Ηλεκτρικό Ford Transit το 2021

Με το Smart Energy Concept, η Ford εξερευνά έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας

  • -
  • -

Όπως ανακοίνωσε η Ford στην εκδήλωση Go Further, το 2021 θα παρουσιάσει το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Ford Transit. Θα διατίθεται σε πολλαπλές εκδόσεις αμαξώματος, με ανταγωνιστικό ωφέλιμο φορτίο και ενσωματωμένα συστήματα συνδεσιμότητας. Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει επαρκή αυτονομία για καθημερινές αστικές διανομές/μεταφορές, που διατηρείται αναλλοίωτη σε όλες τις καιρικές συνθήκες σε όλη τη διάρκεια ζωής του οχήματος.

Προπομπός του ηλεκτρικού Transit είναι το Smart Energy Concept, το 10θέσιο ηλεκτρικό minibus με έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας που είχαμε την ευκαιρία να δούμε στην εκδήλωση.Αποτελεί προϊόν εξέλιξης των μηχανικών του Merkenich Technical Center της Ford. Χρησιμοποιεί ένα πλαίσιο του Ford Transit εφοδιασμένο με την τεχνολογία ηλεκτροκίνησης με μπαταρία του StreetScooter WORK XL, προσφέροντας αυτονομία 150 km ύστερα από τετράωρη φόρτιση. Το πρωτότυπο Smart Energy Concept υποστηρίζεται από καινοτόμες λύσεις εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας, όπως:

  • Μία αντλία θερμότητας που αξιοποιεί την ενέργεια η οποία διαχέεται προς το περιβάλλον από το σύστημα κίνησης, τον εξωτερικό αέρα και τον αέρα μέσα στην καμπίνα, για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας του συστήματος θέρμανσης έως και 65%, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αυτονομίας κατά 20%.
  • Μία ηλεκτρική, συρόμενη πόρτα που ανοίγει μέχρι τη μέση μέσω μιας έξυπνης συσκευής που ενεργοποιείται από τον ίδιο τον επιβάτη, για μείωση της απώλειας θερμότητας στη καμπίνα. Ο ανεμιστήρας του συστήματος θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού απενεργοποιείται αυτόματα όταν η πόρτα είναι ανοιχτή.
  • Θερμαινόμενα καθίσματα επιβατών επιπέδου business-class και επιφάνειες που επιτρέπουν στους επιβάτες να ελέγχουν τη θερμοκρασία σε ατομικό επίπεδο, μειώνουν την ενέργεια που απαιτείται συνολικά για τη θέρμανση της μεγάλης καμπίνας.
  • Έξι ηλιακά πάνελ στην οροφή που φορτίζουν μία 12βολτη μπαταρία για τη θέρμανση των καθισμάτων, το φωτισμό της καμπίνας και τα ηλεκτρικά συστήματα του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένης της ασύρματης φόρτισης για κινητές συσκευές των επιβατών.
  • Ένα διαχωριστικό από πολυανθρακικό υλικό ανάμεσα στις πόρτες των επιβατών και την περιοχή των καθισμάτων που προστατεύει τους επιβάτες από εξωτερικά στοιχεία μειώνοντας συγχρόνως ακόμα περισσότερο τις απώλειες θερμότητας κατά την είσοδο και έξοδο τους από το όχημα.
  • Παράθυρα με αεριζόμενα διπλά κρύσταλλα που μειώνουν τις κρύες επιφάνειες επαφής και μονώνουν για μειωμένες απώλειες θερμότητας.
  • Φωτισμός που προσαρμόζεται ανάλογα με τη θερμοκρασία της καμπίνας - κόκκινος για ζέστη, μπλε για κρύο - επηρεάζει υποσυνείδητα την αίσθηση των επιβατών για τη θερμοκρασία της.
  • Μονωμένο πίσω δάπεδο και οροφή που περιορίζουν ακόμα περισσότερο την απώλεια θερμότητας στην καμπίνα. 

Η Ford προγραμματίζει αναβαθμίσεις του μοντέλου στο μέλλον με τις οποίες ο οδηγός θα μπορεί να ελέγχει τη θέρμανση και τον κλιματισμό των καθισμάτων ατομικά αλλά και να την απενεργοποιεί στα άδεια καθίσματα. Εμπνευσμένο από υπάρχουσες τεχνολογίες ενεργοποίησης αερόσακων, θα περιλαμβάνεται επίσης και σύστημα αυτόματης ανίχνευσης επιβάτη.

Η Ford εκτιμά ότι οι δοκιμές στο δρόμο με το πρωτότυπο Transit Smart Energy Concept θα ξεκινήσουν αργότερα μέσα στη χρονιά, αφού ολοκληρωθούν οι αντίστοιχες στην αεροδυναμική σήραγγα. Όπως δήλωσε ο Kilian Vas, project leader, Vehicle Architecture, Ford Ευρώπης, «Εξελίσσοντας αυτό το πρωτότυπο βρήκαμε αρκετούς έξυπνους τρόπους για να εξοικονομούμε ενέργεια, ώστε να βελτιώσουμε στο μέλλον την εμπειρία των πελατών μας από τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...