WRC - FORD: Ράλλυ Σαρδηνίας 2011

Δυναμική παρουσία της Ford με μία 2η θέση για τον Hirvonen

  • -
  • -

Οι οδηγοί της Ford Abu Dhabi World Rally Team, Mikko Hirvonen - Jarmo Lehtinen τερμάτισαν δεύτεροι στο Ράλι Σαρδηνίας παραμένοντας ψηλά στην κατάταξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Το Fiesta RS World Rally Car ήρθε δεύτερο με διαφορά μόλις 11,2 sec, παρά το ότι έχασε πάνω από 50 sec την Παρασκευή όταν ο Hirvonen χτύπησε σε ανάχωμα και κατέστρεψε ένα ελαστικό. Οι συνάδερφοί του, Jari-Matti Latvala - Miikka Anttila τερμάτισαν στη 18η θέση με ένα ακόμα Fiesta RS WRC. Οι Φιλανδοί τέθηκαν εκτός συναγωνισμού στην πρώτη ειδική της Παρασκευής όταν βγήκαν από το δρόμο λόγω εσφαλμένων σημειώσεων του συνοδηγού και εγκατέλειψαν. Ωστόσο, το Σάββατο επέστρεψαν σύμφωνα με τους κανονισμούς SupeRally και τρέχοντας με ιλιγγιώδεις ρυθμούς κατάφεραν να ανέβουν αρκετά ψηλά στην κατάταξη από την 54η θέση, κερδίζοντας πέντε από τις έξι ειδικές.

Οι Hirvonen και Latvala πήραν τη μέγιστη βαθμολογία στην υπερειδική της Κυριακής που ήταν η τελευταία του ράλι και μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση. Ο Hirvonen ήταν ταχύτερος από τον Latvala και έλαβαν αντίστοιχα τρεις και δύο βαθμούς. Τα δύο ζευγάρια της Ford Abu Dhabi κέρδισαν σε 11 από τις 18 ειδικές του ράλι, με τον Latvala να σημειώνει επτά νίκες και τον Hirvonen τέσσερις. Ο Hirvonen παραμένει δεύτερος στην κατάταξη των οδηγών, μόλις επτά βαθμούς από τη κορυφή μετά την ολοκλήρωση του πέμπτου από τους 13 γύρους. Ο Latvala είναι τέταρτος στην κατάταξη και η Ford Abu Dhabi δεύτερη στον πίνακα των κατασκευαστών.

 

Ο αγώνας

Οι διάσπαρτες με πέτρες χωμάτινες ειδικές του ηλιόλουστου νησιού της Μεσογείου προκάλεσαν πολλές φθορές στα αυτοκίνητα. Πάνω από τους μισούς από τους 63 συμμετέχοντες εγκατέλειψαν στο πρώτο σκέλος, το οποίο εκτυλίχθηκε κοντά στην πόλη Oristano. Οι εγκαταλείψεις μειώθηκαν τις επόμενες ημέρες, με τα πληρώματα να αγωνίζονται κοντά στη βάση του ράλι στην πόλη Olbia, βορειοανατολικά του νησιού. Οι οδηγοί έτρεξαν σε 18 ειδικές διανύοντας 339,70 km.

Ο Hirvonen κυνηγούσε την πρώτη θέση την Παρασκευή μέχρι που χτύπησε σε ανάχωμα με αποτέλεσμα να σκάσει το πίσω δεξί ελαστικό. Ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος στην τρίτη θέση και μείωσε τη διαφορά του από την κορυφή το Σάββατο, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση. Ωστόσο, επειδή ήταν ανέφικτο να καλύψει τη διαφορά στις τελευταίες τέσσερις ειδικές της Κυριακής (65,58 km.), ο 30-χρονος Φιλανδός επικεντρώθηκε στην υπεράσπιση της δεύτερης θέσης από δύο ανταγωνιστές του, στοχεύοντας παράλληλα στους έξτρα βαθμούς της υπερειδικής. Επίσης βοηθήθηκε από τους διοργανωτές οι οποίοι του αναγνώρισαν 4,5 sec διορθώνοντας ένα λανθασμένο χρόνο από τη δεύτερη ειδική του Σαββάτου.

Ο Latvala τέθηκε εκτός συναγωνισμού μετά το ατύχημα που είχε στην πρώτη ειδική όταν ο Anttila διάβασε λάθος ένα pace note. Ωστόσο, ο 26χρονος Φιλανδός έδειξε την κλάση του, αφού στη συνέχεια αναδείχτηκε ο ταχύτερος οδηγός του αγώνα τόσο στο δεύτερο όσο και στο τρίτο σκέλος.

Οι KhalidAlQassimi - Michael Orr τερμάτισαν στη 12η θέση με το άλλο Fiesta RS WRC της ομάδας, κερδίζοντας βαθμούς για το πρωτάθλημα των κατασκευαστών.

 

 

Νέα από τις άλλες ομάδες της Ford

Τα πληρώματα της M-Sport Stobart Ford, Mads Østberg - Jonas Andersson τερμάτισαν στην 5η θέση και οι team-mates τους, Matthew Wilson - Scott Martin στην 9η. Οι Evgeny Novikov - Stéphane Prévot ανέκαμψαν από ένα τουμπάρισμα στην πρώτη μέρα και τερμάτισαν 13οι, δύο θέσεις μπροστά από το Fiesta RS WRC των P-G Andersson - Emil Axelsson. Το δίδυμο της Munchi's Ford, Federico Villagra - Jorge Perez Companc τερμάτισαν με ένα ακόμα Fiesta RS WRC στη 17η θέση. Οι οδηγοί της FERM Power Tools, Dennis Kuipers - Frederic Miclotte εγκατέλειψαν από τη 15η θέση μετά τη δεύτερη ειδική της Κυριακής λόγω προβλήματος του κιβωτίου.

Οι Ott Tanak και Kuldar Sikk κέρδισαν στο SWRC με Ford Fiesta S2000 και είναι πρώτοι με διαφορά δύο βαθμών μετά από τρεις γύρους. Οι Egon Kaur & Erik Lepikson πήραν τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη τους στα πλαίσια της WRC Academy της FIA, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους οδηγούς που διεξάγεται με την υποστήριξη της Ford, όπου όλοι συμμετέχουν με ίδια Fiesta R2. Ο Kaur είναι πρώτος στην κατάταξη με διαφορά 32 βαθμών.

 

Επόμενος γύρος

Η Ford Abu Dhabi ταξιδεύει στη Ν. Αμερική στο τέλος του μήνα για τον έκτο γύρο του πρωταθλήματος. Το Ράλι Αργεντινής (26 - 29 Μάιου) επιστρέφει στο πρωτάθλημα μετά από απουσία ενός έτους και ο επί το πλείστον χωμάτινος αγώνας έχει τη βάση του στην πόλη Villa Carlos Paz, κοντά στην Cordoba.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...