Εμπειρία Οδήγηση Οικονομία Εκλεπτυσμός

Hey, EQA.
Με τις πόρτες σου ανοίγεις τις πύλες του μέλλοντος, σήμερα!

Hey Mercedes! Βλέπω τις πόρτες σου να μου ανοίγουν έναν ολοκαίνουριο κόσμο. Ένα κόσμο που η οδήγηση είναι μια πρωτόγνωρη ηλεκτρική, ψηφιακή και ηλεκτρονική εμπειρία. Είναι σα να ανακαλύπτω την αυτοκίνηση, ξανά. Όπου τίποτα δεν είναι όπως πριν, και όπου όλα λειτουργούν αλλιώς. Δεκάδες διαφορετικές επιθυμίες, μια πολυδιάσπαση των αναγκών μου ανάλογα με το χώρο, το χρόνο και την διάθεσή μου ανά πάσα στιγμή, διάσπαρτες απαιτήσεις μου που έρχεσαι, από το μέλλον, να ακούσεις. Χωρίς να εκπέμπεις ρύπους, παρά μόνο αυτή την ανεπαίσθητη, υπόκωφη ηλεκτρική βοή που κάνει το μέλλον όταν έρχεται.

Hey, Mercedes EQA, κανένα ίσως άλλο αυτοκίνητο δεν ταιριάζει στην περίπλοκη καθημερινότητά μου στην πόλη όσο ένα compact SUV. Κι εσύ είσαι το πρώτο ηλεκτρικό και premium, compact SUV. Μια συμπαγής κρυστάλλινη σφαίρα του μέλλοντος, ολόκληρος ο κόσμος του αύριο της Mercedes-EQ στην ιδανική για εμένα διάσταση, ένας σύντροφος που πλοηγείται με ηλεκτρική νοημοσύνη ώστε να μην αφήνει να σπαταληθεί και το παραμικρό ίχνος ενέργειας.

Εμπειρία EQΑ

Hey, Mercedes. Δύο λέξεις, μία φωνητική εντολή που μου ανοίγει έναν ολοκαίνουριο ψηφιακό κόσμο, μέσα από τις πόρτες σου και στον πολυτελή διάκοσμο της καμπίνας σου. Ένα πλήθος - ελεγχόμενων με τη φωνή ή την αφή - εφαρμογών ψυχαγωγίας, συνδεσιμότητας και πλοήγησης ή της υψηλής ευκρίνειας κάμερα οπισθοπορείας που ξεδιπλώνεται στις ευρείες οθόνες αφής του συστήματος πολυμέσων MBUX (Mercedes-Benz User Experience).

Ένα σύστημα infotainment υψηλής ευφυΐας και πανίσχυρης υπολογιστικής δύναμης που ξεδιπλώνει στα μάτια των επιβατών, με άψογα γραφικά τις δυνατότητες ψυχαγωγίας, σύνδεσης του smartphone ή της πλοήγησης - όχι μόνο επαυξημένης πραγματικότητας, αλλά και Ηλεκτρικής Νοημοσύνης. Που υπολογίζει, μπροστά στα μάτια μου και κάθε στιγμή, την ταχύτερη διαδρομή προς τον εκάστοτε προορισμό κάνοντας συνεχείς προσομοιώσεις αυτονομίας βάσει της τοπογραφίας, των καιρικών συνθηκών, της κυκλοφορίας, του στιλ οδήγησης, των διαθέσιμων σημείων φόρτισης.

Και με μία μόνο φωνητική μου εντολή, ή αγγίζοντας το εικονίδιο Mercedes-EQ, όλη η οθόνη να αλλάζει, να μετατρέπεται σε μια high-tech προβολή της ροής της ηλεκτρικής ενέργειας, της κατανάλωσης (με ένα βαττόμετρο στη θέση του στροφόμετρου) ή της φόρτισης, της ανάκτησης ενέργειας από την πέδηση, και της αυτονομίας που υπολείπεται ανά πάσα στιγμή βάσει του στιλ οδήγησης με την τωρινή ηρεμία, ή βιασύνη, ή διάθεση, ή ανάγκη!

Κι έπειτα, Mercedes, είναι αυτή η πανδαισία ηλεκτρικών διακριτικών χρωμάτων, όταν καθόμαστε στον εσωτερικό σου κόσμο. Το λευκό της οθόνης κατά τη διαδικασία ενίσχυσης (boost), οι κρυφές δέσμες του ατμοσφαιρικού φωτισμού 64 χρωμάτων, οι διακοσμητικές λεπτομέρειες σε rose gold στα στόμια των αεραγωγών, στο όργανο πολλαπλών ενδείξεων και στα καθίσματα, το μπλε χρώμα που αχνοφαίνεται πίσω από το απαλό, βελούδινο διάτρητο δέρμα (στην έκδοση Edition 1), ο ειδικός χρωματικός συνδυασμός Mercedes-EQ στην έκδοση Progressive…

Επίσης αξιοσημείωτα: η χρηστικότητα και η άνεση στα 4,46 μέτρα σου, η περιμετρική ορατότητα των υπερυψωμένων καθισμάτων, η ευκολότερη πρόσβαση, τα 340 λίτρα του χώρου αποσκευών, τα διαιρούμενα σε αναλογία 40:20:40 και αναδιπλούμενα πίσω καθίσματα, η απόλυτη άνεση ENERGIZING Comfort των καθισμάτων με οσφυϊκή στήριξη τετραπλής ρύθμισης. Όλα συμπληρώνουν την αρτιότητα Mercedes-Benz σε κάθε χιλιοστό σου, σε κάθε σημείο του πρώτου ηλεκτρικού premium compact SUV.

Οδήγηση EQΑ

Η πόρτα κλείνει με τον βαθύ μεταλλικό ήχο της στιβαρότητας. Κάθε ήχος έχει μείνει έξω - δεν ακούγεται, πλέον, τίποτα. Μόνο ένα απαλό κλικ του μπουτόν που φέρνει στη ζωή τις ενδείξεις στις δύο μεγάλες οθόνες και τον ηλεκτροκινητήρα. Έπειτα ησυχία, έπειτα άλλο ένα κλικ για την επιλογή της κίνησης (D) ή της όπισθεν (R). Και αρχίζεις να κυλάς.

Προχωράς, EQA 250, με την ελαφριά σου αέρινη ηλεκτρική κύλιση, κι έχω μόνο να πιέσω το δεξί πεντάλ για να επιταχύνω και να ρυθμίσω την δύναμη επιβράδυνσης όταν το αφήνω, ρυθμίζοντας έτσι και την αναγέννηση ενέργειας. Και τι επιτάχυνση: ένας ηλεκτρικός υπόκωφος βρυχηθμός 190 ίππων, που γεννά τα 375 Nm της ροπής του αμέσως με τη βύθιση του γκαζιού - μια ολοζώντανη ώθηση προς τα εμπρός, σε όλο το δρόμο μέχρι την τελική ταχύτητα των 160 km/h.

Αυτή είναι. Η αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση, η διεργασία της μεταφοράς της ενέργειας της μπαταρίας που βρίσκεται σε όλο το δάπεδο, μέσω της συμπαγούς μονάδας ηλεκτροκινητήρα - κιβωτίου σταθερής σχέσης μετάδοσης - διαφορικού - συστήματος ψύξης, προς τους εμπρός τροχούς. Μια αίσθηση καθαρής κύλισης, και της ένδειξης στο ταμπλό ότι η διαθέσιμη ενέργεια αρκεί, ρεαλιστικά, για τα επόμενα 426 χιλιόμετρα (κατά μέσο όρο).

Και πλησιάζει μια συστοιχία από στροφές: η δεύτερη πρωτόγνωρη πτυχή της ηλεκτροκίνησης. Το χαμηλό κέντρο βάρους από τις μπαταρίες στο δάπεδο γεννά το αίσθημα ότι βρίσκομαι καθισμένος σε έναν βράχο. Η στιβαρότητα που προσφέρεις στο δρόμο που ποτέ δεν μπορούσε ένα συμβατικό αυτοκίνητο να προσφέρει. Η κορυφαία πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων της Mercedes-Benz και οι τροχοί 18 ιντσών, δημιουργούν την αίσθηση πλήρους ελέγχου των κλίσεων, απόλυτης συγκρότησης σε κάθε σημείο του τόξου της στροφής, απολαυστικής και πρωτόγνωρης πρόσφυσης που μοιάζει δύσκολο, αλλά όχι παράτολμο, να φτάσω τα όριά της.

Γνωρίζοντας, βέβαια, πως αν τα ξεπεράσω η ηλεκτρονική τεχνολογία ενεργητικής ασφάλειας της Mercedes-Benz θα πάρει τα ηνία. Θα αναλάβει να σε κρατήσει στο δρόμο με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου της πρόσφυσης και της ευστάθειας, να υποβοηθήσει το φρενάρισμα για να προλάβει μια πρόσκρουση (με την ενεργή υποβοήθηση πέδησης), να σε κρατήσει στη λωρίδα σου (ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας) ή ακόμα και να προειδοποιήσει για το άνοιγμα της πόρτας σου όταν πλησιάζουν άλλα οχήματα, πεζοί ή ποδηλάτες.

Οικονομία EQΑ

Πίσω στην πόλη: στο πεδίο της καθημερινότητας, της χρηστικότητας ενός compact SUV, της πολυσχιδούς ανάγκης για διαφορετικές προκλήσεις. Εκεί, EQA, μεταμορφώνεσαι κυλώντας στο προφίλ Eco με ένα άγγιγμα της οθόνης, για τη μέγιστη οικονομία και τη μέγιστη ανάκτηση ενέργειας, για «οδήγηση με ένα πεντάλ» ή με ένα από τα τρία λιγότερο ισχυρά επίπεδα ανάκτησης, και συνεπώς φρεναρίσματος αφήνοντας το γκάζι. Ή, αφήνοντας εσένα, EQA, να διαλέξεις μόνη σου το στυλ οδήγησης, «διαβάζοντας» το δρόμο μπροστά!

Πόσο εντυπωσιακή είναι η δυνατότητά σου να πετυχαίνεις επιπλέον οικονομία με την πλοήγηση Ηλεκτρικής Νοημοσύνης, επιλέγοντας τη διαδρομή που θα επιφέρει τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, και τις κρύες μέρες να αξιοποιείς τη θερμότητα που εκρέει από το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης της κίνησης, χάρη στο προηγμένο και καινοτόμο σύστημα θερμικής διαχείρισης.

Και ποτέ δεν θα χρειαστεί να αναζητήσεις το δρόμο προς το πλησιέστερο σταθμό καυσίμων - άλλη μια πρωτοφανής σκέψη την ώρα της οδήγησης. Τα βενζινάδικα που περνούν, οι ψηφιακές τους ταμπέλες, η αμόλυβδη, όλα πια μοιάζουν με μια μακρινή ανάμνηση από το παρελθόν της αυτοκινητικής λήθης. Τώρα πια υπάρχει μόνο μια πρίζα, οικιακή ή συνδεδεμένη με ταχυφορτιστή, και λίγα μόλις Ευρώ, για 426 χιλιόμετρα αυτονομίας.

Μια κοσμογονική, για τα δεδομένα της αυτοκίνησης, μετάβαση στη σύνδεσή σου με την πρίζα την ώρα που βρίσκομαι στην εργασία μου ή στο σπίτι το βράδυ, μια «επαναφόρτιση» ή ηλεκτρικό «φουλάρισμα» που δεν χρειάζεται περισσότερο από μισή ώρα για να φτάσει η μπαταρία σου από το 10 στο 80% με συνεχές ρεύμα ισχύος ως 100 kW, ή λιγότερες από έξι ώρες με εναλλασσόμενο ρεύμα ισχύος ως 11 kW.

Η «διπλή» μπαταρία ιόντων λιθίου την οποία, EQA, ενσωματώνεις ως δομικό στοιχείο στο υποδάπεδό σου, έχει 200 στοιχεία σε πέντε modules, χωρητικότητας 66,5 kWh.

Η εγγύηση οκτώ ετών ή 160.000 km δεν θα μπορούσε να ήταν μικρότερη για μια Mercedes-Benz, όπως και η απόλυτη ασφάλεια και αποδοτικότητα που προσφέρει το κύκλωμα ψύξης, αλλά και η άνεση που εξασφαλίζει - κρατώντας έξω το θόρυβο και τους κραδασμούς – η απομόνωση του ηλεκτρικού συστήματος μετάδοσης από το πλαίσιο και το αμάξωμα.

Εκλεπτυσμός EQA

Συνεχίζεις να κυλάς. Κι όπως κυλάς, μια αθόρυβη σιλουέτα, αποπνέει με κάθε λεπτομέρεια του σώματός σου όλη την τεχνολογία αιχμής που το αμάξωμά σου κρύβει, όλη τη λεπτότητα και τη φινέτσα που η ιστορία κάθε δημιουργήματος με το αστέρι της Στουτγάρδης στη μάσκα, αποπνέει.

Μια οριζόντια λωρίδα οπτικών ινών - η ενιαία φωτεινή λωρίδα LED που ενώνει τα φωτιστικά σου σώματα εμπρός και πίσω. Το λεπτομερές εσωτερικό των LED High Performance προβολέων με γαλάζιες λεπτομέρειες. Η black panel επένδυση της μάσκας με το αστέρι στο κέντρο της. Οι ζάντες αλουμινίου με δίχρωμη ή τρίχρωμη σχεδίαση, με μέγεθος έως 20 ίντσες και διακοσμητικά στοιχεία σε rose gold ή blue - όλα είναι γνωρίσματα της ηλεκτρικής, εκλεπτυσμένης γενιάς Mercedes-EQ.

Άλλωστε, EQA, είσαι το πρώτο μοντέλο με πλήρως ψηφιακή αεροδυναμική εξέλιξη - υιοθετώντας την τεχνογνωσία αιχμής της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Mercedes AMG F1. Με το κλειστό σύστημα ελέγχου αέρα ψύξης, την αεροδυναμική μπροστινή και πίσω ποδιά, το καλυμμένο υποδάπεδο, τους ειδικά βελτιστοποιημένους τροχούς Aero και τις προσαρμοσμένες αεροτομές στους μπροστινούς και πίσω τροχούς σου, επιτυγχάνεις την κορυφαία τιμή αεροδυναμικού συντελεστή Cd 0,28, με ευεργετικά οφέλη στην απόδοση και κατανάλωση.

Κυλώντας, είσαι σαν μια κινούμενη σιλουέτα της διαχρονικής αρετής της Mercedes-Benz - της ασφάλειας: βασισμένη στη στιβαρή δομή της GLA και με τη μπαταρία ως δομικό στοιχείο σου, έχεις τώρα ενισχυμένες ζώνες απορρόφησης ενέργειας για να αντιμετωπίζουν σωστά το αυξημένο - λόγω μπαταριών - βάρος, ενώ η μπαταρία σου εδράζεται σε ένα ειδικά ανεπτυγμένο πλαίσιο ειδικής κατεργασίας μορφοποίησης μετάλλου.

Hey, EQA. Με τις πόρτες σου ανοίγεις τις πύλες του μέλλοντος, σήμερα. Το βλέπουμε να κυλά, να ρέει σαν ηλεκτρικό φορτίο το μέλλον που δημιουργείς, και τώρα το διαθλάς, πολύπρισματικό και εκτυφλωτικό, σε ένα compact SUV, σε ένα αυτοκίνητο σαν εσένα, EQA. Ηλεκτροκίνηση, καλωσήρθες!

Συντελεστές

Παραγωγή : GOCAR ORIGINAL WORKS

Συντελεστές

Concept - Επιμέλεια : Γιάννης Λημναίος

Video Παρουσίαση: Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης

Φωτογραφία - Βίντεο: Σπύρος Κανατάς

Μοντάζ: Εύη Περράκη

Web development: GOCAR

Δημοσιεύτηκε: 28 Μαίου 2021

Σου άρεσε; Μοιράσου το με τους φίλους σου

Viber


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ