Τα MINI John Cooper Works στην πίστα των Μεγάρων

Μια εκδήλωση με μπόλικη αδρεναλίνη και γοητεία… βρετανική γίνεται στο αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων, έχοντας τη σφραγίδα της MINI και πρωταγωνιστές τα κορυφαία της μοντέλα

  • -
  • -

Oι φίλοι της MINI είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, στην πίστα των Μεγάρων και να ζήσουν στην κορυφαία της μορφή την εμπειρία MINI. Η… γιορτή ξεκίνησε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, όπου οι εκπρόσωποι του ειδικού Τύπου είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία οδηγώντας στο αυτοκινητοδρόμιο τα πιο γρήγορα μοντέλα της MINI, με τα διακριτικά John Cooper Works.

Η εκδήλωση θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτή σε όλους της φίλους της βρετανικής φίρμας. Ειδικά events γύρω από το εμβληματικό μικρό αυτοκίνητο που έχει γράψει ιστορία με ανεξίτηλα γράμματα, αλλά και άνθρωποι σύμβολα, όπως ο οδηγός αγώνων και νικητής του Ράλι Monte Carlo 1967, Rauno Aaltonen θα βρίσκονται, από το πρωί της Κυριακής στις 9:00 π.μ. και μέχρι τις 17:00, για να σας προσφέρουν αξέχαστες στιγμές.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα κορυφαία μοντέλα John Cooper Works σε όλες τους τις εκδόσεις. Από την 3θυρη, αλλά και την ανοιχτή παραλλαγή, μέχρι το ευρύχωρο Clubman και το περιπετειώδες Countryman. Όλα με 2λιτρο κινητήρα τούρμπο, τεχνολογίας TwinPower Turbo. Τα δυο πρώτα όμως με απόδοση 231 ίππους και 320 Nm ροπής. Η μετάδοση σε αυτά τα μοντέλα περνάει μόνο στους εμπρός τροχούς, μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων ή ενός αυτόματου Steptronic οκτώ σχέσεων, με το 0-100 km/h να ολοκληρώνεται σε 6,3 sec.

Από την άλλη, τα Clubman και Countyman εφοδιάζονται με τον ίδιο επίσης κινητήρα, ο οποίος όμως για την περίσταση αποδίδει 306 ίππους και 450 Nm ροπής! Η μετάδοση σε αυτή την περίπτωση περνάει και στους τέσσερις τροχούς, μέσω του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων οκτώ σχέσεων, αλλά και τη βοήθεια ενός μηχανικού διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης για τους εμπρός τροχούς. Το Clubman είναι το πιο εκρηκτικό και η αποκάλυψη του event, αφού κατά την επαφή που είχαμε μαζί του μας κέρδισε σε όλα τα επίπεδα.

Τα πρώτα 100 km/h στο 6θυρο Clubman JCW έρχονται σε μόλις 4,9 sec, ενώ το Countryman JCW απαιτεί για την ίδια διαδικασία 5,1 sec. Πίσω από το τιμόνι του πρώτου για αρκετούς γύρους ζήσαμε μια εμπειρία καλύτερη από όσο θεωρητικά περιμέναμε. Εκρηκτικό σε επιδόσεις, αλλά και άκρως απολαυστικό, με σφιχτή ανάρτηση, άμεσο τιμόνι και απόκριση από τον κινητήρα. Εκτοξεύεται από τη μια στροφή στην άλλη σε εντυπωσιακό χρόνο. Ο μόνος περιορισμός μας ήταν ο σχηματισμός με τα έξι αυτοκίνητα, πέντε των συναδέλφων και στην κορυφή του εκπαιδευτή που έδινε το ρυθμό.

Κινηθήκαμε με απενεργοποιημένο το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, αλλά αυτό στην περίπτωση του MINI JCW Clubman δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού φροντίζει η αποτελεσματική τετρακίνηση να βάλει κάτω την περίσσια δύναμη του κινητήρα. Ρυθμίζεις εύκολο, τόσο το εμπρός μέρος, όσο και το πίσω, με το ενεργοποιημένο ωστόσο (λόγω οδηγιών από τους εκπαιδευτές)  σύστημα ελέγχου ευστάθειας να κόβει κάθε υπερβολή. Σε κάθε περίπτωση το 6θυρο μοντέλο κινείται εξαιρετικά γρήγορα, άκοπα και αναδεικνύοντας τις ικανότητες του χειριστή του. Κάτι που εν γένει ισχύει για όλα τα μοντέλα, με μικρές παραλλαγές, αλλά κοινό παρονομαστή το άκαμπτο πλαίσιο που διαπρέπει ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες της πίστας.

Οι 3θυρες εκδόσεις, με την κίνηση μόνο στους εμπρός, αν και λιγότερο ισχυρές, απαιτούν διαφορετική μεταχείριση, αφού οι εμπρός τροχοί είναι αυτοί που καλούνται να βάλουν τη δύναμη κάτω. Εδώ θέλει μέτρο και υπομονή στο γκάζι, αφού πρέπει οι τροχοί να έρθουν σε ευθεία πριν πατήσει αποφασιστικά το δεξί πεντάλ. Αν επιδείξεις υπομονή στη στροφή, τότε το 3θύρο MINI JCW, κλειστό ή ανοιχτό, σε αποζημιώνει με την ταχύτητα που προσφέρει. Τα περιθώρια πρόσφυσης και εδώ είναι υψηλά, με το πλαίσιο να αντιδρά προοδευτικά σε όλες τις συνθήκες.

Τα φρένα δυνατά και άμεσα στο πάτημα, ενώ ακόμα και μετά από πολλούς γρήγορους γύρους αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, χωρίς να φαίνονται σημάδια κούρασης. Αναμφίβολα οι εκδόσεις John Cooper Works δεν έχουν μόνο τη φήμη που τις ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και την αξία, η οποία όχι απλώς έχει μείνει αναλλοίωτη, αλλά έχει ενδυναμωθεί. Τα MINI JCW σε όλες τις εκδόσεις τους, με 3θυρο, κλειστό και ανοιχτό αμάξωμα, το πιο περιπετειώδες Countryman, αλλά και το Clubman, σε κερδίζουν με τον οδηγοκεντρικό τους χαρακτήρα που στην περίπτωση ειδικά του τελευταίου αποδεικνύεται ο ορισμός του «φονέα γιγάντων».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ

  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...