Εντυπωσιάζουν οι τεχνολογίες του νέου Ford Focus

Οθόνη που θυμίζει laptop, ασύρματες ενημερώσεις, προβολείς LED Dynamic Pixel, αναγνώριση φωνής σε 15 γλώσσες και πολλά ακόμη

  • -
  • -

Η Ford αναβάθμισε σε όλα τα σημεία το Focus, εισήγαγε μια νέα εκφραστική σχεδίαση, αποδοτικά εξηλεκτρισμένα κινητήρια σύνολα, σε συνδυασμό με προηγμένη συνδεσιμότητα και τεχνολογίες υποστήριξης του οδηγού που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να καταστήσουν την εμπειρία οδήγησης και ιδιοκτησίας πιο άνετη και ευχάριστη.

ford focus tech1

Οι οδηγοί του μικρομεσαίου hatchback θα απολαύσουν την άψογη οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, τα πρωτοποριακά φώτα του, το 7άρι αυτόματο κιβώτιο, αλλά περισσότερα από όλα, τα συστήματα που περιλαμβάνονται στη φαρέτρα του.

Το νέο Focus φέρνει την επόμενη γενιά της τεχνολογίας SYNC 4 της Ford σε περισσότερους πελάτες από ποτέ. Το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας χρησιμοποιεί έναν προηγμένο αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, ο οποίος μαθαίνει από τη συμπεριφορά των οδηγών και παρέχει πιο ακριβείς υποδείξεις και αποτελέσματα αναζήτησης με την πάροδο του χρόνου.

ford focus tech2

Υποστηρίζεται από μία νέα, κεντρική οθόνη αφής 13,2 ιντσών με διαισθητική διεπαφή που σημαίνει ότι οι οδηγοί μπορούν με όχι περισσότερα από ένα ή δύο αγγίγματα να διαχειρίζονται τις εφαρμογές, τις πληροφορίες ή τα συστήματα που επιθυμούν. Η νέα οθόνη αφής περιλαμβάνει επίσης χειριστήρια για λειτουργίες όπως η θέρμανση και ο εξαερισμός που μέχρι πρότινος ενεργοποιούνταν με φυσικά κουμπιά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας πιο απέριττης και μινιμαλιστικής κεντρικής κονσόλας. Το σύστημα προσφέρει με τη σειρά του ασύρματη συμβατότητα Apple CarPlay και Android AutoTM, επιτρέποντας την άριστη ενσωμάτωση μεταξύ των λειτουργιών του smartphone και του SYNC 4.

Χάρη στο προηγμένο σύστημα αναγνώρισης φωνής, οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν φυσικό λόγο σε 15 ευρωπαϊκές γλώσσες για γρήγορη και ακριβή απόκριση σε εντολές για συστήματα ψυχαγωγίας, τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα κειμένου, καθώς και για το σύστημα ελέγχου του κλιματισμού και δελτία καιρού.

ford focus tech5

Φυσικά, το SYNC 4 επιτρέπει ασύρματες ενημερώσεις λογισμικού, με τη Ford να παρέχει δωρεάν δοκιμαστική πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες Connected Navigation 8 και Ford Secure 8, που υποστηρίζει λειτουργίες όπως δελτία κυκλοφορίας, καιρού και πληροφορίες στάθμευσης σε πραγματικό χρόνο, 8 καθώς και το Local Hazard Information 3 για μία αναβαθμισμένη εμπειρία του χρήστη.

Όσο για τα συστήματα υποβοήθησης, αυτά είναι:

Το Blind Spot Assist 3 επεκτείνει τη λειτουργικότητα του Blind Spot Information System παρακολουθώντας τα τυφλά σημεία του οδηγού για οχήματα που πλησιάζουν από πίσω. Το σύστημα μπορεί να εφαρμόσει ροπή διεύθυνσης για να προειδοποιήσει τον οδηγό και να τον αποθαρρύνει να αλλάξει λωρίδα εάν ανιχνεύσει επικείμενη σύγκρουση. Το σύστημα παρακολουθεί τις γειτονικές λωρίδες για οχήματα που ακολουθούν σε απόσταση έως 28 μέτρα, 20 φορές το δευτερόλεπτο, και μπορεί να λειτουργεί σε ταχύτητες από 65 km/h έως και 200 km/h).
 ford focus tech3

Νέο στο Focus είναι επίσης το Blind Spot Information System με Trailer Coverage, που επιτρέπει στον οδηγό να καταχωρήσει το μήκος και το πλάτος του τρέιλερ που επιθυμεί να ρυμουλκήσει μέσω της οθόνης αφής του SYNC 4. Το σύστημα θα προχωρήσει σε αυτόματη διόρθωση, προειδοποιώντας τον οδηγό εάν ένα άλλο όχημα βρίσκεται στο τυφλό σημείο του τρέιλερ που ρυμουλκεί.

Το νέο Intersection Assist 3 χρησιμοποιεί την εμπρόσθια κάμερα του Focus σε συνδυασμό με το ραντάρ για να παρακολουθεί το δρόμο για επικείμενες συγκρούσεις με επερχόμενα οχήματα σε παράλληλες λωρίδες. Το σύστημα μπορεί να εφαρμόζει αυτόματα πίεση πέδησης σε ταχύτητες έως 30 km/h για να αποτρέψει κάποιο ατύχημα ή να μειώσει τις επιπτώσεις του εάν ένας οδηγός τείνει να εισέλθει στην πορεία ενός επερχόμενου οχήματος - όπως σε μία διασταύρωση. Το σύστημα λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται διαγραμμίσεις ή εξοπλισμό και τη νύχτα με αναμμένους τους προβολείς.

Επίσης διατίθεται το Local Hazard Information 3 που ενημερώνει τους οδηγούς για μία επικίνδυνη κατάσταση στο δρόμο, ακόμα και αν το περιστατικό δεν είναι ορατό εξ αιτίας μιας καμπής του δρόμου ή άλλων οχημάτων.

ford focus tech4
Δεν λείπουν τα Adaptive Cruise Control με Stop & Go, Speed Sign Recognition και Lane Centring,  διευκολύνοντας το έργο του οδηγού σε ένα μποτιλιάρισμα. Το Pre-Collision Assist με Active Braking 3 βοηθά τους οδηγούς να αποφεύγουν ή να περιορίζουν τις επιπτώσεις συγκρούσεων με οχήματα, πεζούς και δικυκλιστές, ενώ το Active Park Assist 2 ελέγχει την επιλογή σχέσης στο κιβώτιο, την επιτάχυνση και το φρενάρισμα, επιτρέποντας πλήρως αυτοματοποιημένους ελιγμούς στάθμευσης κρατώντας πατημένο ένα μπουτόν.

Τέλος, το αυτοκίνητο ενσωματώνει το Rear Occupant Alert, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους οδηγούς να μην απομακρύνονται από το αυτοκίνητο αφήνοντας παιδιά ή κατοικίδια μέσα σε αυτό. Το σύστημα υπενθυμίζει στους οδηγούς να ελέγξουν τα πίσω καθίσματα εάν οι πίσω πόρτες έχουν ανοίξει στο ξεκίνημα του ταξιδιού.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...