Νέο Suzuki Swift 2024 - Πότε έρχεται Ελλάδα το υβριδικό supermini

Η Suzuki αποκαλύπτει και επίσημα την ανανεωμένη εκδοχή του Swift, του επιτυχημένου supermini με τα value for money χαρακτηριστικά και την υψηλή αποδοτικότητα.

  • -
  • -

Πριν λίγο καιρό, η Suzuki παρουσίασε το νέο Swift στην έκθεση αυτοκινήτου της Ιαπωνίας, όμως το αυτοκίνητο που έδειξε στο κοινό ήταν ένα concept car. Περιμέναμε ότι το μοντέλο παραγωγής δεν θα είχε σημαντικές διαφορές και σήμερα, που πραγματοποιήθηκε η αποκάλυψή του, η «υποψία» αυτή επιβεβαιώθηκε αφού το νέο Swift είναι σχεδόν το ίδιο με το concept car που παρουσιάστηκε στο Τόκιο. Σύμφωνα με την ιαπωνική μάρκα, η ανανεωμένη γενιά του δημιουργήθηκε δίνοντας βαρύτητα στην ξεχωριστή αισθητική, την αναβάθμιση της τεχνολογίας, αλλά και την ακόμη καλύτερη αποδοτικότητα με χαμηλή κατανάλωση από τους υβριδικούς κινητήρες.

Βελτιωμένο σε όλους τους τομείς

Σύμφωνα με τη Suzuki, το νέο Swift έχει αναβαθμίσεις σχεδόν σε κάθε κομμάτι του. Το εξωτερικό τμήμα ανασχεδιάστηκε και προσφέρεται σε ένα σύνολο 13 συνδυασμών με 9 χρώματα, συμπεριλαμβανομένων των νέων “Frontier Blue Pearl Metallic” και “Cool Yellow Metallic”. Επίσης, βελτιώθηκε και η αεροδυναμική με τη νέα μάσκα και τα διαφορετικά σχέδια για τους τροχούς, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αντίσταση από τον αέρα κατά 4,6% συγκριτικά με την απερχόμενη γενιά. Στο εσωτερικό η ανανέωση είναι ολική, καθώς η κεντρική κονσόλα ανασχεδιάστηκε πλήρως και τοποθετήθηκε μια νέα, μεγαλύτερη οθόνη αφής των 9 ιντσών με περισσότερες λειτουργίες και πιο σύγχρονη εικόνα, ενώ υποστηρίζει Apple CarPlay και Android Auto. Νέος είναι και ο πίνακας οργάνων, ο οποίος διατηρεί την αναλογική φύση του, ωστόσο συμπεριλαμβάνει μια οθόνη πολλαπλών ενδείξεων ανάμεσα στα κλασικά όργανα.

Σε ό,τι αφορά τους κινητήρες, η Suzuki έκανε περιορισμένες δηλώσεις, λέγοντας απλά ότι θα προσφέρεται με μια αναβαθμισμένη εκδοχή του συνόλου K12E, δηλαδή του ατμοσφαιρικού τετρακύλινδρου 1.200άρη με την ήπια υβριδική τεχνολογία, στα 12V στη συγκεκριμένη περίπτωση. Θα συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο πέντε σχέσεων ή με ένα αυτόματο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT), όμως συγκριτικά με το παρελθόν, το mild hybrid σύστημα SHVS έχει ανασχεδιαστεί δίνοντας περισσότερη έμφαση στις χαμηλές και τις μεσαίες στροφές. Χάρη σε αυτό, ο οδηγός έχει ένα πιο ελαστικό σύνολο στη διάθεσή του που επιταχύνει πρόθυμα από χαμηλά, ενώ περιορίζεται και η κατανάλωση καθώς ειδικά εντός πόλης, οι περισσότερες μετακινήσεις γίνονται με το μοτέρ σε αυτό το φάσμα. Τέλος, η τετρακίνητη έκδοση AllGrip Auto θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της γκάμας για όποιον ζητά περισσότερη πρόσφυση, ενώ στο μέλλον δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και μια Strong Hybrid έκδοση, όπως έχει συμβεί στα SUV της Suzuki, τα Vitara και S-Cross.

Υποστηρικτικό προς τον οδηγό

Το νέο Suzuki Swift θα έχει ένα ακόμη πιο εκτεταμένο «μενού» συστημάτων υποστήριξης προς τον οδηγό. Το Driver Monitoring System (DMS) είναι μια κάμερα ενσωματωμένη κοντά στον πίνακα οργάνων, που εστιάζει στα μάτια και το πρόσωπο του οδηγού και ανιχνεύει αν ο τελευταίος χαζεύει, είναι κουρασμένος ή νευρικός. Το σύστημα αναλαμβάνει να τον προειδοποιήσει για τον κίνδυνο με ειδικές ενδείξεις στην οθόνη. Παράλληλα, διατίθεται το σύστημα αποφυγής παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας, Adaptive Cruise Control, αναγνώριση οδικών σημάτων, ανίχνευση οχήματος στη νεκρή γωνία του καθρέπτη και προειδοποίηση κάθετης κυκλοφορίας κατά την έξοδο προς τον δρόμο με όπισθεν.

Δείτε ακόμη: Οι αντάρτες της αυτοκινητοβιομηχανίας - Ποιος ανήκει πού

Τέλος, η εφαρμογή για smartphone με το όνομα Suzuki Connect δίνει ακόμη μια πύλη πρόσβασης προς το αυτοκίνητο, καθώς οι χρήστες θα μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για το όχημα, να βλέπουν που το έχουν παρκάρει, το ιστορικό διαδρομών, έναν ενδεχόμενο κίνδυνο κλοπής, πληροφορίες για την περιοδική συντήρηση του οχήματος, αλλά και πολλές άλλες λειτουργίες όπως το κλείδωμα/ξεκλείδωμα των θυρών ακόμη και από απόσταση ή την οριοθέτηση περιοχής, με το όχημα να ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη αν βγει από τα «σύνορα» που εκείνος έχει ορίσει.

Πότε έρχεται Ελλάδα το νέο Suzuki Swift;

Στην Ιαπωνία, οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν άμεσα (από τις 13 Δεκεμβρίου του 2023) για τα μοντέλα με αυτόματο κιβώτιο CVT ενώ λίγες εβδομάδες μετά (από 17 Ιανουαρίου του 2024) θα ακολουθήσουν και τα μοντέλα με χειροκίνητο πεντάρι κιβώτιο. Στην Ελλάδα, η επίσημη εισαγωγική εταιρεία ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία και το λανσάρισμα του μοντέλου θα γίνει στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2024.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...