WRC - FORD: Ράλλυ Ιορδανίας 2011

Ο Latvala έχασε στο νήμα, με τη μικρότερη διαφορά στην ιστορία του θεσμού

  • -
  • -

Οι Jari-Matti Latvala - Miikka Anttila της Ford Abu Dhabi World Rally Team έχασαν στο νήμα στην Ιορδανία, με διαφορά μόλις 0,2 δευτ. – τη μικρότερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην ιστορία του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Πριν ξεκινήσει η τελευταία ειδική, το πλήρωμα της Ford είχε προβάδισμα 0,5 δευτ. με το Ford Fiesta RS WRC, αλλά τελικά τερμάτισαν δεύτεροι σε απόσταση αναπνοής από τον πρώτο. Οι Mikko Hirvonen - Jarmo Lehtinen τερμάτισαν τέταρτοι με το δικό τους Fiesta RS WRC, παίρνοντας τους πρόσθετους βαθμούς λόγω του δεύτερου καλύτερου χρόνου στην σούπερ ειδική – μόλις  0,046 δευτ. πίσω από το νικητή. Οι βαθμοί που αποκόμησαν τα δύο Fiesta RS WRC ενίσχυσαν τη Ford Abu Dhabi στην κορυφή της κατάταξης των κατασκευαστών (130 βαθμοί). Ο Hirvonen είναι δεύτερος στον πίνακα των οδηγών, απέχοντας μόλις δύο βαθμούς από την κορυφή, ενώ ο Latvala είναι τέταρτος, με διαφορά οκτώ βαθμών από τον πρώτο.

 

Ο αγώνας

Οι αγωνιζόμενοι έτρεξαν σε 14 ειδικές διαδρομές (259,56 km) οι περισσότερες από τις οποίες κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Οι θερμοκρασίες έφτασαν στους 30ºC ενώ η ζέστη σε συνδυασμό με τα δύσβατα μονοπάτια της ερήμου αποτέλεσαν μία ισχυρή πρόκληση για οδηγούς, αυτοκίνητα και ελαστικά. Ωστόσο, τα ελαστικά της Michelin με τη νέα δομή αντεπεξήλθαν στις δύσκολες συνθήκες ενώ οι Latvala και Hirvonen έβγαλαν τον αγώνα χωρίς κλατάρισμα.

Ο Latvala ολοκλήρωσε τις ειδικές της Παρασκευής στην τρίτη θέση, έχοντας θυσιάσει 20 δευτ. και τη δεύτερη θέση καθυστερώντας σκόπιμα στην τελευταία ειδική και προσβλέποντας σε καλύτερες οδικές συνθήκες την επόμενη ημέρα. Το ρίσκο τελικά απέδωσε καθώς τα δύο πρώτα αυτοκίνητα ‘σκούπισαν’ τις πέτρες και ο Latvala οδήγησε σε πιο καθαρούς δρόμους. Ροκάνισε τη διαφορά των 33,1 δευτ. σημειώνοντας τρεις ταχύτερους χρόνους και πέρασε μπροστά στην προτελευταία ειδική πριν ξεκινήσει το δράμα της τελευταίας ειδικής, όπου έμεινε στη 2η θέση γενικής με διαφορά μόλις 2 δέκατα του δευτερολέπτου.

Ο Hirvonen έχασε πάνω από δύο λεπτά την Παρασκευή καθώς ξεκίνησε πρώτος στις ολισθηρές χωμάτινες διαδρομές και οδήγησε χωρίς υποβοήθηση στο σύστημα διεύθυνσης στην τελευταία ειδική. Ο 30-χρονος Φιλανδός ολοκλήρωσε την ημέρα στην πέμπτη θέση αλλά το Σάββατο ανέβηκε στην τέταρτη σημειώνοντας  ταχύτερους χρόνους σε δύο ειδικές. Στην τελευταία ειδική πήρε έξτρα βαθμούς με το δεύτερο ταχύτερο γύρο.

Οι Khalid Al Qassimi - Michael Orr, τέλος, τερμάτισαν στην 8η θέση με το τρίτο Fiesta RS WRC. Ο οδηγός από το Abu Dhabi οδήγησε άνετα σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές της πατρίδας του

 

Νέα από τις άλλες ομάδες της Ford

Οι Matthew Wilson & Scott Martin της M-Sport Stobart Ford τερμάτισαν στην 5η θέση με Fiesta RS WRC, ενώ οι συνάδερφοί τους Mads Østberg & Jonas Andersson αντίστοιχα στη 13η και οι Henning Solberg & Ilka Minor στη 14η. Και τα δύο ζευγάρια τερμάτισαν σύμφωνα με τους κανονισμούς του SupeRally έχοντας εγκαταλείψει την πρώτη μέρα. Οι Federico Villagra & Jose Perez Companc της Munchi ήταν έβδομοι ενώ οι Dennis Kuipers & Bjorn Degandt ήταν ένατοι με την FERM Power tools team. Στην κατηγορία SWRC, νικητές αναδείχθηκαν οι Πορτογάλοι Bernardo Sousa & Antonio Costa με Ford Fiesta S2000 οι οποίοι τερμάτισαν στη 10η θέση γενικής κατάταξης.

 

Επόμενος γύρος

Ο πέμπτος γύρος του πρωταθλήματος φέρνει τους αγωνιζόμενους στη Σαρδηνία για το Rally d'Italia Sardegna, που έχει τη βάση του στην πόλη Olbia και διεξάγεται 5 - 8 Μαΐου. Μετά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στη μεταφορά εξοπλισμού στο Ράλι Ιορδανίας, αποφασίστηκε το ταξίδι στη Σαρδηνία να γίνει μέσω άλλης οδού. Τα οχήματα μεταφορών αναχώρησαν νωρίς το πρωί της Κυριακής για Χάιφα διασχίζοντας τα σύνορα στον Ιορδάνη ποταμό με κατεύθυνση την Ασντόντ. Από εκεί η συνέχιση του ταξιδιού γίνεται με πλοίο που θα φτάσει στο Σαλέρνο (Ν. Ιταλία) μετά από τρεις ημέρες. Ένα άλλο πλοίο θα μεταφέρει τον εξοπλισμό στο Κάλιαρι (Ν. Σαρδηνία), όπου θα παραμείνει για μία εβδομάδα μέχρι την άφιξη στον τελικό προορισμό, την Olbia, οδικώς αυτή τη φορά. Τα αυτοκίνητα θα επιστρέψουν στη βάση της M-Sport στο Dovenby Hall αεροπορικώς όπου θα γίνει η σχετική προετοιμασία πριν αναχωρήσουν για Σαρδηνία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...