Alfa Romeo Tonale: Το νέο ιταλικό crossover είναι εδώ [φωτό & video]

Το νέο crossover αποτελεί το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που εφοδιάζεται με το ψηφιακό πιστοποιητικό NFT (non-fungible token)

  • -
  • -

Η Alfa Romeo παρουσιάζει τη νέα Tonale, το δυναμικό C-SUV μοντέλο που ενσαρκώνει το αυθεντικό DNA της μάρκας και το οποίο έρχεται να αποτελέσει μια ξεχωριστή πρόταση, με δυναμικό στιλ, τον κλασικό οδηγικό χαρακτήρα της μάρκας και καινοτόμα στοιχεία συνδεσιμότητας και εξηλεκτρισμένης κίνησης. Με το όνομα να προέρχεται από το ομώνυμο πέρασμα στις Άλπεις, η Tonale σηματοδοτεί τη συνέχεια της Stelvio, του πρώτου SUV της Alfa Romeo, αποτελώντας την αφετηρία για τη μεταμόρφωση της μάρκας, σε μια νέα εποχή με στόχο την επανεφεύρεση του σπορ χαρακτήρα για τον 21ο αιώνα.

back

Η σχεδίαση του αυτοκινήτου παραγωγής παραμένει πιστή στο πρωτότυπο, στοιχείο που επιβεβαιώνει την εξαιρετική προσπάθεια των σχεδιαστών της μάρκας, μεταξύ των οποίων είναι και ο κ. Αλέξανδρος Λιώκης, lead exterior designer της Alfa Romeo Tonale. Τα νέα στιλιστικά στοιχεία έχουν άμεση σύνδεση με την ιστορία της μάρκας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους τροχούς με τις 5 στρογγυλές οπές (“telephone dial”), το ανάγλυφο κάλυμμα του πίνακα οργάνων (“Cannocchiale”), το τιμόνι με τις τρεις ακτίνες και το περίγραμμα των φωτιστικών σωμάτων. Οι συμπαγείς διαστάσεις (4,53μ. μήκος, 1,84μ. πλάτος και 1,6μ. ύψος), συνθέτουν τις αρμονικές αναλογίες μιας Alfa Romeo που συνδέει τη θρυλική κληρονομιά της μάρκας με το μέλλον της. Η χαρακτηριστική “GT Line”, η γραμμή που διατρέχει το προφίλ του αυτοκινήτου από το πίσω μέρος μέχρι και το μπροστά, θυμίζει τη μορφή της Giulia GT, ενώ οι κομψοί όγκοι φέρνουν στη σκέψη θρυλικά μοντέλα όπως η 8C Competizione. Στο εμπρός μέρος το “Trilobo” -η χαρακτηριστική τριγωνική μάσκα- και το “Scudetto”-η σύνθεση της μάσκας με τους εκατέρωθεν αυτής αεραγωγούς- κυριαρχούν, δίνοντας μια ξεχωριστή και άμεσα αναγνωρίσιμη παρουσία στο δρόμο.

front

Τα «3+3» φωτιστικά σώματα τεχνολογίας Full-LED Adaptive Matrix, είναι εμπνευσμένα από την SZ Zagato και το πρωτότυπο Proteo. Εξελιγμένα σε συνεργασία με την Marelli, το τρία τμήματα δημιουργούν μια χαρακτηριστική φωτεινή υπογραφή. Εκτός από ξεχωριστό στιλ, τα φωτιστικά σώματα διαθέτουν δύο προηγμένες τεχνολογίες. Η πρώτη είναι η “Adaptive Driving Beam”, η οποία αυτόματα προσαρμόζει τα φώτα σύμφωνα με την ταχύτητα και τις συνθήκες οδήγησης, ενώ η δεύτερη με την ονομασία “Glare-Free High Beam Segmented Technology”, αυτόματα αναγνωρίζει την κίνηση ώστε να μην «τυφλώνει» τα άλλα οχήματα, ενώ παράλληλα στις στροφές βελτιώνει το φωτισμό για μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια. Παράλληλα με την απόδοση, τα νέα φωτιστικά σώματα έχουν σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας από τα παραδοσιακά συστήματα, προσφέροντας αναβαθμισμένη λειτουργία και αισθητική. Τα πίσω φωτιστικά σώματα ακολουθούν την ίδια λογική, με μια συνεχή φωτεινή γραμμή που δημιουργεί μια ξεχωριστή φωτεινή υπογραφή. Στο δυναμισμό του πίσω μέρους συμβάλει και η εμπνευσμένη από την 8C Competizione σχεδίαση του παρμπρίζ.

interior

Αντίστοιχα, το εσωτερικό είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της μάρκας στους αγώνες, με την εστίαση να βρίσκεται στον οδηγό, ο οποίος έχει εύκολη πρόσβαση σε όλα τα χειριστήρια, ενώ οι επιβάτες απολαμβάνουν τον ιδανικό χώρο για όλες τις διαδρομές. Το χαρακτηριστικό σχήμα του καλύμματος του πίνακα οργάνων (“Cannocchiale”) που δίνει την αίσθηση δύο μεγάλων στρογγυλών αναλογικών οργάνων, το τριάκτινο σπορ τιμόνι, τα “paddles” από αλουμίνιο και οι στρογγυλοί αεραγωγοί αποτελούν τη μοντέρνα εξέλιξη άμεσα αναγνωρίσιμων στοιχείων της Alfa Romeo.

interior

Το νέο μοντέλο, δεν έρχεται απλά να προσθέσει ένα νέο όνομα στην γκάμα της ιταλικής εταιρίας, αλλά να φέρει και μία ολοκαίνουργια τεχνολογία στον χώρο της αυτοκίνησης που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί ποτέ. Σε παγκόσμια πρώτη, η Tonale, χρησιμοποιεί την τεχνολογία NFT (non-fungible token), η οποία αποτελεί μια πραγματική καινοτομία για την αυτοκινητοβιομηχανία. Η Alfa Romeo είναι ο πρώτος κατασκευαστής που συνδέει ένα αυτοκίνητο με το ψηφιακό πιστοποιητικό NFT. Η τεχνολογία βασίζεται στο πρότυπο “blockchain card” που παρέχει ένα απόλυτα εμπιστευτικό και χωρίς δυνατότητα αλλοίωσης ιστορικό των βασικών παραμέτρων στη ζωή ενός οχήματος. Με τη συγκατάθεση του χρήστη, το σύστημα NFT καταγράφει μια σειρά δεδομένων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση ότι το όχημα έχει συντηρηθεί σωστά, στοιχείο που επιδρά ιδιαίτερα θετικά στη μεταπωλητική αξία του οχήματος.

back

Τα νέα τεχνολογικά στοιχεία της Tonale όμως δεν τελειώνουν εκεί. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το ενσωματωμένο σύστημα φωνητικών εντολών/βοήθειας, Amazon Alexa, αλλά και το “Secure Delivery Service”, όπου το όχημα μπορεί να δηλωθεί ως το σημείο παράδοσης μιας αποστολής, με το αυτοκίνητο να ξεκλειδώνει για να αφήσει ο διανομέας το πακέτο και στη συνέχεια να το κλειδώνει και πάλι με απόλυτη ασφάλεια. Βεβαίως το σύστημα επιτρέπει την επίβλεψη του οχήματος από απόσταση μέσω του κινητού τηλεφώνου, αλλά και τη λειτουργία ή ρύθμιση λειτουργιών μέσω του κινητού, όπως το κλείδωμα/ξεκλείδωμα, η λειτουργία του συστήματος κλιματισμού, τα φώτα, κτλ.

front

Στο βασικό εξοπλισμό της Tonale περιλαμβάνεται το νέο σύστημα πολυμέσων, με προσαρμοζόμενο σύστημα Android, αναβαθμίσεις Over-the-Air (OTA) μέσω ασύρματων δικτύων, αλλά και υπηρεσίες που προσφέρονται ώστε το όχημα να είναι πάντα ενημερωμένο με τις τελευταίες εξελίξεις. Το σύστημα περιλαμβάνει τον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων με οθόνη 12,25 ιντσών και την κεντρική οθόνη αφής των 10,25 ιντσών με ειδική σχεδίαση ώστε να παρέχει όλες τις πληροφορίες στον οδηγό, χωρίς να αποσπά την προσοχή του από το δρόμο. Με συνολική διάσταση 22,5 ιντσών, οι δύο οθόνες TFT προσφέρουν την κορυφαία εμπειρία χρήσης στην κατηγορία.

Η τεχνολογία στην Tonale βρίσκεται επίσης στην υπηρεσία της ασφάλειας και την άνεσης, με τα νέα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης να προσφέρουν δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2. Τα συστήματα ADAS της Tonale περιλαμβάνουν εκτός των άλλων τα: Intelligent Adaptive Cruise Control, Lane Centering, Autonomous Emergency Braking, Drowsy Driver Detection και Blind Spot Detection.

side

Περνώντας στην καρδία του νέου C-SUV, εδώ έχουμε άλλη μία πρωτιά για την μάρκα. Πρόκειται για το πρώτο αυτοκίνητο της Alfa Romeo που περνά στην εποχή της εξηλεκτρισμένης κίνησης. H Tonale είναι διαθέσιμη με δύο επίπεδα υβριδισμού: Mild και Plug-in. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται ο νέος κινητήρας Hybrid VGT (Variable-Geometry Turbo) των 160 ίππων, μια αποκλειστική για την Alfa Romeo επιλογή. Το νέο μοτέρ με τον στροβυλοσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας συνδυάζεται με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη TCT 7 σχέσεων και έναν ηλεκτροκινητήρα “P2” 48V, με απόδοση 15 kW και 55 Nm ροπής. Ο συγκεκριμένος ηλεκτροκινητήρας επιτρέπει την κίνηση του αυτοκινήτου ακόμα και όταν ο θερμικός κινητήρας των 1,5 λίτρων είναι εκτός λειτουργίας. Με αυτό τον τρόπο, η Alfa Romeo προσφέρει με ένα σύστημα 48V αυξημένες δυνατότητες αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης, όπως για παράδειγμα στην εκκίνηση από ένα φανάρι ή στους ελιγμούς στάθμευσης. Με το μοντέλο διαθέσιμο θα είναι και ένα αντίστοιχο σύστημα με απόδοση 130 ίππων, το οποίο επίσης θα διαθέτει αυτόματο κιβώτιο TCT 7 σχέσεων, ηλεκτροκινητήρα “P2” 48V και δυνατότητες κίνησης αμιγώς ηλεκτρικά.

front

Στην κορυφή της γκάμας θα βρίσκεται η αποκλειστική για την Tοnale έκδοση Plug-in Hybrid Q4, με απόδοση 275 ίππων, επιτάχυνση 0-100 km/h σε μόλις 6,2 sec και αυτονομία για αμιγώς ηλεκτρική κίνησης έως 80 km σε αστικό περιβάλλον (περισσότερα από 60 km σε μικτές συνθήκες), τιμές που βρίσκονται στην κορυφή της κατηγορίας της. Το σύστημα αποτελείται από έναν Turbo βενζινοκινητήρα 1,3 λίτρων απόδοσης 180 ίππων που κινεί τους εμπρός τροχούς και έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα μέγιστης απόδοσης 90 kW που κινεί τους πίσω τροχούς.  Εφοδιάζεται με μπαταρία 15,5 kWh που μπορεί να παρέχει ισχύ έως και 100 kW και η οποία φορτίζει πλήρως σε λιγότερο από 2,5 ώρες σε φορτιστή ισχύος 7,4 kW. Η συγκεκριμένη έκδοση διαθέτει τη δυνατότητα μετάδοσης της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς, ανεξάρτητα από το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, εξασφαλίζοντας κορυφαία επίπεδα ασφάλειας και οδηγικής απόλαυσης.

Τη γκάμα κινητήρων συμπληρώνει ο νέος diesel κινητήρας των 1,6 λίτρων, με απόδοση 130 ίππους και 320 Nm ροπής, o οποίος συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη TCT των 6 σχέσεων.

side

Όσον αφορά το στήσιμο του οχήματος, η Tonale εξασφαλίζει τη δυναμική συμπεριφορά ενός σπορ αυτοκινήτου με τη βέλτιστη κατανομή βάρους και το πιο άμεσο σύστημα (13,6) διεύθυνσης στην κατηγορία, ενώ παράλληλα αποτελεί το μοναδικό μοντέλο στην κατηγορία που διαθέτει το καινοτόμο σύστημα πέδησης IBS (Integrated Brake System). Το σύστημα πέδησης ολοκληρώνουν οι τετραπίστονες δαγκάνες της Brembo με αεριζόμενους δίσκους εμπρός και συμπαγείς δίσκους στον πίσω άξονα.

back

Στον τομέα τον αναρτήσεων, η Tonale χρησιμοποιεί πλήρως ανεξάρτητη ανάρτηση τύπου MacPherson σε όλους τους τροχούς και αμορτισέρ τεχνολογίας FSD (Frequency Selective Damping) που εξελίχθηκαν σε συνεργασία με την Koni. Η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς στην έκδοση Plug-in Hybrid Q4 και στους εμπρός τροχούς στις εκδόσεις Hybrid και diesel, οι οποίες εφοδιάζονται και με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Διαθέσιμη είναι και η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση “Dual Stage Valve” με δύο επιλογές λειτουργίας (Comfort, Sport), η οποία συνεργάζεται με το σύστημα παραμετροποίησης D.N.A. που εφοδιάζει όλες τις εκδόσεις.

Διαθέσιμα θα είναι δύο επίπεδα εξοπλισμού, Super και Ti, το κάθε ένα με το δικό του χαρακτήρα. Στην περίπτωση της Super ο πελάτης θα μπορεί να επιλέξει επιπλέον το πακέτο Sprint με στοιχεία που τονίζουν το σπορ χαρακτήρα του μοντέλου, η ενώ στη περίπτωση της Ti, όπου η έμφαση δίνεται στην κομψότητα και στον ξεχωριστό χαρακτήρα, η επιλογή του πακέτου Veloce αποτελεί την κορυφαία έκφραση των αγωνιστικών γονιδίων που κρύβει. Οι παραγγελίες της νέας Alfa Romeo Tonale αναμένεται να ξεκινήσουν την προσεχή άνοιξη με την ειδική έκδοση λανσαρίσματος “EDIZIONE SPECIALE”. 

Δείτε τη στιγμή της αποκάλυψης της νέας Alfa Romeo Tonale:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...