Νέα Mercedes CLE: Είναι το ομορφότερο coupe που φτιάχτηκε ποτέ;

Το νέο δίθυρο coupe της Mercedes καλείται να αναπληρώσει το κενό της C-Class Coupe, αλλά και της E-Class Coupe, έχοντας για όπλα της τις συγκλονιστικές αναλογίες και την άφθονη τεχνολογία.

  • -
  • -

Πλέον, τα SUV είναι τα μοντέλα τα οποία γεμίζουν τα ταμεία των εταιρειών, καθώς διαπρέπουν σε πωλήσεις και έχουν απίστευτη ζήτηση. Από την άλλη, τα στυλάτα coupe έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται από τους καταλόγους των εταιρειών. Όχι και από της Mercedes-Benz όμως, μια μάρκα που επενδύει όχι μόνο σε ποιότητα και τεχνολογία, αλλά και στο αδιαπραγμάτευτο image. Η νέα CLE, διαθέσιμη ως coupe αλλά και ως cabriolet, καθηλώνει με την εμφάνισή της χωρίς να προκαλεί, αποτελώντας μια εκλεπτυσμένη επιλογή για εκείνους που θέλουν να ξεχωρίζουν χωρίς την «υπερβολική» εσάνς ενός μεγάλου SUV.

2 σε 1!

Η Mercedes-Benz CLE Coupe ήρθε για να καλύψει το κενό που άφησαν οι C-Class Coupe και E-Class Coupe. Η γερμανική φίρμα έκρινε ότι δεν χρειάζεται δύο coupe στην γκάμα της και αποφάσισε να συμπτύξει το κοινό των δίθυρων προτάσεών της στη νέα CLE. Οι διαστάσεις της μετρούν 4,85 μέτρα μήκους, 1,86 μέτρα πλάτους και 1,43 μέτρα ύψους, φτιάχνοντας ένα μεγάλο αμάξωμα με εντυπωσιακό ίχνος στην άσφαλτο. Από τις φωτογραφίες και μόνο, η CLE ξεχωρίζει με τον τρόπο που στέκεται στον δρόμο, αποδεικνύοντας ότι το πρεστίζ δεν απαιτεί απαραίτητα μεγάλη απόσταση από το έδαφος και «άγρια» χαρακτηριστικά.

Η σχεδίαση είναι γνώριμη, καθώς δανείζεται πολλά χαρακτηριστικά από τη νέα C-Class, αλλά και από την E-Class. Στο εμπρός τμήμα έχουμε ένα δυναμικό προφίλ, με τη γνωστή μεγάλη μάσκα Mercedes, μεγάλες εισαγωγές αέρα στον προφυλακτήρα και ένα καπό γεμάτο επιβλητικές νευρώσεις. Το σχήμα του αμαξώματος από τις εμπρός κολόνες, μέχρι και πίσω, είναι αναμφίβολα εντυπωσιακό. Υιοθετούνται οι κλασικές αναλογίες ενός μεγάλου, δίθυρου coupe που είναι αδύνατο να μη κριθούν ως θελκτικές. Στο πίσω μέρος τα LED τεχνολογίας φωτιστικά σώματα, αλλά και οι καμπύλες που δημιουργούνται πάνω από τους θόλους των τροχών, συνθέτουν ένα πανέμορφο αποτέλεσμα.

Κράμα πολυτέλειας και τεχνολογίας

Στο εσωτερικό, η Mercedes-Benz CLE βάζει τα δυνατά της για να εντυπωσιάσει με την πρώτη ματιά. Η καμπίνα έχει τη γνωστή διαμόρφωση των σύγχρονων «μεγάλων» Mercedes, με έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών και μια κεντρική οθόνη αφής των 11,9 ιντσών να ενσωματώνει το εξαιρετικό σύστημα πολυμέσων MBUX. Η κεντρική κονσόλα έχει μια διακριτική κλίση 6 μοιρών προς τον οδηγό για βέλτιστη εργονομία και οι επιλογές που δίνονται στον αγοραστή σχετικά με τις επενδύσεις και τα διακοσμητικά, είναι πρακτικά ανεξάντλητες.

Φυσικά ενσωματώνεται ατμοσφαιρικός φωτισμός 64 χρωματισμών, ενώ δίνεται επιλογή αναβάθμισης στο ακόμη πιο εντυπωσιακό Ambient Lighting Plus. Στον προαιρετικό εξοπλισμό υπάρχει και το κορυφαίο ηχοσύστημα Burmester 3D surround με ισχύ 710 Watts και 17 ηχεία στο σύνολο, με τα δύο εξ αυτών να βρίσκονται στα προσκέφαλα των καθισμάτων οδηγού και συνοδηγού για κορυφαία εμπειρία ακρόασης! Στο κομμάτι των χώρων, έχουμε σημαντική βελτίωση συγκριτικά με την προηγούμενη C-Class Coupe, ενώ ο χώρος αποσκευών μετρά 420 λίτρα χωρητικότητα.

Υβριδικά, εξακύλινδρα και PHEV!

Στη νέα Mercedes-Benz CLE, οι κινητήρες ενσωματώνουν mild hybrid τεχνολογία, ενώ αναμένονται και Plug-In Hybrid παραλλαγές. Για την ώρα, υπάρχουν 5 διαφορετικές επιλογές, βενζίνης και diesel, όλες με mild hybrid υποβοήθηση 48V. Στη βάση της γκάμας συναντάμε την CLE 220 d με πετρελαιοκινητήρα 2.0 λίτρων (ΟΜ 654 M), απόδοση 200 ίππων και 440 Nm ροπή. Οι επιδόσεις είναι αξιόλογες, με 0-100 km/h σε 7,5 sec και τελική ταχύτητα 238 km/h και η απόκριση στο γκάζι εντυπωσιάζει, χάρη στην τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας. Η αντίστοιχη βενζινοκίνητη πρόταση είναι η CLE 200 με επίσης 2λιτρο κινητήρα.

Εδώ η ισχύς είναι 204 ίπποι με 320 Nm, το 0-100 km/h έρχεται σε 7,4 sec και η τελική βρίσκεται στα 240 km/h. Εκτός από πίσω κίνηση, το ίδιο σύνολο βενζίνης των 204 ίππων διατίθεται και με τετρακίνητη 4MATIC. Οι επιδόσεις είναι παρόμοιες (0-100 km/h σε 7,5 sec, τελική 236 km/h) αλλά η πρόσφυση, σημαντικά βελτιωμένη. Εκείνοι που ζητούν πιο σπορ χαρακτηριστικά, μπορούν να στραφούν στην CLE 300 4MATIC. Αποκλειστικά τετρακίνητη, με τον ίδιο κινητήρα βενζίνης 2.0 λίτρων, αλλά με 258 ίππους και 400 Nm ροπή.

Δείτε ακόμη: Νέα Mercedes-Benz E-Class Estate - Μήπως είναι ομορφότερη από το sedan;

Οι επιδόσεις είναι σαφώς βελτιωμένες με 0-100 km/h σε 6,2 sec και τελική στα 250 km/h. Τέλος, όσοι ζητούν την κορυφαία πρόταση της γκάμας, μπορούν να στραφούν στην CLE 450 4MATIC. Εδώ έχουμε έναν εξακύλινδρο σε σειρά βενζινοκινητήρα των 3.0 λίτρων με 381 ίππους και 500 Nm ροπή. Η mild hybrid υποβοήθηση συνεχίζει να υφίσταται, ενώ οι επιδόσεις κλέβουν την παράσταση. Τα 0-100 km/h ολοκληρώνονται σε 4,4 sec και η τελική, περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h.

Διατίθεται μόνο με τετρακίνηση 4MATIC. Σε όλες τις εκδόσεις, χωρίς καμία εξαίρεση, συναντάμε το αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων της Mercedes-Benz, το 9G-Tronic. Έχει δεχτεί βελτιώσεις για να συνδυαστεί τέλεια με τα mild hybrid κινητήρα σύνολα, ανεβάζοντας την αποδοτικότητα του συνόλου. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν η νέα Mercedes-Benz CLE θα παρουσιαστεί σε AMG εκδόσεις, όμως το θεωρούμε σχεδόν σίγουρο. Θα ήταν πραγματικά κρίμα ένα τέτοιο σχήμα να μη συνδυαστεί με εκρηκτικές επιδόσεις και ακόμη περισσότερο χαρακτήρα!  

Άνεση και απόλαυση, μαζί

Η Mercedes-Benz επένδυσε πολύ στο κομμάτι της ανάρτησης, του συστήματος διεύθυνσης και του πλαισίου της νέας CLE. Προσφέρονται τρεις επιλογές, ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγοραστή, συνδυάζοντας την άνεση στις μετακινήσεις και την απολαυστική οδική συμπεριφορά, όταν ζητηθεί. Η ανάρτηση έχει διάταξη τεσσάρων συνδέσμων μπροστά και πολλαπλών (πέντε) συνδέσμων πίσω. Συγκριτικά με τη sedan C-Class, η απόσταση από το έδαφος έχει μειωθεί κατά 15 χιλιοστά.

Η βασική επιλογή στην ανάρτηση ισορροπεί ανάμεσα στον σωστό έλεγχο του αμαξώματος και την ποιότητα κύλισης. Η απόσβεση προσαρμόζεται στο ανάγλυφο του δρόμου, αυτόματα. Προαιρετικά διατίθεται ένα σύστημα σπορ ανάρτησης με σκληρότερη ρύθμιση, αλλά και σπορ σύστημα διεύθυνσης για καλύτερη αίσθηση στην οδήγηση. Η απόσβεση είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενη και αλλάζει, ανάλογα με την επιλογή του οδηγού.

Τέλος, το DYNAMIC BODY CONTROL είναι η τρίτη και κορυφαία επιλογή στον κατάλογο της CLE, με αμορτισέρ που προσαρμόζουν την απόσβεσή τους κάθε στιγμή, σε κάθε τροχό ξεχωριστά. Παράλληλα, προστίθεται λειτουργία τετραδιεύθυνσης, με τους πίσω τροχούς να γυρνούν σε αντίθετη φορά με τους εμπρός σε γωνία 2,5 μοιρών για καλύτερη ευελιξία εντός πόλης. Ο κύκλος στροφής περιορίζεται στα 11,2 μέτρα (από 11,7 μέτρα) στις τετρακίνητες εκδόσεις ή στα 10,7 μέτρα (από 11,2 μέτρα) στις πισωκίνητες.

Να σημειωθεί ότι από την ταχύτητα των 60 km/h και άνω, οι πίσω τροχοί στρίβουν στην ίδια κατεύθυνση με τους εμπρός για καλύτερη ευστάθεια. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται εικονική «επιμήκυνση» του μεταξονίου, προσφέροντας σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Mercedes CLE σε coupe και cabriolet

Η νέα πρόταση της Mercedes-Benz στην coupe κατηγορία αναμένεται να βγει στους δρόμους μέχρι το τέλος του έτους. Από το 2024 και μετά, διαθέσιμη θα είναι και η ανοικτή έκδοση Cabriolet του μοντέλου, για όσους προτιμούν την αίσθηση ελευθερίας που εγγυάται η αναδιπλούμενη οροφή. Το κορυφαίο στυλ της ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την υφασμάτινη κουκούλα, σε διάφορους χρωματισμούς.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...