστίζ, SUV. Είναι αναμφίβολα μια Mercedes-Benz, αλλά διαφορετική! Εντυπωσιάζει με την ενιαία φωτεινή λωρίδα LED μπροστά και πίσω, την black panel επένδυση της μάσκας με το κεντρικά τοποθετημένο αστέρι και τις προαιρετικές ζάντες αλουμινίου έως 20’’ με διακοσμητικά στοιχεία σε rosé gold ή blue απόχρωση!

Η EQA δεν είναι απλώς το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Mercedes-Benz. Εκπροσωπεί την σύγχρονη πολυτέλεια στην πιο σπορτίφ μορφή της, δοσμένη με 100% ηλεκτρική ευφυία. Προτάσσει την καινοτομία, την ευφυία και την υπεροχή της για να προσφέρει μια εντελώς νέα, ανώτερη εμπειρία οδήγησης. Είναι με λίγα λόγια, ένα ιδιαίτερα προοδευτικό αυτοκίνητο σχεδιασμένο για τη βιώσιμη κινητικότητα του μέλλοντος, που δείχνει την ιδανική πορεία προς τον εξηλεκτρισμό.

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία οδήγησης

Οι Mercedes-Benz της νέας εποχής φέρνουν μια ολοκαίνουρια, ολιστική εμπειρία οδήγησης: ψηφιοποιημένη για την ευφυή διαχείριση της ενέργειας ανά πάσα στιγμή, με πρωτοφανείς ηλεκτρονικές λειτουργίες είτε μέσω του προηγμένου λογισμικού MBUX στις ευρείες ψηφιακές οθόνες της κονσόλας, είτε απομακρυσμένες μέσω smartphone, με απόλυτη ευελιξία στη φόρτιση, με ηλεκτρική αυτονομία ικανή για ταξίδι, με απολύτως αθόρυβη κύλιση χωρίς εκπομπές ρύπων.

Η εφαρμογή EQ Ready App στο smartphone σας αναλύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μετακινήσεων σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη και το προσωπικό σας προφίλ οδήγησης. Η πλοήγηση με Electric Intelligence κάνει για εσάς το βέλτιστο προγραμματισμό των απαραίτητων στάσεων φόρτισης, για να είστε ανέμελοι σχετικά με την αυτονομία, ενώ με το Mercedes me Charge αποκτάτε πολύ εύκολα πρόσβαση σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης διαφόρων παρόχων, ακόμα και στο εξωτερικό.

Με την εφαρμογή Mercedes me App μπορείτε να ρυθμίζετε τον προκλιματισμό του οχήματός σας, μειώνοντας έτσι σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας κατά τη διαδρομή, και να επεξεργάζεστε τις ρυθμίσεις φόρτισης ανά πάσα στιγμή. Κι επιπλέον, να βλέπετε εύκολα από μακριά πληροφορίες όπως την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας ή την υπολειπόμενη αυτονομία.

Αλλά και στην οδήγηση, καθώς ο ηλεκτροκινητήρας προσφέρει τη μοναδική αίσθηση απευθείας ροπής με το άγγιγμα του γκαζιού, το υβριδικό σύστημα EQ Power δίνει την απολαυστική δυνατότητα ελέγχου της ταχύτητας με ένα πεντάλ - δηλαδή του φρεναρίσματος αποκλειστικά με την απελευθέρωση του γκαζιού, που προσφέρει το επιπλέον όφελος της φόρτισης της μπαταρίας.

Το ευγενές όραμα του μέλλοντος μόλις ξεκινά, και η Mercedes-Benz έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Με εργοστάσια που χρησιμοποιούν 100% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ήδη από το 2022, με παραγωγή και διάθεση αυτοκινήτων χωρίς εκπομπές CO2 μέχρι το 2039, με μηδενικούς ρύπους σε κάθε αυτοκίνητο μέχρι το 2050, με πλήρως ψηφιακή λειτουργία στα εργοστάσια, με τη διαρκώς διευρυνόμενη γκάμα της Mercedes-EQ και με μια πρωτόγνωρη εμπειρία οδήγησης που εξασφαλίζουν οι καινοτόμες τεχνολογίες και υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι κάτοχοι Mercedes-Benz.

Συντελεστές

Παραγωγή : GOCAR ORIGINAL WORKS

Συντελεστές

Concept - Επιμέλεια: Γιάννης Λημναίος

Web development: GOCAR

Δημοσιεύτηκε: 28 Ιουνίου 2021

Σου άρεσε; Μοιράσου το με τους φίλους σου

Viber


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ