Έως και 40% του κόστους των αυτοκινήτων αφορά τα ηλεκτρονικά συστήματα!

Οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν και το ανάλογο τίμημα

  • -
  • -

Η είσοδος των ηλεκτρονικών αποδείχθηκε καταλυτική για την αυτοκίνηση. Με την πάροδο του χρόνου, τα ηλεκτρονικά συστήματα εξελίχθηκαν σε τεράστιο βαθμό επιτρέποντας μας σήμερα να απολαμβάνουμε μία σειρά από τεχνολογίες που κάνουν τα αυτοκίνητα ασφαλέστερα, αλλά και πιο άνετα.
Από τα συστήματα ασφαλείας, όπως αυτά διατήρησης λωρίδας, αποφυγής εμποδίου και πολλά ακόμα, έως και το infotainment στο εσωτερικό, όλα έχουν συμβάλλει δραματικά στη βελτίωση της ζωής των οδηγών και των επιβατών. Και η αλήθεια είναι ότι οφείλονται στην εξέλιξη των ηλεκτρονικών.



Μία άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα της Deloitte, αποκάλυψε ότι σήμερα το 40% του κόστους ενός αυτοκινήτου οφείλεται στη χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων με τα οποία εφοδιάζεται.

Για παράδειγμα, όχι και στο τόσο μακρινό παρελθόν, την εποχή που το ABS και το ESP ήταν μέρος του εξοπλισμού ενός μοντέλου, μόλις το 18% του κόστους ενός αυτοκινήτου αφορούσε τα ηλεκτρονικά. Και αν γυρίσουμε ακόμα πιο πίσω, τη δεκαετία του ’70 μόλις το 5%!  Κάτι που σήμερα έχει αλλάξει δραματικά. Μάλιστα, μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο κόστος θα φτάσει στο 50%, λόγω της υβριδικής και ηλεκτρικής τεχνολογίας, αλλά και της αυτόνομης οδήγησης.
Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ένας από τους βασικούς λόγους της αύξησης του συγκεκριμένου κόστους αποτελεί η παρουσία πλέον αρκετών προμηθευτών που μεσολαβούν για τη σχεδίαση και την κατασκευή των ηλεκτρονικών συστημάτων, οι οποίοι είναι διαφορετικοί σε αρκετές περιπτώσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...