Masten Gregory (1932-1985)

  • -
  • -

Δεν ήταν ο συνηθισμένος τύπος αγωνιζόμενου, αλλά και πάλι ποτέ δεν ήταν ο τύπος του θρύλου που θα περίμενες να πεθάνεις το κρεβάτι του.

Ένας ντροπαλός διοπτροφόρος, αμερικάνος με καταγωγή από το Μισούρι το 1950, σίγουρα δεν ήταν το ιδανικό πρόσωπο που θα περίμενες να συναντήσεις στις πίστες. Είχε μια βαθιά φωνή που γινόταν ακόμα χειρότερη από τα… βλάχικα αμερικάνικα που μίλαγε. Και όμως αυτός ο φαινομενικά απαίδευτος άνθρωπος είχε βαθιά αγάπη για το μπαλέτο και την όπερα, ήταν συλλέκτης με τεράστια συλλογή από αντίκες, ήταν εκπληκτικός στα σκάφη με μονό πανί, άφταστος μάγειρας, μανιώδεις με το σκάκι και αγαπούσε τα βιβλία. Ερωτεύτηκε την Ιταλία στην οποία έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του, όπου και πέθανε.

Γνωρίζετε τον Masten Gregory; Σίγουρα όχι και όμως ήταν ο πρώτος πραγματικός αμερικάνος οδηγός που έφτασε στην Ευρώπη και ο πρώτος «U.S. citizen» που ανέβηκε στο βάθρο των νικητών, τερματίζοντας τρίτος στον αγώνα του Monaco του 1957(!) ενώ το 1965 με τον Jochen Rindt  μοιράζεται το κάθισμα κατακτώντας την τελευταία νίκη της Ferrari στον αγώνα του Le Mans. Μάλιστα την ίδια χρονιά στον αγώνα της Ινδιανάπολις ανέβηκε από την 31η θέση στην έκτη μέσα σε τριάντα λεπτά! Ήταν το ίνδαλμα του Jim Clark!

Γεννήθηκε στο Kansas City το 1932 από Σκοτσέζο πατέρα και Ιρλανδή μητέρα, αλλά έχασε τον πατέρα του σε ηλικία τριών ετών και είχε ενδιαφέροντα παιδικά χρόνια κυνηγημένος από την τοπική αστυνομία, στήνοντας… αυτοσχέδιους αγώνες!

Εγκατέλειψε το σχολείο, παντρεύτηκε τη αγαπημένη του συμμαθήτρια και στο τιμόνι μιας Allard κέρδισε τον τρίτο του αγώνα στις οβάλ πίστες των Η.Π.Α. Ποτέ δεν φοβήθηκε το αυτοκίνητο, ο τερματισμός δεν ήταν ο στόχος και η… λογική δεν ήταν ένα από τα δυνατά του σημεία. Ο Stirling Moss του είχε απαγορεύσει να του μιλάει, γιατί σίγουρα θα σκοτώνονταν και δεν ήθελε να τον γνωρίσει καλά, οι κατασκευαστές τον είχαν για καταστροφέα αυτοκινήτων και δεν τον εμπιστεύονταν, όμως τελικά επέζησε πολύ περισσότερο με τον τελευταίο του αγώνα το 1972.

Έζησε μέχρι το 1985 οπότε και πέθανε σε ηλικία 53 ετών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...