Σύγκριση μικρών crossover: Suzuki Ignis ή Toyota Aygo X;

Μια κατηγορία χωρίς πολλούς εκπροσώπους, αλλά με αρκετούς υποψήφιους αγοραστές. Τα μικρά υπερυψωμένα μοντέλα πόλης αρχίζουν την επίθεσή τους!

  • -
  • -

Παλαιότερα, τα μοντέλα της κατηγορίας A ήταν εκείνα που αγόραζες όταν ήθελες ένα καινούργιο αυτοκίνητο με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Προτάσεις όπως το Toyota Aygo γνώριζαν μεγάλη επιτυχία και τα βλέπαμε συχνά στους δρόμους. Σήμερα όμως τα αυτοκίνητα ακριβαίνουν πολύ και η κατασκευή ακόμη και των μικρότερων μοντέλων, κοστίζει περισσότερο στις εταιρείες. Η τιμή τους μοιραία θα ανέβαινε και θα έφτανε κοντά σε αυτή των μεγαλύτερων supermini, οπότε, τα περισσότερα κόπηκαν.

Η Toyota ωστόσο αποφάσισε να παίξει διαφορετικό παιχνίδι και λανσάρει το Aygo ως ένα αστικό, trendy μικρό SUV. Με το όνομα Aygo X πλέον, μπαίνει σε διαφορετικά μονοπάτια και διατηρεί τον χαρακτήρα του Aygo, εμπλουτισμένο με κάποια SUV στοιχεία που δίνουν το απαραίτητο κύρος για να δικαιολογηθεί το επιπλέον κόστος. Με έναν κινητήρα, δύο διαθέσιμα κιβώτια ταχυτήτων και πολλά επίπεδα εξοπλισμού, φιλοδοξεί να κερδίσει όσους περισσότερους αγοραστές μπορεί, αν και οι τιμές του φλερτάρουν με αυτές του Yaris.

Από την άλλη η Suzuki έχει το Ignis στην γκάμα της εδώ και αρκετά χρόνια. Η ιαπωνική μάρκα είχε πιάσει από νωρίς τον παλμό και εκμεταλλευόμενη τη ζήτηση για τα SUV, αλλά και την παράδοσή της στα μοντέλα του είδους, έδωσε μια υπερυψωμένη ταυτότητα στο μικρότερο αυτοκίνητό της. Και εδώ έχουμε μόνο έναν κινητήρα, όπως και δύο διαθέσιμα κιβώτια ταχυτήτων, ωστόσο υπάρχει μια διαφοροποίηση: υπάρχει δυνατότητα επιλογής τετρακίνησης για πλήρη αξιοποίηση της μεγαλύτερης απόστασης από το έδαφος.

Στην περίπτωση του Toyota έχουμε έναν τρικύλινδρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα του 1.0 λίτρου με απόδοση 72 ίππων και 93 Nm ροπή. Προσφέρει επιτάχυνση 0-100 km/h σε 14,9 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα στα 158 km/h. Το Suzuki έχει να αντιπροτείνει έναν επίσης ατμοσφαιρικό, αλλά τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα των 1.2 λίτρων με 83 ίππους και 107 Nm ροπής. Εδώ, η επιτάχυνση 0-100 km/h διαρκεί 12,7 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 165 km/h. Αμφότερα πάντως, προσφέρουν ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση καυσίμου με 4,8 lt/ 100 km για το Toyota και 4,9 lt/ 100 km για το Suzuki.

Τεχνικά χαρακτηριστικά, επιδόσεις, κατανάλωση, εξοπλισμός και τιμές Toyota Aygo X

Οι παραπάνω τιμές αφορούν τις εκδόσεις με τα χειροκίνητα σασμάν των πέντε σχέσεων. Όποιος ζητά αυτόματο κιβώτιο, τα δύο A-SUV μπορούν να εφοδιαστούν με κιβώτιο CVT (συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης). Σε ο,τι αφορά τις τιμές τους, αυτές ξεκινούν από τις 14.770€ για το Toyota Aygo X και τις 15.080€ για το Suzuki Ignis. Η πιο προσιτή έκδοση με αυτόματο σασμάν κοστίζει 16.470€ για το Toyota και 18.080€ για το Suzuki, ενώ οι εκδόσεις Allgrip με τετρακίνηση για το Suzuki ξεκινούν από τις 16.680€.

Τεχνικά χαρακτηριστικά, επιδόσεις, κατανάλωση, εξοπλισμός και τιμές Suzuki Ignis

Αφού δείτε τις λεπτομέρειες, τις τιμές και τα στοιχεία για τα δύο μοντέλα στα link παραπάνω, αποφασίστε ποιο από τα δύο θα προτιμούσατε ή και ποιο θα αγοράζατε. Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί ένα poll που μπορείτε να ψηφίσετε για να μας πείτε τη δική σας γνώμη! Το φρέσκο Toyota Aygo X ή το ανανεωμένο Suzuki Ignis που διατίθεται ακόμη και σε τετρακίνητη έκδοση και αποτελεί μια μοναδική πρόταση για αυτή την κατηγορία τιμής;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...