Επίσημο: Το νέο Αudi Q4 e-tron Sportback concept

Η Audi παρουσίασε και επίσημα την Sportback εκδοχή του Q4 e-tron concept, η οποία φυσικά ξεχωρίζει για τη σχεδίαση της

  • -
  • -

Το 2019 η Audi παρουσίασε στην έκθεση της Γενεύης το Q4 e-tron concept, του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού κόμπακτ SUV της γερμανικής εταιρείας. Τη σκυτάλη παίρνει τώρα η έκδοση Sportback, η οποία «παντρεύει» τα SUV με τα κουπέ χαρακτηριστικά και αναμένεται να βγει από τη γραμμή παραγωγής το 2021. Από τεχνικής πλευράς είναι ακριβώς ίδιο με το Q4 e-tron και ουσιαστικά διαφοροποιούνται από τον τύπο αμαξώματος και τη σχεδίαση.

Αντίστοιχες είναι και οι διαστάσεις τους, με το Sportback να είναι ελαφρώς μακρύτερο και πιο φαρδύ, κατά 1 cm. Όπως είναι απολύτως λογικό, αμφότερα διαθέτουν το ίδιο κινητήριο σύνολο. Συγκεκριμένα, οι δύο ηλεκτροκινητήρες αποδίδουν συνδυαστικά 305 ίππους τόσο στο Q4 e-tron, όσο και στο Sportback, ενώ η κίνηση μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς. Η τελική ταχύτητα μπορεί να περιορίζεται στα 180 km/h, αλλά για τα πρώτα 100 χιλιόμετρα από στάση απαιτούνται μόλις 6,3 sec.



Η μπαταρία χωρητικότητας 82 Kw καταλαμβάνει σχεδόν όλο το χώρο κάτω από το αμάξωμα, ανάμεσα στους δύο άξονες, χαρίζοντας του αυτονομία της τάξεως των 450 χιλιομέτρων. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι θα υπάρξουν και εκδόσεις με κίνηση στους πίσω τροχούς και αυτονομία που θα αγγίζει τα 500 χιλιόμετρα. Θυμίζουμε, ότι όπως όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα του Group βασίζονται στην πλατφόρμα MEB.



Σχεδιαστικά, παρατηρώντας και τις δύο εκδόσεις από μπροστά δεν διακρίνεις κάποια διαφοροποίηση. Το πίσω μέρους και η οροφή με τη μεγαλύτερη κλίση είναι τα βασικά στοιχεία που του χαρίζουν κουπέ χαρακτηριστικά. Μία ακόμα αλλαγή αποτελεί η παρουσία μίας μικρής σε μέγεθος και διακριτικής αεροτομής στην 5η πόρτα, ενώ οι τροχοί έχουν διάσταση 22 ιντσών!

Στο εσωτερικό, το Q4 e-tron Sporback προσφέρει υψηλό επίπεδο άνεσης με περισσότερο χώρο για τους εμπρός, αλλά και τα πόδια των πίσω επιβατών. Η σχεδίαση του είναι φουτουριστική, με τη μεγάλη οθόνη αφής των 12,3 ιντσών να δεσπόζει στο κέντρο, ενώ μπροστά στον οδηγό συναντάμε τη νεότερη γενιά του Audi Virtual Cockpit.



Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το νέο Q4 e-tron Sportback θα είναι διαθέσιμο από το 2021, αναδεικνύοντας την επιθετική στρατηγική της Audi στα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέχρι το 2025 η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα προσφέρει περισσότερα από 20 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα παγκοσμίως. Στόχος είναι το 40% των πωλήσεων της να αποτελούν κατασκευές αυτού του είδους. Μάλιστα, αντίστοιχη τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη και σε άλλα αμαξώματα, στοχεύοντας να προσφέρει ηλεκτρικές εκδόσεις σε όλη τη γκάμας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...