Ioniq 5: Το όραμα της Hyundai (video)

Η Hyundai παρουσίασε και επίσημα το Ioniq 5, το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο με τη φουτουριστική σχεδίαση, την αυτονομία που αγγίζει τα 500 km και τους 305 ίππων

  • -
  • -

Με κάθε επισημότητα η Hyundai αποκάλυψε το πρώτο μοντέλο της σειράς Ioniq, το οποίο  και αποτελεί το όραμα της κορεάτικης αυτοκινητοβιομηχανίας για την ηλεκτροκίνηση. Το Ioniq 5 είναι το πρώτο μοντέλο της Hyundai που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί αποκλειστικά ως BEV (αμιγώς ηλεκτρικό), ενώ διακρίνεται για μία σειρά τεχνολογιών και καινοτομιών.

Βασίζεται επάνω στην νέα πλατφόρμα E-GMP (Electric-Global Modular Platform) του Hyundai Motor Group, η οποία έχει ως κύριο χαρακτηριστικό το αυξημένο μεταξόνιο που αγγίζει τα 3.000mm. Στοιχείο που έχει σημαντικό αντίκτυπο στους αυξημένους χώρους στο εσωτερικό του κορεάτικου CUV. Είναι χαρακτηριστικό ότι με μήκος 4.635mm διαθέτει χώρους αντίστοιχους με αυτούς ενός μοντέλου του D-Segment, και όχι ενός μικρομεσαίου crossover.


Η σχεδίαση του αμαξώματος είναι αναμφίβολα φουτουριστική, έχοντας έντονους δεσμούς συγγένειας με το πρωτότυπο «45» που είχε παρουσιαστεί το 2019 στη Γερμανία. Το σχετικό τμήμα εμπνεύστηκε από το θρυλικό Pony, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του αποτελούν οι καθαρές γραμμές και οι έντονες ακμές. Στο αμάξωμα απουσιάζουν τα κενά με στόχο τη βέλτιστη αεροδυναμική, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγκεκριμένης λογικής είναι η παρουσία αναδυόμενων χειρολαβών στα πρότυπα του Velar και του Evoque. Τα εντυπωσιακά εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα, φιλοσοφίας “Parametric Pixels”, θα αποτελούν πλέον σήμα κατατεθέν των μοντέλων της σειράς Ioniq. Τέλος, με γνώμονα την βέλτιστη αεροδυναμική έχουν σχεδιαστεί και οι ζάντες των 20’’, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες που έχουν τοποθετηθεί ποτέ σε ηλεκτρικό μοντέλο της Hyundai.


Η σχεδίαση της νέας πλατφόρμας που προορίζεται αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα, συμβάλλει τα μέγιστα στην εκμετάλλευση και διαμόρφωση του εσωτερικού, με δεδομένο ότι οι μπαταρίες είναι τοποθετημένες στο πάτωμα. Η σχεδιαστική φιλοσοφία ονομάζεται «Living Space» και συνδυάζει τους άφθονους χώρους με το σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον. Ο οδηγός έχει μπροστά του δύο ψηφιακές οθόνες, ενώ χαρακτηριστικό της άνεσης και ελευθερίας στο εσωτερικό του είναι η απουσία κεντρικού τούνελ ανάμεσα στους δύο μπροστά επιβάτες. Σε επίπεδο πρακτικότητας, η μετακινούμενη κατά 140mm κεντρική κονσόλα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες εσωτερικής διαμόρφωσης. Ο χώρος αποσκευών των 531 lt, που μπορεί να φτάσει έως και τα 1.600 lt, είναι άκρως εντυπωσιακός για τα δεδομένα της κατηγορίας, ενώ τα πίσω καθίσματα μπορούν να μετακινηθούν προς τα εμπρός έως και 135mm. Σημειώστε, ότι 57 επιπλέον λίτρα αποθηκευτικού χώρου βρίσκονται κάτω από το εμπρός καπό. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως πολλά μέρη του εσωτερικού έχουν κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.


Όσον αφορά τις κινητήριες μονάδες το Ioniq θα προσφέρεται με μία σειρά από διαφορετικές επιλογές. Στην κορυφή της γκάμας είναι η έκδοση με την μπαταρία χωρητικότητας 72,6 kWh και τους δύο ηλεκτροκινητήρες, με την κίνηση να μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς και την απόδοση τους να είναι 305 ίπποι και 605 Nm ροπής! Κάτι που μεταφράζεται σε εκρηκτικές επιδόσεις με τα πρώτα 100 km/h από στάση να έρχονται σε μόλις 5,2 sec. H συγκεκριμένη έκδοση προσφέρεται και με τη μπαταρία των 58 kWh, με τις επιδόσεις του να είναι αντίστοιχα εντυπωσιακές, αφού για το 0-100 km/h απαιτούνται μόλις 6,1 sec. Παράλληλα, υπάρχει δυνατότητα επιλογής με έναν ηλεκτροκινητήρα και 217 ίππους (170 με την μπαταρία των 58 kWh) και κίνηση στους δύο τροχούς.

Η Hyundai υπόσχεται για το δικίνητο Ioniq 5 με την μπαταρία των 72,6 kWh αυτονομία 470 – 480 km. Βέβαια, το στοιχείο που κάνει τη διαφορά στην περίπτωση του αμιγώς ηλεκτρικού Hyundai είναι η δυνατότητα υποστήριξης φόρτισης σε 400 και 800 V. Πρόκειται για μία πατέντα της Hyundai που επιτρέπει τη φόρτιση και στις δύο τάσεις χωρίς να απαιτείται μετατροπέας ή κάποια προσαρμογή. Είναι χαρακτηριστικό πως με φορτιστή 350 kW, για το 10-80% φόρτισης της μπαταρίας απαιτούνται μόλις 18 λεπτά, ενώ σε πέντε λεπτά μπορεί να κερδίσει αυτονομία 100 km! Μία ακόμα καινοτομία είναι η λειτουργία V2L, κατά την οποία το Ioniq 5 αναλαμβάνει ρόλο φορτιστή, επιτρέποντας να υποστηρίξει ισχύ έως 3,6 kW, γεμίζοντας μπαταρίες ποδηλάτων ή σκούτερ.


Σχετικά με το επίπεδο συνδεσιμότητας και υποβοήθησης του οδηγού, το Ioniq 5 εφοδιάζεται με την νεότερη γενιά του BlueLink, ενώ διαθέτει και με το αναβαθμισμένο Hyundai SmartSense. Επίσημη πρώτη στο αμιγώς ηλεκτρικό κορεάτικο CUV κάνει το Highway Driving Assist 2.

Το Ioniq 5 είναι το πρώτο από μία σειρά μοντέλων που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον, με το σεντάν Ioniq 6 αλλά και το μεγάλου SUV Ιoniq 7 να ακολουθούν. Μέχρι τότε, το νέο αμιγώς ηλεκτρικό CUV θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της ηλεκτρικής επίθεσης της Hyundai, ενώ στη χώρα μας αναμένεται το καλοκαίρι. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...