Η Formula 1 πατάει γκάζι στο green

Στόχος η μείωση κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων

  • -
  • -

Ο Σύνδεσμος των ομάδων της Formula 1 (FOTA) θέλει να μειώσει τις συνολικές του εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 15% μέσα σε τρία χρόνια και να διπλασιάσει την αποδοτικότητα των αγωνιστικών κινητήρων μέχρι το 2015.

Ο FOTA βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), σχετικά με τους νέους τεχνικούς κανονισμούς για το 2013 που θα φέρουν μικρότερους κινητήρες. Στο πρωτάθλημα F1 του 2010 χρησιμοποιούνται ατμοσφαιρικοί V8 κινητήρες 2,4 λίτρων, αναμένεται όμως να αντικατασταθούν από υπερτροφοδοτούμενους τετρακύλινδρους ή V6 1,5 λίτρων. Ακόμη, μέχρι το 2015 είναι πολύ πιθανόν να επιβληθούν νέα όρια στη χρήση καυσίμων, από τα 160 kg σε 80 kg ανά αγώνα. Στόχος, αφενός  να μειωθεί το κόστος, αφετέρου να έρθει το άθλημα πιο κοντά στους κατασκευαστές και τους χορηγούς.

Πρόσφατη μελέτη πάντως έδειξε ότι τα μονοθέσια F1 ευθύνονται μόλις για το 1% των συνολικών εκπομπών CO2 του FOTA. Το 50% των ρύπων προέρχονται από τα υλικά που χρησιμοποιούν οι ομάδες, ενώ άλλες σημαντικές πηγές κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών CO2 περιλαμβάνουν τη μεταφορά των μονοθεσίων και του εξοπλισμού στους αγώνες και η λειτουργία των αεροσηράγγων που χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό των αγωνιστικών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...