Taycan: Το ηλεκτρικό, τετράθυρο, supercar της Porsche (vid)

Τετρακίνηση, 761 ίπποι και αυτονομία άνω των 400 km

  • -
  • -

Με ταυτόχρονα αποκαλυπτήρια σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Κίνα, η Taycan μαγνήτισε τα βλέμματα. Ή μάλλον «ηλέκτρισε» όσους είχαν την ευκαιρία να τη δουν από κοντά. Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό sports car της Porsche συνδυάζει τις επιδόσεις ενός supercar με τις μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η μήκους 4,96 μέτρων Taycan (το πλάτος της πλησιάζει τα 2 μέτρα και το ύψος είναι μόλις 1,38 μ) θα κυκλοφορήσει αρχικά στις εκδόσεις Turbo S και Turbo. Η επιλογή του ονόματος Turbo για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να… ξενίζει, όμως η Porsche θέλησε να διατηρήσει τις ίδιες ονομασίες εκδόσεων με αυτές των υπολοίπων μοντέλων της. Θα ακολουθήσουν λιγότερο ισχυρές εκδόσεις εντός του 2019, ενώ στα τέλη του 2020 θα προστεθεί η Taycan Cross Turismo.

Τα δύο ηλεκτρικά μοτέρ χαρίζουν κίνηση σε όλους τους τροχούς και η συνδυαστική τους ισχύς φθάνει στην κορυφαία Turbo S τους 761 ίππους, ενώ στην Turbo τους 680 ίππους. Η διαδικασία 0-100 km διαρκεί για την Taycan Turbo S 2,8 sec και για την Taycan Turbo 3,2 sec. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 260 km/h, προκειμένου να μην επηρεάζεται σημαντικά η αυτονομία. Με βάση τον κύκλο WLTP, η αυτονομία με μία φόρτιση ανέρχεται σε 412 km για την Turbo S και σε 450 km για την Turbo. Το κιβώτιο της ηλεκτρικής Porsche δεν είναι μίας σχέσης, αλλά δύο: η πρώτη χαρίζει αστραπιαία επιτάχυνση, ενώ η δεύτερη συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Το ηλεκτρικό σύστημα της Taycan δεν είναι 400 volt, όπως συνηθίζεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά 800 volt. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πιο γρήγορη φόρτιση των μπαταριών χωρητικότητας 93,4 kWh: εντός 5 λεπτών εξασφαλίζεται αυτονομία 100 km και εντός 22,5 λεπτών η φόρτιση φθάνει το 80%.

Στο εσωτερικό δεν έχουν χρησιμοποιηθεί δερμάτινες επενδύσεις, αλλά υλικά που έχουν ανακυκλωθεί. Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει μία μεγάλη οθόνη 10,9 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων, ενώ προαιρετικά προσφέρεται και δεύτερη, μπροστά από το συνοδηγό. Ο «ψηφιακός βοηθός» απαντά στην εντολή Hey Porsche, ενώ η Taycan είναι πάντα συνδεδεμένη με το διαδίκτυο, για συνεχή ενημέρωση του λογισμικού. Οι επιβάτες έχουν δύο χώρους για τις αποσκευές τους: 81 lt εμπρός και 366 lt πίσω.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...